Dues nits per seguir amb aparells ultrasons a les rates penades del Parc de Benicalap

21 de maig de 2021
CATEGORIA:
Estrategies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La iniciativa Aliats Alats, del projecte europeu GrowGreen que es desenvolupa al barri, ofereix hui i el pròxim divendres dues visites guiades de caràcter didàctic
  • Les persones participants coneixeran els hàbits i costums d’aquestos mamífers que tenen un paper fonamental en el combat natural de les plagues de mosquits
  • Inscripcions ací

Aquesta vesprada, a les 19:30h i el pròxim divendres 28 de maig a la mateixa hora, el Parc de Benicalap obrirà les seues portes per acollir una visita guiada amb unes característiques especials: conèixer amb aparells ultrasons com viuen i es comporten les rates penades.

L’activitat està dirigida per Aliats Alats, una de les accions guanyadores del Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives, celebrat l’any passat en el marc del projecte europeu GrowGreen. La proposta, impulsada per l’entitat mediambiental Càdec, té com a objectiu mostrar a la ciutadania el paper rellevant de les rates penades en el combat contra plagues d’insectes, especialment de mosquits. “Són els nostres aliats naturals en aquesta lluita, i cal posar en valor la seua presència en els parcs de la nostra ciutat, especialment a Benicalap, on s’hi troben el 75% de les espècies que hi ha a València”, explica Toni Alcocer.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana apunta que la iniciativa té la intenció de “fomentar la conscienciació sobre la importància de la biodiversitat, i l’impuls de solucions basades en la naturalesa com una de les mesures per adaptar-nos al canvi climàtic”.

Investigació i Participació Ciutadana

Aquesta activitat de dues nits al Parc de Benicalap pertany a la segona fase del projecte Aliats Alats, centrat en la participació ciutadana i que es completa amb visites i tallers als centres escolars, on l’alumnat ha rebut formació en biodiversitat i ha construït caixes nius per a les rates penades.

Durant la primera fase del projecte s’ha treballat la vessant investigadora, amb la instal·lació d’una estació de seguiment que ha gravat amb ultrasons el comportament de les rates penades del Parc de Benicalap. “Hem pogut vigilar a les espècies, l’ús que fan dels ambients del parc, així com analitzar el patró diari i estacional de l’activitat d’aquestos mamífers”, explica Alcocer.

Solucions Basades en la Naturalesa

Aquesta acció pilot del projecte GrowGreen, és una més de les Solucions Basades en la Naturalesa que està executant a Benicalap la iniciativa europea emmarcada al programa H2020. Es tracta de solucions que busquen tenir un impacte innovador contra els efectes del canvi climàtic.

El projecte GrowGreen està encapçalat en València per Las Naves, i compta en el consorci local amb l’Ajuntament de València, la Universitat Politècnica de València, Paisaje Transversal, Leitat, Tecnalia i Bipolaire Arquitectos.

Més info i inscripcions https://www.lasnaves.com/estrategias-ciudad/nit-rates-penades/

Inscripcions ací

COMPARTEIX:
TW - FB