Benicalap rebrà 3,8 milions d’euros d’inversió europea per a desenvolupar projectes d’investigació en sostenibilitat

1 de febrer de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
GrowRUEDA3

Vicent Sarrià, Jordi Peris i Pilar Soriano

El pròxim mes de març es posarà en marxa el projecte europeu Grow Green que, durant els pròxims 5 anys, injectarà una inversió de 3,8 milions d’euros al barri de Benicalap. Es tracta d’una iniciativa que lidera València juntament amb altres tres ciutats: Manchester (Regne Unit), Wroclaw (Polònia) i Bujan (Xina). Així ho han anunciat hui el regidor d’Innovació, Jordi Peris; la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, i el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, que han subratllat la importància del projecte.

La iniciativa consistix en la busca i el desenvolupament de solucions basades en la naturalesa que puguen donar resposta als reptes i necessitats que plantegen les ciutats hui en dia. Es tracta d’accions relacionades amb els desafiaments del canvi climàtic i la sostenibilitat, ha explicat Jordi Peris, que es definiran i desenvoluparan en les quatre ciutats líders del programa (n’hi ha tres més que participen com a seguidores), i que seran mesurats, analitzats i avaluats amb l’objectiu final de replicar i aplicar els projectes en altres ciutats.

Els regidors han subratllat la importància que l’espai de desenvolupament del programa siga el barri de Benicalap, “un dels més castigats per la crisi econòmica, i també un dels més oblidats de la ciutat, però que ara rebrà un important paquet d’inversions que redundaran en la seua revitalització i la seua dignificació”, ha assegurat Peris.

Les accions concretes que es realitzaran en este marc són de doble caràcter: mediambiental i urbanístic. La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha anunciat la rehabilitació dels jardins de l’entorn del Casino de l’Americà i l’Alqueria de la Torre, així com la definició d’espais verds periurbans per a la connexió horta-ciutat. A través d’estos projectes, s’investigarà sobre solucions de sostenibilitat com l’execució de jardins verticals (en la seua forma tradicional, de baix a dalt; i també en disseny de dalt a baix, aprofitant les aigües grises). També es preveuen accions com la gestió de la poda per a generar fonts energètiques, la investigació sobre fórmules de ventilació natural induïda (per diferències entre les temperatures d’arbres i edificis) o la potenciació d’espais de trobada entre productors i consumidors dels anomenats productes de proximitat, entre altres propostes.

En este context, també es preveu la creació d’un corredor verd-blau en l’entorn de l’Alqueria de Tormos, per a “elevar l’enfocament forestal cap a l’àrea urbana”, tal com ha explicat Soriano.

Per la seua banda, el delegat de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha qualificat el projecte d’“iniciativa molt benvinguda, perquè contribuirà a accelerar l’ampliació del Parc de Benicalap, un projecte que porta anys aparcat”, segons ha denunciat. De fet, ha recordat, des de la seua regidoria s’havia previst ja la licitació de la redacció del projecte per a este mateix any. L’ampliació del Parc, amb el seu bosc urbà específic, permetrà completar la vora urbana de la zona nord de la ciutat.

Sarrià ha explicat que el repte que planteja la zona de bosc és la construcció d’un sistema de drenatge sostenible, encara que ha recordat que ja es disposa d’un precedent en la nostra ciutat: el futur Parc Central. El sistema esmentat permet aprofitar l’aigua de pluja per mitjà d’uns sistemes de captació, i reutilitzar-la per al reg i el manteniment del jardí o el bosc en qüestió.

De manera paral·lela, i tal com ja es preveu en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, en el marc del programa Grow Green també s’impulsaran nous itineraris verds per a facilitar la comunicació dels barris (en este cas, Benicalap) amb el centre de la ciutat.

EUROPA ESTARÀ MIRANT A VALÈNCIA

El projecte Grow Green és una iniciativa que ens posa en el mapa”, ha assegurat Jordi Peris, “ja que es tracta d’una línia de treball fonamental en la Unió Europea”. Segons el regidor, el seu desenvolupament a València “ens permetrà accedir a recursos, entrar a formar part de xarxes de relació i intercanvi, obtindre resultats concrets i poder replicar els nostres resultats en altres ciutats, i replicar ací els resultats d’altres ciutats”. “Europa”, ha afegit, “estarà mirant a València”.

A més de les actuacions definides en el barri, Peris s’ha referit a una línia específica del programa que reforça la participació de la ciutadania. Es tracta de la referida a la investigació sobre pobresa energètica, en què s’incidirà en la tasca de cocreació de solucions amb les aportacions d’entitats veïnals i cíviques, universitats, empreses, experts i ciutadania en general. Per a això, es realitzaran tallers i convocatòries concretes, sempre amb la premissa de buscar solucions basades en la naturalesa.

COMPARTEIX:
TW - FB