Baltasar Garzón: “La paraula innovació sembla segrestada en termes empresarials i innovar és un dret de tots perquè implica transformació social”

11 de novembre de 2021
CATEGORIA:
Avaluació de Polítiques Públiques
Missions València 2030
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El centre d’innovació Las Naves ha inaugurat aquest matí la primera edició de TRANSFira.
  • Un esdeveniment de transferència de projectes d’innovació que transformen la ciutat i que té com a objectiu donar a conéixer els projectes d’innovació que es desenvolupen des del centre perquè altres municipis puguen implementar-los.

La jornada ha comptat amb la conferència inaugural del jurista Baltasar Garzón, que ha fet un repàs dels projectes d’innovació que pot transferir Las Naves a altres municipis i ha posat l’accent que “la paraula innovació sembla segrestada en termes empresarials i innovar és un dret de tots perquè implica transformació social”. A més, ha afegit que “sense la participació ciutadana, la defensa dels drets humans i sense un canvi en la manera de com ens relacionem amb la naturalesa, la vida en el futur serà molt més àrdua”.

L’esdeveniment ha constat de tres grans blocs: un d’expositors on s’han donat a conéixer aqueixes aplicacions que ja han sigut provades per Las Naves, un altre d’activitats experiencials, i un tercer de xarrades sobre projectes i dues conferències principals: una a càrrec de Baltasar Garzón titulada “Polítiques públiques innovadores per a garantir els drets fonamentals i consolidar els pilars de la democràcia “ i una altra per part del cap d’estudis de l’Agència Regional de Biodiversitat d’ Île-de-France, Gilles Lecuir.

En els 22 expositors que han sigut al pati de Las Naves s’han mostrat tecnologies o dissenys de productes que han sigut provats a través del desplegament de diversos dels projectes pilot posats en marxa en diversos punts de la ciutat.

Projectes relacionats amb la salut. Com una aplicació que permet combatre l’obesitat infantil (Escola Salut); una altra que permet sensorizar les llars de les persones majors perquè puguen viure de manera autònoma però, al mateix temps, d’una manera segura on els seus familiars puguen saber a cada moment com estan (Activage); o un altre que fomenta l’envelliment actiu de les persones majors d’una manera sostenible, amb passejos en tricicles elèctrics per la ciutat (MAtchUP).

Altres relacionats amb la sostenibilitat, dins del projecte europeu GrowGreen. Com a jardins verticals que permeten l’aïllament de l’edifici i que amb la vegetació ens permet reduir el CO₂; solucions basades en la naturalesa com un paviment permeable que millora la gestió i qualitat de l’aigua; o una coberta enjardinada que afavoreix el confort tèrmic i disminueix el consum energètic i les emissions de CO₂.

I altres on s’han utilitzat eines com la Realitat Virtual per a lluitar contra la violència masclista, fanals del carrer que serveixen per a carregar cotxes….

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s’acaba de llançar la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà.

COMPARTEIX:
TW - FB