Agro·lab accelerarà cinc projectes, centrats en la transformació de varietats locals de poma, cacauet i producte de proximitat

27 de juliol de 2021
CATEGORIA:
Agroalimentació
Emprenedoria
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En el marc de l’acceleradora pública de triple impacte Col·lab de Las Naves, el primer programa d’acceleració Agro·lab arranca al setembre, amb sessions impartides pels mentors de l’acceleradora pública Col·lab i per experts en el sector agroalimentari.
  • El Mercaobrador de Mercavalència serà l’espai físic on s’experimentarà per a aconseguir els objectius plantejats.

El primer programa d’Agro·lab, centrat en projectes innovadors i sostenibles del sector agroalimentari, es posarà en marxa el mes de setembre amb cinc projectes emprenedors de transformació de productes, que treballaran en Col·lab l’acceleradora d’innovació social i mediambiental de Las Naves. Les iniciatives seleccionades en la primera convocatòria proposen la recuperació i transformació de varietats autòctones com la poma espérida i el cacau del collaret, així com altres productes elaborats per col·lectius de persones productores cultivats amb tècniques agroecològiques. Es tracta de La Fermenteria de l’Horta, Pomes Espéridas, Cacaus Climent, Serra Grossa i Bokaras.

El jurat ha valorat el grau d’innovació de cada projecte; els potencials impactes socials i/o ambientals positius; la seua viabilitat econòmica; la potencialitat de millora, i la seua contribució a les diferents agendes i estratègies a nivell local i internacional, entre altres punts.

Els projectes de la primera edició del programa d’acceleració d’Agro·lab rebran mentorización en aspectes generals del desenvolupament del projecte empresarial -com a definició del pla de negoci, metodologia de gestió; màrqueting; oratòria; aspectes jurídics i legals, finançament, etc.-, i en aquells específics del sector agroalimentari -innovació, aspectes higienicosanitaris, manipulació, distribució,…-.

Per a això es comptarà amb l’equip de mentorización de l’acceleradora pública de triple impacte de Las Naves, Col·lab, així com amb persones expertes en aquests sectors clau per a l’economia de la Comunitat Valenciana. El Mercaobrador de Mercavalència serà l’espai físic on s’experimentaran els processos de transformació, per a aconseguir els objectius plantejats.

La posada en marxa d’Agro·lab s’emmarca en els àmbits definits en el marc estratègic d’innovació Missions València 2030.

“Amb aquest programa es busca avançar en la promoció d’un sistema alimentari més innovador, professionalitzat i sostenible, vinculat al territori, capaç de proveir aliments bons per a les persones i per al planeta i, al mateix temps, reduir les pèrdues i desaprofitament d’aliments. Agro·lab s’uneix a altres iniciatives ja posades en marxa, com l’obrador de Mercavalència o la Ecotira -tira de comptar de producció ecològica-, en un sector clau per a l’economia i per a la salut i benestar de les persones”, apunta Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València.

Aquesta primera convocatòria, oberta al juny de 2021, s’ha dirigit a iniciatives de transformació de productes frescos i locals que necessiten d’un obrador per a poder innovar en relació al producte o als processos, escalar els projectes i/o millorar el seu tractament, processament, conservació i comercialització. En següents convocatòries, es treballaran altres temes focalitzats en la innovació sostenible en aquest sector.

Les propostes dels equips seleccionats són:

La Fermenteria de l’Horta: Des de 2011, ha treballat i regenerat una parcel·la d’horta a Puçol, a través de l’agricultura regenerativa, amb principis de permacultura i decreixement. En 2020, se’l va concedir el registre sanitari per a poder elaborar productes fermentats. El seu catàleg inclou ja 20 referències diverses -des de formatges vegans, fins a vinagre, kombutxa o chucruts,…-. Actualment, compta amb un xicotet obrador.

Pomes Espéridas: És un projecte de producció i transformació. Produeix uns 4.000 kg de pomes espéridas, una varietat local cultivada a les muntanyes del Racó d’Ademuz (València). Les embene en temporada -entre novembre i febrer- i elabora, de manera artesanal, melmelades i cremes d’untar, amb ingredients saludables i baix o nul contingut en sucre.

• Cacaus Climent: Es planteja, com a repte, recuperar la producció local del cacau de collaret, varietat cultivada en terres valencianes des de l’Edat mitjana i que va ser un producte agrícola de summa importància fins als anys 60 del segle XX, amb un model d’economia local i circular que mantinga visca l’horta de València. L’obrador de Mercavalència permetrà el torrat del producte i envasament.

• Serra Grossa: Ha constituït una xarxa de col·laboració entre productors que treballen amb mètodes d’agricultura ecològica, regenerativa i permacultura, entre altres. Entre els seus projectes, està la revaloració dels seus productes i la gestió dels seus excedents, mitjançant la transformació. En aquest context, compta ja amb un obrador en marxa, l’Obrador Agroecològic Municipal, a Vallada.

Bokaras: Pretén recuperar la varietat autòctona de cacauet cacau de collaret, fent costat a les i els agricultors que els cultiven i oferint al mercat una doble proposta que, a més, evita el desaprofitament alimentari. En concret, s’elaborarà una beguda de cacauet i, amb la polpa restant, un snack dolç.

Las Naves contribueix, com a membre del Consell Alimentari Municipal de la ciutat de València, a donar compliment a l’estratègia agroalimentària, especialment en la línia estratègica sobre transició agroecològica.

COMPARTEIX:
TW - FB