El CODiNuCoVa dibuixa el primer mapa de l’obesitat infantil a València

3 de desembre de 2021
CATEGORIA:
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En l’actualitat, 1 de cada 4 xiquets valencians pateix sobrepés i al voltant del 12% obesitat. Pares i mares assenyalen a l’excés d’informació en xarxes i entorns digitals com a principal causa dels mals hàbits d’alimentació a casa i demanden tindre un professional de referència en Alimentació
  • Entre els menors que els nutricionistes estan veient en consulta, més del 80% té un excés de massa corporal. El 75% no arriba a la recomanació de consum de fruita diària i només el 20% pren verdura cada dia de la setmana
  • El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana està implementant un projecte d’avaluació nutricional en població de 5 a 14 anys, per a conéixer les causes i condicionants de l’obesitat en aquesta franja d’edat

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) ha presentat aquest matí en el centre d’innovació Las Naves el Projecte ENPIV (Avaluació Nutricional de la Població Infantil a València), que va arrancar el passat 15 de novembre en tres centres de salut de la ciutat. Sant Marcel·lí, Font de Sant Lluís i Luis Oliag-Montolivet han sigut els centres d’Atenció Primària triats per a implementar aquest projecte, pioner a nivell nacional, amb el qual es dibuixarà el primer mapa de l’obesitat infantil a València, amb l’objectiu de conéixer les seues causes, però també els seus condicionants.

Luis Cabañas, secretari del CODiNuCoVa, ha sigut l’encarregat de donar a conéixer les principals línies del projecte, que ha sigut possible gràcies a una subvenció de la regidoria d’Innovació de l’Ajuntament de València a través de la convocatòria Missions València 2030 i que ha comptat amb col·laboració de Las Naves i de la Conselleria de Sanitat, qui ha sigut l’encarregada de facilitar l’accés als centres de salut. “Des del CODiNuCoVa portem temps advertint de l’increment de les xifres d’obesitat, amb especial atenció la infantil, i ens vam proposar estudiar i analitzar quins eren els hàbits dels menors valencians per a poder traçar un full de ruta per a atallar aquesta malaltia des de la prevenció. L’obesitat és un problema de Salut Pública que afecta el nostre estat de salut físic i mental. No ens oblidem que, especialment en població infantil, porta aparellats multitud de problemes socials: situacions d’exclusió, burles, baixa autoestima, problemes psicològics, sentiment de culpa…”, ha explicat Cabanyes

I és que, segons dades de la corporació col·legial, un de cada quatre xiquets de la nostra autonomia pateix sobrepés i al voltant del 12% obesitat. De fet, un estudi realitzat entre nutricionistes, fruit de l’informe “Com mengem en la Comunitat Valenciana”, va determinar que el desdejuni era el pitjor menjar que realitzaven els xiquets valencians, principalment pel consum de brioixeria i ultraprocesados.

“Ens trobem que l’obesitat o l’excés de pes són a més un problema econòmic i hem d’abordar-lo també des d’aqueixa dimensió: l’accés a productes frescos i saludables és cada vegada més complicat per a les classes baixes”, ha apuntat Luis Cabañas. El nutricionista ha recordat que l’obesitat en si mateixa és una malaltia i causa directa d’altres patologies: hipertensió, cardiopaties, diabetis, problemes osteomusculars i fins i tot unes certes discapacitats. “L’obesitat infantil es perpetua en la majoria dels casos en l’edat adulta, per la qual cosa és ací on hem d’intervindre de manera prioritària”. Per això, des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana consideren que en la prevenció està la clau: la incorporació de la figura del dietista-nutricionista en els Centres d’Atenció Primària ajudaria a millorar la salut i atallar problemes futurs derivats d’una mala alimentació.

Per part seua, Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València ha explicat que “aquest projecte ENPIV contribueix clarament a la nostra estratègia d’innovació Missions València 2030 que persegueix, entre altres objectius, tindre una ciutat saludable. Aquest tipus de subvencions a projectes d’innovació ens ajuda a construir entre tots i totes el futur que volem per a València”.

Ruth García, responsable de Projectes del CODiNuCoVa i una de les nutricionistes que està implementant ENPIV, en població de 5 a 14 anys, ha explicat algunes de les situacions que s’estan trobant en consulta. “Ens trobem amb pares molt desinformats, principalment perquè consulten en xarxes socials i entorns digitals, amb molts dubtes, i amb la necessitat de dirigir-se a un professional expert en Alimentació que els oriente”, explica la nutricionista. Les conseqüències són menors amb una alimentació poc saludable: “Estem veient molts casos de xiquets amb normopeso però la dieta dels quals és de baixa qualitat nutricional. Únicament el 16% dels menors prenen fruita seca almenys dos dies a la setmana, el 75% no arriba a la recomanació de consum de fruita diari i només el 20% pren verdura tots els dies”, explica la responsable del projecte.

L’índex de massa corporal, una de les mesures que s’utilitza per a valorar l’estat de salut, tampoc llança dades positives en la població atesa. “Més del 80% dels xiquets i xiquetes que hem atés té un excés de greix corporal. La recomanació de greix és entorn al 20% i ens estem trobant que la gran majoria d’aquests xiquets tenen un percentatge de greix superior al 30%”, afirma Ruth García. Les pròpies famílies revelen quin pot ser la causa: deixar-se guiar per les preferències alimentàries de la població infantil, que basen les seues eleccions en la publicitat. “Hi ha pares i mares que compren en funció dels gustos dels menors i descarten, per exemple, fruita i verdura, triant en el seu lloc postres làcties amb excés de sucre perquè ho han vist anunciat en televisió”. El sedentarisme i la falta d’exercici físic també està darrere d’aquestes xifres, principalment en les classes més baixes. “Hem detectat que les famílies amb menys ingressos no poden costejar una activitat esportiva per als seus fills el que repercuteix en el seu estat de salut”.

Des del CODiNuCoVa apunten que el projecte ENPIV, que té una duració inicial de tres mesos, tindrà projecció en 2022 i compten que podrà estendre’s a més centres de salut de la ciutat.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB