Cinc imatges en tres dimensions, una exposició i una trobada participativa per a reflexionar sobre el futur de València en 2030, en el marc del projecte València 360

3 de febrer de 2022
CATEGORIA:
Noticies Futur·lab
COMPARTEIX:
TW - FB
  • VALÈNCIA 360 és un projecte de València Capital Mundial del Disseny 2022 i el centre d’innovació Las Naves que proposa l’exercici creatiu d’imaginar la ciutat de València a l’any 2030: en una meitat es mostra un futur distòpic (180º) de la ciutat i en l’altra meitat una visió utòpica (180º)
  • L’horta, la platja, el centre, el nou llit del Túria i la Torre Miramar són els cinc emplaçaments de la ciutat sobre els quals imaginar el futur i fer d’aquesta manera una reflexió sobre com el disseny i l’arquitectura ens poden ajudar a crear ciutats més sostenibles i de major benestar
  • Cinc equips d’artistes i dissenyadors, dos basats en València, dos a França i un a Anglaterra, han sigut els triats per Non Architecture per a recrear cinc localitzacions emblemàtiques en visualitzacions arquitectòniques en 3D tan impactants com reivindicatives que es poden veure en Las Naves durant el mes de febrer

El projecte VALÈNCIA 360, impulsat per València Capital Mundial del Disseny 2022 en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, a través del seu laboratori per a un futur millor Futur·lab, i dirigit per l’organització independent Non Architecture, inaugura hui l’exposició “PERSPECTIVA 2030: Imaginant la València del Futur”.

La mostra, que estarà oberta al públic durant el mes de febrer en Las Naves, s’ha presentat hui oficialment en roda de premsa amb la presència de David Espinosa, coordinador de Futur·lab; Miguel Arraiz, director de projectes de València Capital Mundial del Disseny 2022; Alexandre García Estellés de Non Architecture i alguns dels equips que han creat les imatges.

Com serà València en el futur? Com afectarà la tecnologia al nostre entorn físic? Com seran els espais públics del futur? Com evolucionarà la mobilitat i com afectarà els nostres carrers? El projecte VALÈNCIA 360 tracta de donar resposta a aquestes qüestions amb la ciutat de València com a escenari.

Amb aquest projecte, Las Naves materialitza la seua aliança amb la World Design Capital València 2022 que va començar ara fa just un any amb la open call perquè cinc estudis realitzaren l’exercici creatiu d’imaginar la València del futur. “Las Naves, com a centre d’innovació de l’Ajuntament de València, a través del seu el nostre laboratori per a un futur millor Futur·lab, va començar amb aquesta crida a projecte una sèrie de col·laboracions amb la World Design Capital per a, des de la innovació, la creació i la reflexió, aconseguir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora, tal com marquen les Missions València 2030”, declara Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València.

Non Architecture ha seleccionat a cinc equips de dissenyadors -valencians i internacionals- i ha desenvolupat al costat d’ells una sèrie de visualitzacions de diverses localitzacions de la ciutat de València. Cada equip, amb un estil gràfic diferent, ha representat aqueix espai en una imatge de 360 graus, permetent a l’espectador tindre una experiència immersiva.

Les imatges es podran visitar a través d’un telèfon intel·ligent, un ordinador o ulleres de Realitat Virtual. Així, a través de la tecnologia i les imatges impactants, pretenem portar al gran públic qüestions de gran rellevància per al futur de la ciutat -i del món-, com són la *turistificación, l’impacte de la tecnologia, l’escassetat de recursos o la desertificació.

“Per a incentivar el debat els hem demanat que dissenyaren una meitat en el que consideraren un futur utòpic i l’altra meitat el que seria un futur distòpic. Les imatges representen qüestions de rellevància com la turistificació, la falta de recursos, la desertificació, els desastres naturals…”, relaten des de l’organització.

Els valencians Quatre Caps, C•LAB Atelier, i Rarea; l’arquitecte de Zimbàbue Lloyd Martin i el jove estudi de disseny Ex Figura, format per dos arquitectes portuguesos i italians, han sigut els equips seleccionats per a desenvolupar les diferents imatges de la ciutat de València l’any 2030.

Els professionals triats, amb una mitjana d’edat que a penes supera els 30 anys i àvids per aprendre sobre innovadores solucions de disseny d’espais i visualització arquitectònica, van ser seleccionats pel caràcter disruptiu de les seues propostes, totes elles amb el focus a València, i el potent missatge que volen llançar al món en cadascun dels contextos: de la necessitat d’un creixement sostenible als perills d’una mobilitat irresponsable per a la via pública, passant per la importància de la producció local, els efectes de la tecnologia sobre l’entorn construït o la preservació de l’horta.

En paraules de Xavi Calvo, director general de València Capital Mundial del Disseny 2022, “València 360 materialitza de forma visualment impactant la nostra voluntat de convertir la capitalitat i tot el que comporta en una oportunitat única per a reflexionar sobre la València del futur. Les noves generacions de dissenyadors estan capacitades per a participar i fins i tot liderar un debat sobre les ciutats que volem habitar en un futur no gaire llunyà. València 360, com altres tants projectes i iniciatives impulsades per València Capital Mundial del Disseny, es proposen construir un discurs i generar un llegat que anirà molt més allà de 2022.”

Les ments després dels exercicis de disseny que portaran al límit 5 idees fins ara inexplorades per a la València de 2030

La convocatòria “València 360” cridava a equips d’estudiants, professionals, artistes… de fins a 5 persones que estigueren interessades a desenvolupar, al costat de Senar *Architecture, panoràmiques impactants que exploren València en 2050: gent curiosa sobre l’espai públic i el futur de la ciutat, capaç de generar imatges que transmeten des de l’excel·lència, emocionada pel disseny i l’arquitectura i interessada a crear coneixement des del disseny.

EXFIGURA

L’Horta Tomorrow

L’agricultura continua sent una gran amenaça per a la sostenibilitat del planeta. L’ús desproporcionat d’aigua i territori que ocasiona és el responsable que innombrables espècies estiguen en perill d’extinció, a més de l’alteració dels ecosistemes, tant a escala regional com mundial. A mesura que la vida desapareix, el paisatge es converteix en un buit total.

Si l’agricultura no canvia, quin futur li espera a la societat?

C-LAB

“To be, or to visit, that is the question”

Seguint la tendència d’altres ciutats europees, el centre de la ciutat podria convertir-se en un parc temàtic per a turistes. Les activitats productives i la dinàmica capitalista transformarien la nostra plaça històrica en un lloc orientat al consum.

No obstant això, una altra plaça és possible. La mobilitat sostenible, la renaturalització urbana, les energies netes i els models residencials alternatius poden transformar la plaça en el “lloc per a estar”. Una maqueta de ciutat reproductiva mostrarà la versió més amable de la plaça en la qual qualsevol persona podrà estar “a la fresca” al costat de la font, passejar gaudint de l’aire pur o comprar productes locals.

Benvingut a la Plaça de la Verge, el lloc per a estar o visitar, tu decideixes.

Lloyd Martin

Torre Miramar

En explorar un enfocament més fonamentat sobre el discurs utòpic/distòpic, el disseny va evolucionar cap a narratives basades en solucions urbanes al problema de la rotonda de la Torre Miramar.

La visió distòpica explora el model actual de disseny urbà d’enginyeria additiva, resolent temporalment els problemes relacionats amb el transport i la connectivitat.

La visió utòpica recupera la rotonda a través d’una transició cap als vehicles automatitzats i la inversió en infraestructura sostenible, brindant una oportunitat única per a progressar més enllà de l’urbanisme basat en combustibles fòssils. Habilitant un espai públic únic i acollidor, catalitzant una peça important d’infraestructura pública i social i unint els elements fracturats de l’entorn urbà.

QUATRE CAPS

ECOTOPIA

Any 2050. Plantejant la civilització com una malaltia per al planeta, descrivim un futur on la utopia i la distopia naden en paral·lel i difícilment poden ser diferenciades.

utopia + Distopia

La població mundial no ha deixat de créixer, les decisions polítiques continuen prenent-se d’acord amb resultats curtterministes. Res ha canviat. El benestar i la comoditat de la humanitat són prioritaris. Estem al principi d’una tempesta.

Distopia + Utopia

L’any del canvi com a única forma. Els fenòmens extrems efecte del canvi climàtic són evidents i constants. La societat va sacrificar la seua manera de viure, perquè futures generacions puguen existir en aquest lloc. Amb la humanitat confinada i aïllada, la vegetació i la naturalesa tornen a prosperar.

Rarea

Malva-rosa 2.0

En enfortir-se l’existència ‘en línia’ dels individus, les comunitats de les quals participen també s’entrellacen amb l’espai virtual. El que anteriorment es podia entendre com una interacció ‘sense-lloc’ en la xarxa, ara cobra una presència sòlida, en permetre-se-li a la idiosincràsia d’un col·lectiu arrelar-se en un ‘lloc’ que es percep clarament com a habitable. Què passa quan aqueixes comunitats formen ciutat? Què contindria aqueixa capa virtual de la València futura, amb la seua cultura profundament social tan ben representada en la nostra costa? Benvinguts als riscos i bondats de la Malva-rosa 2.0, la platja virtual de València.

COMPARTEIX:
TW - FB