dades·lab

El centre d’innovació Las Naves posa en marxa el laboratori de dades Dades·lab en col·laboració amb la Generalitat 

9 de juny de 2022
CATEGORIA:
Labs i Makers
Participació i inclusió
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Comença la seua activitat de manera oberta amb unes sessions per a pensar col·lectivament el propi laboratori
  • Aquest procés de codiseño s’impulsa en el marc d’un conveni de col·laboració de Las Naves amb la Direcció General de Transparència de la Generalitat Valenciana

El centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, en col·laboració amb la Direcció General de Transparència de la Generalitat Valenciana, ha posat en marxa el laboratori de dades Dades·lab. En el marc del seu Programa d’Innovació Ciutadana, i després de la posada en marxa del laboratori ciutadà Ciuta·lab, un espai en el qual la ciutadania puga ajuntar-se a pensar els reptes que té la ciutat, i a buscar de manera solucions col·laboratives per a enfrontar-los, Las Naves impulsa ara Dades·lab.

Seguint l’esperit del Programa d’Innovació Ciutadana, es busca generar un espai de col·laboració entorn de la cultura de les dades, un lloc on aprendre fent, mitjançant la producció, l’anàlisi i la visualització de dades; les dades ens permeten conéixer de manera objectiva la realitat complexa en la qual vivim i en un laboratori de dades aquest coneixement s’aborda des de diferents disciplines, coneixements i interessos.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha comentatl’aposta des de Las Naves pel programa d’innovació ciutadana, que inclou el Ciuta·lab i ara el recentment estrenat Dades·lab, ja que aquesta hèlice de la innovació formada per la societat civil té cada vegada més importància en la línia de la innovació i de les missions que duem a terme. És un element fonamental i clau per a l’èxit de la Missió Climàtica València 2030”.

Per part seua, el director general de Transparència de la Generalitat Valenciana Andrés Gomis ha declarat que “l’estratègia de dades obertes de la Generalitat aposta per orientar l’ús i reutilització de les dades a la participació ciutadana i la innovació. Amb el laboratori de dades Dades·lab enfortim l’ecosistema reutilizador valencià, generem aliances i fomentem la cultura de les dades obertes en la societat”.

Aquest nou laboratori comença la seua activitat de manera oberta amb un procés de codiseño dinamitzat per Montera34, un col·lectiu especialitzat en l’anàlisi i visualització de dades com a eina per a entendre transformacions urbanes, socials i culturals. Aquest procés consta de diverses sessions en les quals pensar col·lectivament el propi laboratori. La primera sessió, que ha obert el director general de Transparència de la Generalitat Valenciana Andrés Gomis, ha reunit persones i organitzacions que estan treballant amb dades en la Comunitat Valenciana des de l’administració, l’acadèmia, el sector privat i la ciutadania, per a pensar com ha de ser un laboratori de dades.

En aquesta primera sessió s’ha intentat respondre de manera col·lectiva a preguntes com Què ha de ser un laboratori de dades? Quin paper ha de tindre en l’ecosistema valencià existent d’organitzacions i persones que estan treballant amb dades? Com pot impulsar un programa públic el treball amb dades?

La pròxima sessió oberta serà el 13 de juny

La vesprada del dilluns 13 de juny a les 17h tindrà lloc una segona sessió, en aquest cas oberta i retransmesa pel canal Youtube de Las Naves, a la qual s’ha convidat a persones que han posat en marxa i participen en laboratoris de dades amb enfocaments diversos per a poder conversar sobre aquestes experiències. En concret es comptarà amb la participació de Ibai Zabaleta, del Data Commons Lab; Thais Ruiz de Alda, del Gender Data Lab; Catherine D’Ignazio, del Feminism + Data Lab; i Pilar Ramírez i Jon Bernat Zubiri del Bilbao Data Lab.

Missions València 2030

La innovació ciutadana és clau per a l’èxit de l’estratègia Missions València 2030. El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

COMPARTEIX:
TW - FB