Científiques com Margaret Hamilton, Hedy Lamarr i Lynn Margulis protagonitzen els vídeos guanyadors de “De major vull ser com” 

8 de febrer de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquestes investigadores han sigut determinants en àrees com la biologia, els viatges espacials, el wifi i la medicina.
  • L’objectiu del concurs és fomentar, des d’edats primerenques, la lluita contra les desigualtats entre dones i homes en la ciència.
  • En el concurs han participat estudiants de 38 centres educatius de la Comunitat Valenciana. 117 xiques i 66 xics.

Un total de 6 premis i 2 accèssits han sigut entregats hui a les i els estudiants participants en el concurs “De major vull ser com”, impulsat pel centre d’innovació Las Naves i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio).
El concurs de vídeos per a estudiants “De major vull ser com” va ser creat en 2018 per Las Naves i Fundació Fisabio a causa de les enormes desigualtats entre dones i homes en tot el relacionat amb la ciència i la innovació. Javier Ibáñez, director tècnico de Las Naves, ha ressaltat la “necessitat d’impulsar mesures, com aquest concurs, que revertisquen aquestes desigualtats que es veuen fortament reflectides en edats primerenques com l’adolescència”.

El premi al millor guió, en la categoria d’ESO i cicle bàsic d’FP ha sigut per al vídeo presentat pel Col·legi Engeba de València. Mitjançant una narrativa poètica i una producció molt treballada, han destacat el treball de Margaret Hamilton, la científica que va crear els codis amb els quals va ser possible el allunatge de l’Apol·lo 11 en 1969.

Amb un rap, estudiants de l’IES La Canal (Petrer, Alacant) han aconseguit el premi al millor guió en la categoria de Batxillerat i cicles mitjà i superior d’FP. Una original cançó dedicada a Lynn Margulis, una de les principals figures en el camp de l’evolució biològica.

Gràcies a Hedy Lamarr hui tenim GPS, bluetooth i wifi, ja que va inventar l’espectre eixamplat per salt de freqüència que utilitzen aquests sistemes. El seu treball científic protagonitza el vídeo guanyador al premi a la millor producció audiovisual en la categoria d’ESO i cicle bàsic d’FP que ha recaigut en el Col·legi Abecé, de Gandia (Valencia).

En la categoria de Batxillerat i cicles mitjà i superior d’FP, el premi a la millor producció audiovisual ha sigut per a l’IES Alfons XIII de La Vall d’Alba (Castelló) pel seu vídeo sobre Valerie Thomas. Aquesta científica i física de la NASA va inventar el transmissor d’il·lusió, que va ajudar a establir les bases de la tecnologia 3D que s’utilitza al cinema o la televisió.

El premi al vídeo més innovador en el contingut i plantejament de la temàtica proposta ha recaigut en l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja (València) en la categoria ESO i cicle bàsic d’FP. La seua proposta aborda, a través del rap, la reivindicació de dues científiques: Katherine Johnson (física, científica espacial i matemàtica que va contribuir a l’aeronàutica amb l’aplicació primerenca de les computadores electròniques digitals en la NASA) i Letitia Geer, que va patentar la xeringa operada amb una sola mà.

En Batxillerat i cicles mitjà i superior d’FP, l’IES Vicente Andrés Estellés de Burjassot (Valencia) ha aconseguit el premi al vídeo més innovador en el contingut i plantejament de la temàtica proposta. El seu treball, amb una original presentació amb moviola, reivindica el paper de la dona en la ciència.

Els dos accèssits han recaigut en l’IES Camp de Morvedre de Sagunt, Valencia (modalitat Guió), i en l’IES Benigasió de La Vall d’Uixó, Castelló, en la modalitat Producció audiovisual. Els seus vídeos mostren, respectivament, la necessitat d’una major participació de les dones en el sector del videojoc; així com els diferents àmbits des dels quals es poden difondre referents de dones en la ciència i la tecnologia.

VIDEOS PREMIATS

VIDEO INNOVADOR ESO I CICLE BÀSIC FP

‘Science Shop Katherine Johnson + Letitia Geer’ d’IES Berenguer Dalmau (Catarroja. Valencia)

VIDEO INNOVADOR BATXILLERAT I CICLE MITJÀ I SUPERIOR FP

‘Rompiendo prejuicios’ d’IES Vicent Andrés Estellés (Burjassot. Valencia)

MILLOR GUIÓ ESO I CICLE BÀSIC DE FP

‘Lo que oculta la luna’ del Col·legio Engeba (València)

MILLOR GUIÓ BATXILLERAT I CICLE MITJÀ I SUPERIOR FP

‘Lynn Margulis’ d’IES La Canal (Petrer. Alacant)

MILLOR PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL ESO I CICLE BÀSIC DE FP

‘De major vull ser jo’ del Col·legi Abecé (Gandia. Valencia)

MILLOR PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL BATXILLERAT I CICLE MITJÀ I SUPERIOR FP

‘De major vull ser com Valerie Thomas’ d’IES Alfonso XIII (La Vall d’Alba. Castelló)

ACCÈSSIT PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL BATXILLERAT I CICLE MITJÀ I SUPERIOR FP

‘Empodera’t’ d’IES Benigasló (La Vall d’Uixó. Castellón)

ACCÈSSIT GUIÓ BATXILLERAT I CICLE MITJÀ I SUPERIOR FP

‘Los videojuegos también son un trabajo’ d’IES Camp de Morvedre (Sagunt. Valencia)

 

COMPARTEIX:
TW - FB