Fotografía de una experta con una niña midiendo el nivel de obesidad

El 18% dels menors valencians pateixen obesitat

6 de març de 2024
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) presenta els resultats definitius del Projecte ENPIV, un estudi realitzat amb el suport del centre d’innovació Las Naves amb el qual ha traçat un mapa de la prevalença de sobrepés i obesitat infantil en diferents barris de la ciutat per a conéixer els condicionants socioeconòmics i les seues causes.
  • El 33% de les llars amb menors amb obesitat o sobrepés tenen rendes inferiors a 18.000 euros anuals. Aquesta situació econòmica els impedeix portar una dieta saludable, per la incertesa sobre si podran obtindre aliments o perquè s’han quedat sense aliments en algun moment.

L’obesitat i el sobrepés infantil continuen sent un dels principals problemes als quals s’enfronta la societat civil i les administracions públiques de la Comunitat Valenciana. De fet, es posiciona com la primera autonomia amb major índex d’obesitat entre els xiquets i xiquetes. Davant aquesta situació, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa) amb el suport del centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, presenta els resultats definitius del projecte d’Avaluació Nutricional de la Població Infantil de València (ENPIV) que demostren que la incidència d’obesitat infantil en la Comunitat aconsegueix un 18% de la població d’entre 5 i 14 anys.

Aquest projecte va ser un dels projectes subvencionats pel servei d’Innovació de l’Ajuntament de València i serà presentat el pròxim 26 d’abril en el centre d’innovació Las Naves.

I és que, com recorden des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes en el Dia Mundial contra l’Obesitat, aquesta és en si mateixa una malaltia i causa directa d’altres patologies com la hipertensió, cardiopaties, diabetis, problemes osteomusculars i fins i tot unes certes discapacitats.

Aquesta anàlisi, que ha estudiat a 700 xiquets i xiquetes d’entre 5 i 14 anys, és el primer estudi que han traçat els professionals de la nutrició per a elaborar un mapa de la prevalença de sobrepés i obesitat infantil en diferents barris de la ciutat per a conéixer així els condicionants socioeconòmics i les seues causes, per a poder dissenyar solucions a mesura. “Durant els més de tres anys en què s’ha desenvolupat aquesta investigació, hem pogut concloure que els nivells d’obesitat i sobrepés a la ciutat de València tenen causes i condicionants, i de la seua anàlisi sabem que els serveis sanitaris han d’adaptar-se per a ser més equitatius i evitar que la situació s’agreuge”, explica el president del CODiNuCoVa, Luis Cabañas.

Tal com reflecteix l’estudi ENPIV, una de les principals causes de l’obesitat infantil és la situació socioeconòmica de les llars en els quals viuen. “Les dades demostren que 1 de cada 4 xiquets i xiquetes valencians té una dieta de molt baixa qualitat i que aquest fet està directament relacionat amb la falta de recursos econòmics en les llars”, indica Luis Cabañas. El 33% de les llars amb menors amb obesitat o sobrepés tenen rendes inferiors a 18.000 euros anuals. “Això porta a les famílies a trobar-se en una situació d’inseguretat alimentària, és a dir, a la reducció de la quantitat i qualitat dels aliments que tenen, ja siga perquè no poden comprar-los o per la incertesa sobre si podran obtindre’ls. Com a dada, el 43% de les famílies enquestades ens indicaven que havien estat preocupats a casa perquè no tenien diners per a comprar menjar”, afirma el president del col·lectiu professional.

La dieta mediterrània i l’exercici físic, dues grans mancances entre els menors

A més de la situació socioeconòmica que afronten les famílies amb menors que pateixen obesitat o sobrepés, aquest estudi alerta de dues grans mancances que pateixen els xiquets i xiquetes valencians: l’exercici físic i l’adhesió a la dieta mediterrània, dos elements bàsics que es troben en la base dels hàbits saludables.

El recomanable entre xiquets i adolescents és la pràctica d’esport almenys dues vegades per setmana, no obstant això, l’estudi ENPIV ha demostrat que quasi el 40% de l’alumnat enquestat no realitza cap activitat esportiva al llarg de la setmana. “Aquesta xifra és alarmant, ja que reflecteix una relació creixent entre sedentarisme en xiquets i adolescents a conseqüència que les famílies de baixos ingressos no poden costejar activitats esportives per als seus fills i filles, perquè en la seua majoria són de pagament”, explica Cabanyes.

Juntament amb l’exercici físic, l’adherència a la dieta mediterrània és un dels condicionants que poden previndre problemes relacionats amb l’obesitat i el sobrepés. No obstant això, tal com indiquen les xifres de ENPIV, és una altra de les grans llacunes que troben. “El 86% dels menors no segueix una alimentació que podríem classificar com a saludable, la qual cosa suposa major risc de patir una malnutrició per excés de pes”, explica Luis Cabañas.

Defineixen l’alimentació saludable com aquella rica en fruites, verdures, llegums i cereals integrals, on siga present també el peix, oli d’oliva o la fruita seca, però que no està implantada entre els xiquets i adolescents. De fet, tal com explica Cabanyes, “observem que el 39,4% dels xiquets i xiquetes enquestats no ingereix peix dues o tres vegades per setmana i, a més, el 60% dels alumnes i alumnes no consumeix més que una peça de fruita al dia i solo el 68,4% menja verdures fresques o cuinades una vegada al dia, quan la recomanació és almenys 3”.

Des del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes recorden que la prevenció i abordatge del sobrepés i obesitat hauria de ser dut a terme per professionals de la nutrició integrats en equips multidisciplinaris d’Atenció Primària. No obstant això, i malgrat l’alta incidència d’aquesta patologia en la Comunitat, Cabanyes conclou que “estem preparats i formats per a unir-nos a altres professions sanitàries que treballen en els centres d’atenció primària i salut pública per a millorar la salut de la població i la seua qualitat de vida”.

COMPARTEIX:
TW - FB