Animació, biblioteques i audiovisuals com a eines per a aconseguir la inclusió cultural

26 de setembre de 2018
CATEGORIA:
ICC
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Els projectes “Biblioteca plenament inclusiva”, “Animació, consciència, mediació: animar per a transformar el món” i “Assegurant el retorn social dels projectes culturals. Cap a una metodologia de treball cultural inclusiu” guanyen el concurs d’idees’ del Laboratori de Cultura Inclusiva.
  • Els tres projectes guanyadors disposaran de 45.000 euros en total i de 6 mesos per a engegar-los en la ciutat de València.
  • Fotos ací

Aquest matí s’ha celebrat la final del concurs d’idees del Laboratori de Cultura Inclusiva, impulsat per Las Naves a través de la seua xarxa #ConnectaCultura, en la qual han competit en la seua fase final 14 projectes exposant durant 3 minuts la seua idea davant d’un jurat professional i responent posteriorment a les preguntes del pùblic.

Les persones assistents a l’esdeveniment han pogut conèixer el projecte “Biblioteca plenament inclusiva” que proposa l’adopció de la “lectura fàcil” com a eina d’accessibilitat als textos per a totes les persones, incloses aquelles amb dificultats cognitives.

La proposta planteja des de l’adquisició d’un fons de lectura fàcil o un club de lectura entre altres accions. Totes elles dirigides a tots els públics però possibilitant la comprensió i accés a col·lectius diversos, com a persones amb discapacitat intel·lectual, immigrants, persones majors etc.

La segona iniciativa guanyadora “Animació, consciència, mediació: animar per a transformar el món” proposa l’animació i la mediació social com a eines clau per a la producció i el consum cultural. En ella s’involucren tot tipus de públics, des de professionals de reconegut prestigi, persones migrades, dones, minories ètniques, LGTBIQ, joves o de major edat.

Aquest projecte posa en valor l’animació com a eina per a millorar el món LGTBIQ pel poder de comunicació que té. Per a açò, proposa consolidar un espai de creació basat en l’animació i utilitza mediació social com a vehicle per a afavorir el coneixement mutu entre grups diversos. Per a dur a terme aquest plantejament innovador utilitzaran com a vies de treball la “arteterapia”, la mediació artística i la producció audiovisual.

L’aposta per la reflexió en metodologies innovadores a favor de la creació, producció i consum cultural ha sigut una altra de les propostes premiades per Las Naves. El projecte “Assegurant el retorn social dels projectes culturals. Cap a una metodologia de treball cultural inclusiu”, presenta l’exploració per a prototipar una metodologia nova de treball que estableix diàlegs entre professionals del sector, “equipaments culturals” i col·lectius desfavorits, els interessos dels quals no es troben representats habitualment i romanen llunyans al consum cultural majoritari. Aquest nou enfocament posa tota l’èmfasi en el procés de creació i oferta de la proposta cultural com a procés constructiu, integrador i enriquidor de la societat.

Per a dilucidar les iniciatives guanyadores el jurat ha tingut en compte el paper de la cultura com a element d’integració i cohesió social, on totes les persones o col·lectius vegen representats els seus interessos i tinguen accés no solament a l’esfera del consum cultural sinó cobren un paper protagonista com a creadors i productors culturals.

Així mateix, les persones assistents a la final, celebrada en las Naves, han pogut conèixer iniciatives molt interessants que versen sobre temes tan variats com la gastronomia per a migrants, els còmics, la dansa inclusiva, i unes altres on es ressalten el feminisme i el treball amb l’adolescència.

 

 

COMPARTEIX:
TW - FB