Foto de familia a la inauguració del mural homenatge a Ángela Nieto

Ángela Nieto: “No podem perdre el talent de les dones en cap activitat humana”

23 de setembre de 2022
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB

 

• La investigadora madrilenya ha inaugurat aquest matí el mural amb el qual Las Naves i la Universitat Politècnica de València l’homenatgen en el seu projecte Dones de ciència.

• Ángela Nieto és una de les científiques espanyoles més prestigioses de l’actualitat. La seua investigació ha permés avançar en el coneixement sobre com s’estén el càncer a altres òrgans i forma metàstasis, obrint el camí per al desenvolupament de nous enfocaments terapèutics.

El centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València i la Universitat Politècnica de València (UPV) han celebrat hui l’acte de presentació del mural amb el qual rendeixen tribut a Ángela Nieto, una de les científiques espanyoles més prestigioses de l’actualitat, dins del seu projecte Dones de ciència. El mural està situat en el CEIP El Cid de Mislata i és obra de l’artista valenciana Sara Chóliz.

L’acte ha comptat amb la presència tant d’Ángela Nieto, com de Sara Chóliz, acompanyades per Salomé Cuesta, vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV; Marta Chillarón, directora de Las Naves; l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, així com de l’alumnat del centre i representants del seu equip de direcció.

Referent internacional en els estudis sobre el càncer

Professora d’investigació del CSIC en l’Institut de Neurociències d’Alacant (UMH-CSIC), els estudis d’Ángela Nieto han permés avançar en el coneixement sobre com s’estén el càncer a altres òrgans i forma metàstasis, obrint el camí per al desenvolupament de nous enfocaments terapèutics.

Aquestes investigacions l’han feta mereixedora al llarg de la seua carrera de destacats guardons nacionals i internacionals. Un dels més prestigiosos és el Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science 2022, que li reconeix com a millor científica europea de l’any. Ángela Nieto va rebre aquest guardó el mes de juny passat, convertint-se en la segona espanyola a aconseguir-lo després de la bioquímica Margarita Salas, qui el va obtindre l’any 2000. I ara, la seua figura acompanya a tot l’alumnat i personal del CEIP El Cid.

“Aquest projecte ha sigut molt important per al col·legi, ja que tant alumnat com professorat s’han implicat amb molta emoció i esperaven amb molta il·lusió el moment de conéixer en persona a Ángela. D’altra banda, creiem que la repercussió del projecte serà molt positiva per a tota la comunitat educativa, ja que ens servirà com a referent d’inspiració”, ha apuntat Tania Jiménez, directora del CEIP El Cid de Mislata, durant la inauguració del mural.

Mentrestant, la investigadora madrilenya ha assenyalat que acostar la ciència a l’alumnat més jove, en particular, i a la societat, en general, és crucial per a forjar un futur en el qual la ciència tinga més protagonisme.

“En el cas dels alumnes, i de les alumnes en particular, és encara més important ja que estem assistint a una disminució en el nombre de xiques interessades a seguir carreres científiques. Per exemple, a Espanya, només el 7% de les adolescents té pensat estudiar enginyeria o informàtica. Us dic que és possible, que es pot ser científica i ser molt feliç, i que, si aqueix és el vostre somni, seguiu avant perquè la visió de les dones en totes les disciplines és crucial. No podem perdre el talent de les dones en cap activitat humana”, ha apuntat Ángela Nieto.

Per part seua, la vicerectora de la UPV Salomé Cuesta ha incidit en la necessitat de fomentar les vocacions cientificotècniques en les xiquetes i joves. “Segons recents informes les dones són majoria entre l’alumnat universitari de grau, no obstant això, en els àmbits STEAM es redueix l’interés arribant a xifres preocupants (Enginyeria, indústria i construcció, són el 29,1%, i en Informàtica, el 13,4%). Són moltes les contribucions realitzades per dones al llarg de la història; en aquests moments, és important donar visibilitat a les històries, biografies i assoliments de dones que estan exercint investigacions rellevants per a millorar la vida de les persones i Angela Nieto és un excel·lent exemple”.

Mentrestant, Marta Chillarón ha assenyalat que “és un orgull que les xiquetes de col·legis com aquest tinguen a referents de dones científiques com Ángela Nieto i un desig al qual aspirem des que vam posar en marxa aquest projecte de Dones de Ciència el centre d’innovació Las Naves i la UPV. I estem molt contentes de veure com aqueix projecte traspassa els límits de la ciutat de València i també com creixen amb activitats com les noves rutes guiades amb bicicleta per diferents murals. Una oportunitat gratuïta de saber més d’aquestes científiques i de conéixer millor la ciutat de València”.

Sobre el mural i el binomi art-ciència

En el mural destaca la figura central d’una Ángela Nieto somrient, acompanyada de diferents referències a la seua investigació (la doble hèlice de l’ADN, un microscopi) i un fons simbòlic que remet a la biologia. Tot en una composició que respon a l’espiral àuria i en la qual predominen els tons verds i turqueses, tret característic de l’obra de Sara Chóliz.

“Iniciatives que combinen l’art i la ciència són fonamentals, perquè la creativitat i el treball estan darrere de totes dues disciplines, que tenen molt més en comú del que sembla. Espere que les xiquetes i també els xiquets vegen en aquest mural una inspiració per a convertir-se en científiques i científics. D’això depén el nostre futur, perquè la ciència és progrés i llibertat”, ha destacat Ángela Nieto.

Actualment, són 30 els murals que formen part ja del projecte Dones de ciència, una iniciativa que compta amb el suport de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació i que respon també a la filosofia del projecte europeu Mednight Goes To School, per a acostar la ciència i els seus protagonistes a les escoles, en el qual participa la Universitat Politècnica de València.

Més sobre Ángela Nieto

Angela Nieto (Madrid, 1960) és Professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) des de 2004, any en què es va traslladar des de l’Institut Cajal (Madrid) a Alacant, a l’Institut de Neurociències, centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx. Allí dirigeix actualment el grup de Plasticitat cel·lular en el desenvolupament i la malaltia.

Amb el seu grup, Ángela Nieto porta més de 25 anys estudiant la transició epiteli-mesènquima, un procés biològic clau en la comprensió del desenvolupament embrionari, la progressió del càncer i les malalties degeneratives de l’envelliment. Aquesta línia d’investigació ha fet mereixedora a la professora Ángela Nieto de nombrosos guardons i distincions, que la situen entre les investigadores espanyoles més premiades.

Entre altres reconeixements, destaquen el premi “Rei Jaume I” en Investigació Bàsica (2009); Premi Mèrit Científic de la Generalitat Valenciana (2015); Premi Fundació Lilly en Investigació Preclínica (2018); ASEICA Cancer Research Award (2018); Premi Nacional d’Investigació Ramón y Cajal (2019), a més del ja citat Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science (2022).

En l’actualitat, Ángela Nieto és presidenta de la Societat Internacional de Biologia del Desenvolupament (ISDB); delegada científica per Espanya i vicepresidenta en el Consell del European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i European Molecular Biology Conference (EMBC); membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO); Membre de CIBERER (centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa—Malalties Rares) i membre de l’Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació, sense excloure a ningú, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment, València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, amb l’objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 100 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió “ciutats intel·ligents i climàticament neutres”.

COMPARTEIX:
TW - FB