Distrito Digital i Las Naves se sumen a la iniciativa MedNight 2020 “Nit Mediterrània de les Investigadores”

12 de novembre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Amb el patrocini de la Generalitat Valenciana a través de la Fundació per al Foment d’Estudis Superiors (FFES).
  • L’objectiu d’aquesta actuació és mostrar l’impacte social que té la ciència que es desenvolupa al Mediterrani, fent especial èmfasi en la figura de la dona, moltes vegades oblidada en aquest camp.

Distrito Digital i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament València s’han adherit a la iniciativa de divulgació científica MedNight 2020 “Nit Mediterrània de les Investigadores” que tindrà lloc el pròxim 27 de novembre, una actuació que recull multitud d’activitats, formats i temàtiques per a donar veu a les investigadores de la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia.

L’objectiu d’aquesta actuació és mostrar l’impacte social que té la ciència que es desenvolupa al Mediterrani, fent especial èmfasi en la figura de la dona, moltes vegades oblidada en aquest camp. Per a això, en MedNight realitzarà multitud d’activitats per a tots els públics, la finalitat dels quals serà transmetre la passió pel coneixement científic. A més, Mednight tracta d’impulsar les vocacions científiques, alguna cosa que el projecte persegueix mitjançant formats i activitats atractives per a totes les edats i tipus de públic: xarrades, tallers, exposicions virtuals i espectacles científics, entre altres.

Programa d’activitats

Tota la informació de “La Nit Mediterrània de les Investigadores” pot consultar-se a través del seu portal web des d’on les entitats associades estan informant de les seues pròpies activitats amb l’objectiu de divulgar les investigacions més interessants en les quals estan treballant actualment.

Entre les activitats programades, destaca GeoAlicante: geologia a la ciutat de la Universitat d’Alacant i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, que proposa un recorregut virtual per a conéixer els secrets geològics de la ciutat a través d’una ruta que començarà al Castell de Santa Bàrbara on el personal investigador i estudiants universitaris acompanyaran al participant amb explicacions amb un enfocament científic i divulgatiu per a mostrar la quotidianitat de la ciència.

El dijous 26, la Universitat Politècnica de València i el centre d’Innovació Las Naves de l’Ajuntament de València presentaran l’últim dels murals –fins a la data- del seu projecte Dones de Ciència. Dedicat a la investigadora de la Universitat de València, Dolors Corella, el mural està situat en l’IES Joanot Martorell i és obra de l’artista valenciana Lluïsa Penella. Després de la presentació del mural, la catedràtica de l’àrea de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UV i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBEROBN) oferirà una xarrada als alumnes de ciències de 1r i 2n de Batxillerat del centre. El divendres, Corella impartirà també una conferencia/diàleg amb el títol “Ómicas i Salut: una relació cada vegada més important”.

Cal destacar el joc “Trivial sobre el pa”, on el públic podrà contestar online a diverses preguntes sobre aquest aliment bàsic durant la setmana de la Mednight. El 27 de novembre, a les 18.30 hores, personal investigador de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) donarà a conéixer curiositats del pa i respondrà les preguntes del joc davant l’audiència virtual mitjançant una xarrada online que es emetrà a través del canal del CSIC en YouTube. En la xarrada es donaran a conéixer els guanyadors del joc.

La Universitat Miguel Hernández d’Elx realitzarà diverses activitats d’interés, destacant el concurs “Explica la ciència a un xiquet de 8 anys”, el seminari online “Consells per a comptar la ciència” i “Parlen els influencers”, trobada amb tres divulgadors científics en xarxes socials.

Per part seua, la Universitat Politècnica de Cartagena acull l’activitat “VR Cinema Experience UPCT”, en la qual els participants podran conéixer la tecnologia de la Realitat Virtual gaudint d’una experiència immersiva en el nou format de cinema RV, el qual els submergirà per complet en pel·lícules de diversos gèneres i temàtiques.

La Fundació FISABIO convida amb la seua activitat “Endinsant-nos en l’univers virtual d’un centre d’investigació en Salut Pública del Mediterrani” a conéixer, a través d’un joc multijugador en línia creat en Roblox i dirigit a públic infantil i adolescent, com són els seus laboratoris. Les i els usuaris es convertiran per uns minuts en científics i científiques i submergits en un tub d’assaig jugaran i aprendran amb la tècnica utilitzada per a amplificar seqüències d’ADN.

També destaca el projecte il·lustratiu ‘Visual MedNight’, impulsat per la Universitat de Múrcia i la Universitat de València, per a acostar les troballes dels investigadors a través de píndoles científiques atractives que porten el coneixement a la societat de manera molt pròxima i a colp de vista. Aquesta activitat obri la possibilitat al desenvolupament futur d’una exposició itinerant amb totes les infografies recollides.

La Fundació Sèneca ofereix la versió virtual de la seua exposició “Entre Científiques”, amb les biografies personals i professionals de 34 investigadores d’actualitat, autèntiques referents de dedicació i èxit en el treball científic, i models d’aportacions que beneficien a tota la societat en tota mena de camps. La mostra es pot trobar en www.fseneca.es/entrecientificas, els panells de la qual es complementen amb altres recursos pedagògics bilingües.

Per part seua, la Universitat Jaume I realitzarà diferents activitats, entre les quals destaca el diàleg entre investigadores de l’àmbit de la química, la neurociència, i els videojocs. També, es presentarà un joc virtual sobre les científiques del Mediterrani.

Humor i divulgació

Els divulgadors i humoristes Santi G. Cremades i Raquel Sastre també seran presents en Mednight a través de vídeos a partir del 23 de novembre per a donar a conéixer a tots els públics la importància del paper de la dona en la ciència i de les investigadores mediterrànies. Aquestes activitats s’organitzaran al llarg del mes de novembre fins a arribar al dia 27, data en la qual se celebrarà “La Nit Mediterrània de les Investigadores”.

Consorci MedNight

Amb l’adhesió de Distrito Digital Comunitat Valenciana i Las Naves de València són 14 entitats les que integren el consorci MedNight per a posar en valor la ciència i el paper de la dona en la investigació científica i tecnològica de la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana per primera vegada de manera conjunta.

Distrito Digital Comunitat Valenciana és un projecte impulsat pel president de la Generalitat Valenciana, que té com a objecte contribuir al canvi de model econòmic de la comunitat autònoma amb la introducció d’activitats de major valor afegit i d’un teixit professional més qualificat per a diversificar l’economia. El conjunt del treball de Distrito Digital afavoreix el coneixement de les noves tecnologies (TIC), i promou l’acostament de la societat de la Comunitat Valenciana a l’anomenada cultura digital. Des d’aqueix punt de vista, incideix en la importància de la transformació digital com a eina de canvi social a tots els nivells.

Per part seua, el centre d’innovació Las Naves -entitat dependent de l’Ajuntament de València- participa en MedNight aportant una visió de justícia de gènere. Concretament, identificarà a equips de dones i investigadores en l’àmbit científic, artístic i tecnològic per a visibilitzar i posar en valor la seua aportació a la ciència i per a identificar les traves que troben durant les seues carreres professionals. A més, aquest projecte es ve desenvolupant en Las Naves en els últims anys amb les noves generacions de dones amb vocació científica per a trencar el denominat “sostre de cristall” que els impedeix aconseguir llocs de responsabilitat en laboratoris, centres d’investigació i hospitals.

Les entitats són: Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Distrito Digital, Fundació Fisabio, Fundació Sèneca – Agencia de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, Institut d’Investigació Sanitària (INCLIVA), Las Naves de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat de Múrcia, Universitat Politècnica de Cartagena, Universitat Politècnica de València i Universitat de València. Sota la coordinació del Caleidoscopio compta amb el patrocini de la Generalitat Valenciana a través de la Fundació de la Comunitat Valenciana per al Foment d’Estudis Superiors (FFES).

COMPARTEIX:
TW - FB