El co-disseny en salut centra la II Jornada de Disseny per a la Innovació Social de la ADCV i Las Naves 

1 de desembre de 2021
CATEGORIA:
ICC
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La trobada se celebra el divendres 10 de desembre i comptarà amb especialistes nacionals i internacionals en l’aplicació de processos de co-disseny en l’àmbit sanitari
  • En el marc de la jornada, es presentarà el procés i conclusions del primer ‘Curs de Co-disseny per a la salut’, orientat a capacitar a professionals del disseny en aquesta metodologia
  • La sessió se celebra en format mixt, en Las Naves i en streaming, a través de Youtube

L’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i Las Naves organitzen la ‘II Jornada de Disseny per a la Innovació Social i Disseny Social’, dirigida per Raquel Pelta, experta en co-disseny en l’àmbit social. La trobada se centrarà en el co-disseny aplicat a l’àmbit de la salut i comptarà amb la participació d’especialistes nacionals, internacionals i de professionals del disseny.

Tindra lloc el divendres 10 de desembre, de 17.30 hores a 20 hores, i podra seguir-se de manera presencial, en Las Naves, o per streaming, a través del canal de Youtube del centre d’innovació. Aquesta iniciativa s’emmarca en un context de profunda revisió i transformació del sistema sanitari, davant els reptes plantejats per la pandèmia i el progressiu envelliment de la població. Una transformació que ha de tindre en compte les necessitats reals, tant de les persones usuàries com dels i les professionals del sector. Les experiències de co-creació desenvolupades per institucions d’altres països, com Nova Zelanda, Austràlia, Holanda, Gran Bretanya o els països escandinaus, avalen els positius resultats d’aquests processos.

Per això, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana ha fet un pas al capdavant, per a capacitar a les i els dissenyadors en metodologies de co-disseny i co-creació, amb accions de formació, informació i divulgació, com aquestes jornades i el ‘Curs de co-disseny per a la salut’, promoguts per Las Naves.

Experiències pràctiques

La trobada comptarà amb les exposicions de Raquel Pelta, professora de la Universitat de Barcelona i directora de la II Jornada de Disseny per a la Innovació Social, que parlarà sobre ‘Co-disseny per a l’àmbit de la salut. Reptes i oportunitats’; Sara Riveros, dissenyadora de la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile, que se centrarà en ‘El disseny estratègic i la seua aportació en la millora del servei públic de salut a Xile: El cas de les llistes d’espera’, i Itziar Pobes, dissenyadora de serveis, en ‘Co-crear un programa de prevenció de salut’.

A més, es presentaran el procés i els resultats del primer ‘Curs de co-disseny per a la salut’. Una vintena d’estudiants van participar en el programa formatiu, impartit durant el mes de novembre, concebut com un taller amb classes teòriques i estudis de cas, presentats per experts i expertes, i una experiència pràctica, desenvolupada amb Enfermeras por el Cambio (col·lectiu vinculat al Col·legi d’Infermeria de València). En aquesta part, intervindran Raquel Pelta, directora del curs, Irene Reig, responsable de Carpe Studio -coordinadora del taller-, Inma Puchalt, infermera i membre d’Enfermeras por el Cambio, i representants dels dissenyadors i dissenyadores que van participar en el programa formatiu. Se hará público el vídeo/documental en el que se ha recogido el proceso.

Obriran la sessió Ángel Martínez, president de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, i Marta Chillarón, directora general de Las Naves.

Disseny per a la innovació social

Les Jornades de Disseny per a la Innovació Social i Disseny Social són una iniciativa de la ADCV i Las Naves per a promoure i difondre noves línies de treball dins de l’estratègia d’innovació social i urbana, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de totes les persones. El ‘Disseny per a la innovació social’ treballa per a acompanyar a les persones cap a noves solucions innovadores o per a millorar les existents i el ‘Disseny social’ és un camp del disseny que es preocupa pel desenvolupament de productes, serveis i metodologies per a resoldre problemes socials.

En el cas del co-disseny per a la salut, en el qual s’ha centrat aquesta línia de treball en 2021, enllaça amb l’estratègia Missions València 2030, l’eix de la qual 1 és ‘Ciutat sostenible i saludable’. A més, compta amb el suport de la New European Bauhaus i amb el suport de València Capital Mundial del Disseny 2022.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Gràcies a Missions València 2030 València s’ha situat a l’avantguarda europea de la innovació orientada a missions, havent sigut reconeguda per la Comissió Europea com una de les sis ciutats europees més innovadores en 2020 i aspirant a Capital Europea de la Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB