Fotografia de dos operaris a una teulada revisant plaques fotovoltaiques

L’Ajuntament de València promou un mapa solar que impulsarà la transició energètica del districte de Poblats Marítims

30 de agost de 2023
CATEGORIA:
Energia
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mapa solar és una acció emmarcada dins del projecte europeu MAtchUP que coordina el consistori amb el suport de Las Naves i de la Fundació València Clima i Energia
  • El mapa solar desenvolupat per l’empresa valenciana ImpactE mostra i analitza el potencial de generació d’energia solar fotovoltaica en Poblats Marítims
  • Per a informar la ciutadania s’ha desenvolupat una eina interactiva www.transformaelmaritim.com

En el marc del projecte europeu MAtchUP i sota la marca local “El Marítim Innova”, l’Ajuntament de València al costat del centre d’Innovació Las Naves i València Clima i Energia, llança un mapa solar per a fomentar la transició energètica en Poblats Marítims.

Segons aquest estudi, en cada habitatge es podria estalviar una mitjana de 200€ a l’any en la factura de la llum i 1.000€ a l’any d’estalvi en el cas d’un immoble d’ús terciari, com una cafeteria, per eixemple.

A nivell de districte es podria evitar l’emissió de 8.052 tones de CO₂, podent arribar a cobrir quasi un 25% de les seues necessitats energètiques i aconseguint un estalvi de 10,3 milions d’euros en un any cobrint totes les teulades del districte.

Davant aquestes dades, la regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, ha animat a totes les persones de Poblats Marítims a informar-se, consultar i a participar en aquest projecte per a continuar contribuint a la transició energètica i beneficiar tant al medi ambient com a la seua economia domèstica.

L’edil ha recordat que “aquesta és una acció més de les que des del consistori s’ha impulsat per a fer de València una ciutat més innovadora i sostenible donant suport a projectes com MAtchUP amb el qual portem 6 anys treballant i amb el qual hem pogut desenvolupar accions com els Fanals Intel·ligents per a la recàrrega de vehicles elèctrics, entre moltes altres”. Així mateix ha ressaltat la importància dels projectes d’innovació impulsats per Las Naves: “gràcies a projectes d’innovació com aquest que està transformant Poblats Martítims, GrowGreen que ha reverdit Benicalap o Wellbased que està reduint la pobresa energètica i els seus impactes en la salut de la població vulnerable, estem fent de València una ciutat millor per a totes les persones”.

Per a Carlos Mundina, regidor delegat de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica, “València vol ser una ciutat més resilient i combatre els desafiaments que ens plantega el canvi climàtic. La transició energètica és una aposta estratègica de l’Ajuntament i el desenvolupament de l’energia solar és una de les nostres fortaleses. Este projecte és un dels molts en els què estem treballant per a transformar la ciutat. Volem aprofitar els fons que arriben d’Europa i convertir València en un referent de sostenibilitat”.

“València Clima i Energia, la fundació municipal per a la promoció d’activitats relacionades amb les energies renovables i el canvi climàtic, -ha recordat Carlos Mundiana- obté una quarta part del seu pressupost anual, prop de mig milió d’euros, gràcies a la seua participació en projectes europeus. En estos moments participa en 12 projectes, un dels quals és este per a Marítim, i està pendent de resolució de 5 propostes més per valor d’un milió tres-cents mil euros més”.

Respecte al medi ambient, segons dades llançades per l’estudi, es podria evitar fins a 8.052 tones de CO₂ en el període d’un any, dada que equivaldria a plantar 255.549 arbres i a 49,7 milions de km amb cotxe.

Així mateix, tots els veïns i veïnes de Poblats Marítims que vulguen saber les possibilitats de la seua coberta, la inversió que pot requerir o l’estalvi econòmic, entre moltes altres qüestions poden informar-se en la web www.transformaelmaritim.com.

Des del projecte que s’han habilitat diferents vies d’informació amb el ciutadà, qui ho desitge pot desplaçar-se físicament a l’Oficina de l’Energia situada en c/ de José María Haro 9 i 11, així com contactar per email a l’adreça oficinaenergia@climaienergia.com o per telèfon al 961 061 582.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Aquesta iniciativa està alineada amb la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l’estratègia d’innovació Missions València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l’espai públic, i l’alimentació saludable.

COMPARTEIX:
TW - FB