Concepción Aleixandre, protagonista d’un nou mural del projecte Dones de Ciència de la UPV i Las Naves

10 de octubre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La figura de la investigadora, mèdica i divulgadora valenciana inunda d’art i ciència la façana del CEIP Rodríguez Fornos, en el barri de Patraix (València)
  • El mural és obra de l’artista andalusa Virgínia Bersabé.

Concepción Aleixandre va ser una dona pionera en el camp de la salut pública. Nascuda a València l’any 1862, es va convertir en una de les primeres dones espanyoles llicenciades en Medicina, especialitzant-se en ginecologia. Al costat de la medicina i la divulgació, el tercer pilar de la seua vida va ser la lluita per la igualtat entre homes i dones.

Ara, la seua figura inunda el barri de Patraix de València. I ho fa gràcies al projecte de murals Dones de Ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València.

La façana principal del CEIP Rodríguez Fornos, situat en el barri de Patraix, ha canviat per complet la seua fisonomia. Allí, l’artista de Écija (Sevilla), Virginia Bersabé, rendeix tribut a Aleixandre amb un mural espectacular, ple de referències a la petjada que aquesta pionera valenciana, impulsora també de la primera manifestació feminista a Espanya, va deixar al llarg de tota trajectòria. Tot això, amb una gamma cromàtica perfectament integrada amb el centre i un doble retrat ple d’expressivitat que captiva a tot el que es per a contemplar l’obra de Bersabé.

“En el mural plasme trets d’aquesta gran investigadora, una dona pionera en el seu camp i gran lluitadora. Ho faig amb aqueix doble retrate que vol transmetre la personalitat de Concepción Aleixandre: el primer d’ells, el central, de grans dimensions i gran intensitat de color; el segon, amb un joc en ombra amb la seua figura. Tots dos pretenen transmetre la rotunditat i rellevància d’aquesta pionera. I tot això, acompanyat de referències directes a la seua trajectòria, a la seua lluita per la salut pública i promoció de la higiene íntima femenina, que fins al moment no s’havia proposat”, destaca Virgínia Bersabé.

Entre aqueixes referències, l’artista andalusa plasma en el seu mural dos sistemes patentats per Aleixandre en 1910 per a corregir el descens de la matriu. Es tracta de dos pesarios metàl·lics en forma d’anells l’objectiu dels quals era la subjecció dels òrgans pèlvics -la patent mai va arribar a posar-se en pràctica, però va ser fonamental per a descobriments posteriors. Al costat d’ells, s’adverteixen dues mans d’una dona major, amb les quals Bersabé remet a la longevitat d’Aleixandre – considerada com una de les pioneres de la ginecologia a Espanya, va morir en 1952 a València als 90 anys.

Onze murals

Amb aquest homenatge de Virgínia Bersabé a Concepción Aleixandre, són onze ja els murals que omplin els nostres carrers d’art i ciència, en femení, gràcies a aquesta iniciativa de la UPV i Las Naves, que compta a més amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació. Al costat d’Aleixandre, el projecte ha rendit tribut ja a Margarita Salas, Anna Lluch, Valentina Tereshkova, Rosalind Franklin, Jane Jacobs, Katherine Johnson, Josefina Castellví, Hedy Lamarr, Hipatia d’Alexandria i María Blasco. Tota la informació del projecte es pot trobar en la pàgina web www.donesdeciencia.upv.es.

COMPARTEIX:
TW - FB