Col·lab, el nou espai col·laboratiu de Las Naves comença a caminar

26 de octubre de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Durant la seua presentació al Centre d’Innovació Urbana de València, es presentaren al públic els 9 projectes emprenedors i les 10 entitats col·laboradores que treballaran juntes en els camps de l’energia, la mobilitat, la cultura, la salut i l’agroalimentació.
  • El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo, qui va inaugurar aquest acte de presentació, destacà «la capacitat de creació col·lectiva del Col·lab per a dur a terme la transformació social i innovadora que faça de València una ciutat més sostenible, més justa i equitativa».

Els 9 projectes innovadors s’instal·laran al Col·lab durant un període d’entre 6 i 12 mesos, amb possibilitat d’ampliació de 6 mesos més, prèvia revisió del projecte en si. En el camp de la mobilitat i l’energia, s’instal·laran quatre projectes.

El primer d’ells és EV Open Charge, que desenvoluparà una aplicació per a la localització, l’ús, gestió i pagament de carregadors de vehicles elèctrics amb energies renovables. El segon serà l’Escola de l’Energia AeioLuz, que pretén formar a tots els actors de la ciutat en matèria de transició energètica a través de la activació i participació ciutadana, amb l’objectiu de pal·liar la situació de vulnerabilitat energètica i incrementar també el nivell de cultura energètica per estalviar costos econòmics/medi ambientals. En tercer lloc trobarem eStubike, una xarxa de pàrkings de seguretat innovadors per a bicicletes, formada per elements de mobiliari urbà connectats, fàcils d’instal·lar, autònoms i atractius a l’ús mitjançant gamificació. La meta d’aquesta idea és resoldre problemes com la manca de seguretat per estacionar les bicis o per circular amb elles. I per últim, VEO, un producte tecnològic que integrat en el mobiliari urbà, ofereix visualment i de forma passiva informació de la qualitat de l’aire que es respira en un punt concret. En el Col·lab es validaran algunes de les hipòtesis sobre la integració de VEO en la ciutat de València.

En l’àmbit de la salut, el Col·lab acollirà per una banda a Pixels XL, THERAPY & DIDACTIC PROGRAM, una iniciativa que desenvolupa jocs educatius i teràpies destinades a persones majors de 65 anys i amb deterioraments cognitius -com l’Alzheimer-, i a escolars, amb un sentit inclusiu, i també amb fins terapèutics a alumnes amb TEA i TDAH. Per altra banda també s’instal·larà al Col·lab: General Drones, un projecte amb drones de salvament per a les platges, que arriben els primers per auxiliar a víctimes d’ofegaments i proporcionen un objecte de flotabilitat que permet aguantar fins l’arribada dels equips de rescat. A més també duen a terme tasques de vigilància i prevenció. L’objectiu d’aquest projecte és baixar l’alt índex de persones ofegades al Mediterrani. Per últim, s’ha escollit en el camp de la salut, els emprenedors i emprenedores de Prevencan, qui prepara a gossos d’assistència per a malalties cròniques, que generen crisis o atacs difícils de predir. La iniciativa pal·lia situacions d’inseguretat sanitària en persones que pateixen diferents malalties cròniques o de difícil diagnòstic.

En el sector de la cultura, l’espai col·laboratiu de Las Naves comptarà amb TRESDEU «Els llibres de Sènia», la primera booktuber valenciana, un programa a l’estil youtuber que pretén fomentar i difondre la lectura, la cultura valenciana i el pensament crític, utilitzant nous formats audiovisuals per tal d’arribar a nous públics.

Finalment, ens trobem amb XARXA ALIMENTA, en el camp de l’agroalimentació, qui crearà i gestionarà un centre de producció, conserva, producte a granell i distribució local d’aliments al barri de Natzaret, entre els que s’inclouen productes de conreu locals i excedents, amb l’objectiu d’atendre a persones amb necessitats d’alimentació, estimulant el consum responsable i sostenible i el teixit social-econòmic-ecològic. El repte és facilitar alimentació adequada a la població del barri i especialment als col·lectius amb el risc d’exclusió soci-laboral, establir nous models d’intercanvi béns i de serveis, aprofitar els sobrants,reduint així els desaprofitaments d’aliments, garantir la sostenibilitat, protegir l’horta metropolitana i mitigar els efectes del canvi climàtic.

Entitats col·laboradores

A més, el Col·lab compta amb 10 entitats col·laboradores que estaran disponibles per a facilitar acompanyament i mentorització als projectes emprenedors, i així poder, per exemple, consultar qüestions d’estratègia, comunicació, gestió d’equips, legalitat, finançament, responsabilitat social empresarial, sostenibilitat o impacte social dels projectes. Són les següents:

* Itbook: Ajuda als equips i projectes amb els conceptes relacionats amb el desenvolupament, la usabilitat i la innovació pedagògica.

* Capazia: Aporta al Col·lab la seua expertise en l’àrea del foment de l’emprenedoria i els seus coneixements sobre com des de la diversitat es pot donar valor a un projecte emprenedor, enfortint-lo i fent-lo més rendible i eficient

* Enclau: Promouran el finançament ètic i responsable dels projectes que l’integren i sensibilitzaran i formaran a la ciutadania en el finançament alternatiu i solidària.

* EBC: Implantar i desenvolupar una vertadera economia sostenible que servisca per al bé dels ciutadans i ciutadanes, convertint-se en una palanca de canvi a nivell econòmic, polític i social.

* REAS: Utilitzar l’economia com una eina per a la transformació social i construir així una societat centrada en la sostenibilitat de la vida

* ALIAS GROUP: Recolzament dels projectes en disseny i planificació estratègica.

* ARIMA: Mentorització als projectes en l’àrea d’Equips i Governança. Guia en el procés de creació d’un equip de treball, en la seua organització i lideratge, des d’una perspectiva de valors, igualtat i diversitat.

* FELIDARITY: Construir empreses i organitzacions en les quals els valors ètics estiguen presents de manera quotidiana per a millorar la vida de les persones

* XANDRUSOFT: Col·laboració en l’impuls dels projectes basats en la innovació digital i en les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies, en les diferents fases en què es troben, des de la seua presència online fins a l’automatització de processos.

* ESTUDI GREGORI: Aportarà al Col·lab l’experiència i coneixement sobre les principals eines de màrqueting comercial, per a reflexionar entre tots i totes en quina mesura són vàlides -o com han de canviar-se- per a impulsar eficaçment projectes amb valors financers socials i mediambientals.

Jaramillo assenyalà: «tenim treballant a les ments emprenedores de la nostra ciutat, i aquestes tenen com a prioritat en la consecució de les seues idees, les necessitats, els desitjos i els drets de totes les persones que viuen a la nostra ciutat, per a fer d’aquesta un lloc millor per a viure».

Totes les fotos de la presentación del Col·lab les pots probar ací.

COMPARTEIX:
TW - FB