Col·lab premia la compra de productes ecològics, l’energia renovable compartida i la difusió i protecció del patrimoni mitjançant les noves tecnologies

4 de maig de 2022
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

/ Totes les iniciatives posades en marxa pels equips de Col·lab estan enquadrades dins de l’estratègia Missions València 2030, que té com a objectiu construir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora
/ L’acceleradora pública de projectes de triple impacte de Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, tanca el seu cinqué programa

Col·lab, l’acceleradora pública de startups de triple impacte del centre d’innovació Las Naves, ha clausurat la seua cinquena edició amb la celebració del Demo Day. Durant l’esdeveniment tots els projectes participants han presentat les solucions desenvolupades en els sis mesos que dura cada edició. L’organització de Col·lab ha premiat a una startup en cadascun dels seus programes (Pre-Acceleració, Acceleració i Sacale-Up), considerant-les les tres millors solucions accelerades d’aquesta edició.

La central de compres i logística de productes ecològics i de proximitat que crea sinergies entre productors, clients i consumidors, Ecoabast, ha rebut tal distinció del programa Pre-Acceleració. Per part seua, en la fase d’Acceleració, la startup premiada ha sigut LLUM, l’objectiu de la qual és reduir la factura de la llum en compartir l’energia renovable que no s’utilitza amb un gest tan simple com enviar un bizum. I, finalment, en Sccale-Up ha resultat guanyadora Baukunst Patrimoni Virtual, una startup que desenvolupa projectes de preservació, divulgació i sostenibilitat digital del patrimoni mitjançant l’aplicació de noves tecnologies.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha destacat que “gràcies a Col·lab podem impulsar projectes que repercuteixen en el bé de la ciutat i que milloren la vida dels veïns i veïnes de València. Però, sobretot, podem aconseguir l’objectiu que perseguim en l’estratègia d’innovació Missions València 2030 i amb la nostra Missió Climàtica València 2030, una ciutat climàticament neutra”.

En aquesta línia, Marta Chillarón, directora de Las Naves, Karina Virrueta, Ecosystem Development Manager de Startup València; i el mateix Carlos Galiana, que van ser les persones encarregades d’entregar els premis de Pre-Acceleració, Acceleració i Scale-Up, respectivament, van felicitar a tots els equips que han participat en aquesta cinquena edició de Col·lab, enfocats en la sostenibilitat i l’impacte social.

La sostenibilitat com a factor comú dels tres projectes guanyadors

Ecoabast és una iniciativa emprenedora que dona resposta a la dificultat amb la qual es troba el sector HORECA (hostaleria, restaurants i cafeteries), menjadors escolars i xicotets comerços d’alimentació per a proveir-se de productes ecològics, de proximitat i respectuosos amb el medi ambient. Implementa un sistema de distribució personalitzat, ofereix un conjunt de serveis per a facilitar la gestió comercial, la cerca de productes i proveïdors i consolida una xarxa de contactes de productors de gran diversitat.

Aquesta iniciativa, amb un marcat caràcter social, pretén anar més enllà d’una mera transacció comercial del producte ecològic. De fet, es planteja com una activitat potencialment generadora d’ocupació en el medi rural, de conversió del cultiu convencional a ecològic i de promoció d’hàbits de consum saludable i sostenible, a través d’una agenda de difusió i campanyes de sensibilització i informació. Així mateix, centralitzar la logística de molts operadors ajuda a reduir la petjada de carboni del procés de distribució, en línia amb l’objectiu de zero emissions de CO2 promulgat per la Unió Europea a través del Pacte Verd Europeu.

La startup LLum desenvolupa una plataforma amb tecnologia blockchain que permet compartir l’energia produïda per particulars i comunitats energètiques per a aprofitar al màxim la capacitat de producció. Aquesta aplicació contribueix a la lluita contra la pobresa energètica, que afecta un 17% de les llars en la Comunitat Valenciana.

Baukunst Patrimoni Virtual és una startup d’innovació social que té com a objectiu la preservació, divulgació i gestió digital del patrimoni i que ha aconseguit destacar en el programa Scale-Up. La preservació l’aconsegueixen a través de la creació de biblioteques tridimensionals dels actius patrimonials, que permeten no sols conservar-los sinó, també, replicar-los en cas de pèrdues o danys. La divulgació, mitjançant aplicacions de realitat virtual i realitat augmentada de caràcter innovador, que transformen les nostres ciutats en galeries d’art.

Les còpies digitals permeten generar noves experiències per a la ciutadania, tant in situ -guies i rutes virtuals- com en remot -possibilitant visites als espais i el patrimoni digitalitzats des de qualsevol lloc del món i en qualsevol moment. I la gestió, transformant el patrimoni físic en actius d’inversió amb els quals és possible captar recursos per a finançar el seu manteniment, a través de dues línies. D’una banda, amb NTFs (token no fungible, un actiu digital únic, irrepetible i indivisible, amb suport en tecnologia blockchain), que se subhasten a través de plataformes especialitzades. Per un altre, obrint a la ciutadania l’oportunitat de ‘apadrinar virtualment’ el patrimoni, a través de l’adquisició de còpies digitalitzades, guies i rutes virtuals en 3D, catàlegs i souvenirs NFT.

Els tres equips premiats en el Demo Day han rebut una aportació econòmica per a impulsar el desenvolupament dels seus projectes. En Pre-Acceleració (programa per a iniciatives que estan buscant la validació i el reforç del seu model de negoci), 3.000 euros; en Acceleració (per a aquelles que han validat el seu model de negoci i han iniciat la comercialització o estan a punt de fer-ho), 4.000 euros; i en Scale-Up (empreses en procés de consolidació de l’equip i creixement del model de negoci i vendes), 5.000 euros.

Solucions amb impacte positiu

En la categoria de Pre-Acceleració han culminat, també, amb èxit el programa i van exposar els seus projectes en el Demo Day: Bemariposa, un Marketplace d’impacte social i ambiental; Banc Col·labora, xarxa de professionals de les Indústries Creatives que opera amb moneda social col·laborativa, El Balcó Verd, que condiciona els balcons de les llars amb panells solars per a generar calor i electricitat; Guies 3D, que digitalitza el patrimoni amb realitat augmentada.
En Acceleració van presentar les seues propostes Fibsen, sistemes intel·ligents que analitzen la qualitat de l’aigua, a baix cost i consum energètic; Veniboo, que ha creat un moble sostenible que millora els hàbits de consum de fruita i verdura; Tornem, l’objectiu del qual és conscienciar a la societat de la importància de la protecció de la naturalesa a través de la cultura; Yhood, que dona visibilitat al comerç local; i Accesscity, que analitza i diagnostica l’accessibilitat de l’entorn urbà.

En Scale-Up ha culminat, també, Rh en positiu, que organitza fòrums d’ocupació digitals que uneixen persones en cerca de treball i empreses; i Valua, que posa en valor el treball d’artistes fallers amb la decoració d’espais i creació de figures artístiques.

“Hem tingut al voltant d’unes 3500 hores en total de mentorización, una inversió que repecuteix en la millora en la qualitat de vida de les persones, aconseguint un impacte econòmic i en el benestar de les persones. Estem aconseguint un impacte real sobre la ciutat de València”, va subratllar Mauro Xesteira, responsable de Col·lab.

Missions València 2030

Col·lab és una de les principals eines que té l’estratègia d’innovació Missions València 2030. El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

S’ha llançat la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

COMPARTEIX:
TW - FB