Benicalap inaugura un Centre Cívic a l’Espai Verd per impulsar la convivència i participació veïnal del barri

25 de setembre de 2021
CATEGORIA:
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB

/ Aquesta infraestructura ha estat construïda de manera participativa per més de 150 persones, utilitzant majoritariament materials reciclats

/ El centre és una de les diferents accions que acull l’Espai Verd Benicalap, iniciativa impulsada dins del projecte GrowGreen on participa Las Naves

L’Espai Verd Benicalap i el Centre Cívic Verd obrien ahir les seues portes amb la celebració d’un esdeveniment festiu. Aquest enclavament destinat a ús veïnal i convertit en realitat gràcies al projecte GrowGreen i a la participació ciutadana, es troba ubicat en un antic solar entre els carrers Salvador Cerveró i Carlos Cortina de barri de Benicalap. Es tracta d’un espai amb tres elements diferenciats: 15 parcel·les d’horts urbans, un bosc de plantes comestibles i un Centre Cívic.

Tant l’Espai Verd com el Centre Cívic són propostes guanyadores del Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives, organitzat pel projecte europeu, i que han impulsat les associacions Ultramarins 154, Mariposas Caóticas i Makiri Nau, en el cas de l’Espai Verd, i Arrelaires en el del Centre Cívic.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha subratllat que aquestos treballs «volen ser resposta a les necessitats del barri. Feia falta un espai per al diàleg i la interacció veïnal, un centre on realitzar activitats, on s’afavorisca la convivència, la interacció dels veïns i veïnes, la participació, es fomente l’educació en sostenibilitat i que sempre estiga obert i accessible a acollir propostes», descriu.

Espai Verd Benicalap

Fa menys d’un any s’obria en una primera fase, l’Espai Verd Benicalap, una àrea de quasi 1.900 metres quadrats, destinada a les associacions i centres educatius. El projecte revitalitza el teixit social del barri fomentant, a més, la vinculació amb l’horta mitjançant processos d’aprenentatge sobre el medi ambient i la sostenibilitat. L’espai compta amb horts urbans comunitaris, plantats i gestionats per diverses associacions del barri, les quals a més, celebren in situ les seues assembles, i es programen tallers i activitats obertes al públic.

Centre Cívic Verd

Per la seua banda, el Centre Cívic, ubicat en l’interior de l’Espai Verd, s’ha concebut i dissenyat a partir de la utilització de materials reciclats i de deixalla sobrant de demolició d’algunes construccions. S’ha anat construïnt de manera participativa amb els veïns i veïnes amb tècniques senzilles i accessibles, en jornades de construcció convocades els caps de setmana. S’estima que han passat per la construcció més de 150 persones.

És un espai on es poden fer també les assemblees, activitats, tallers mediambientals, reunir-se i protegir-se del sol i la pluja. Consisteix en una pèrgola amb espai diàfan per a albergar les diferents activitats, un magatzem per a eines dels horts i ferramentes, una cuina solar i una coberta de plaques solars per a generar electricitat.

Projecte GrowGreen

Tant l’Espai Verd Benicalap com el Centre Cívic Verd formen part de les nombroses actuacions que estan duent-se a terme en el barri en el marc del projecte europeu GrowGreen, desenvolupat per Las Naves, conjuntament amb l’Ajuntament de València i altres socis locals com Paisaje Transversal, la Universitat Politècnica de València, Bipolaire, Leitat i Tecnalia.

GrowGreen ha executat en el barri altres accions com són un jardí vertical, un bosquet contra el canvi climàtic o un corredor verd-blau, totes solucions basades en la naturalesa que poden donar resposta als reptes i les necessitats que plantegen les ciutats als desafiaments del canvi climàtic.

COMPARTEIX:
TW - FB