El projecte ‘Dones de ciència’ rep el premi Prismas per visibilitzar a dones científiques

19 de novembre de 2022
CATEGORIA:
Igualtat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El projecte ‘Dones de ciència’ de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València ha rebut aquest dissabte el premi al millor projecte singular dels Prismas Casa de les Ciencias a la Divulgació 2022 per visibilitzar a les científiques contemporànies.

Promoguts pels Museus Científics De la Corunya (Ajuntament de la Corunya), els Premis Prismas són “els més prestigiosos d’Espanya en divulgació i cultura científica”, segons ha destacat l’organització en un comunicat. El seu objectiu cada any és premiar la difusió de la cultura científica i també fer costat a professionals que treballen en aquest camp.

En el cas de ‘Dones de ciència’, el jurat va destacar la rellevància del projecte per visibilitzar a científiques contemporànies en un projecte “d’ampli abast” que combina art i ciència amb la participació de la ciutadania.

El lliurament de premis ha tingut lloc aquest dissabte a l’Ajuntament de la Corunya. El tècnic de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació-Àrea de Comunicació de la UPV i membre de l’equip del projecte ‘Dons de ciència’, Luis Zurano, ha sigut l’encarregat de recollir el guardó.

Així mateix, ha assenyalat que rebre aquest guardó, “el premi dels premis en divulgació científica d’aquest país”, suposa “una gran satisfacció i un reconeixement per a totes les persones que estan convertint en realitat aquella idea de fa ja uns anys i que continuarà creixent també aquest curs”. “Més feliços no podem estar”, ha assegurat Zurano després de recollir el premi.

Dones de ciència

Promogut per la Universitat Politècnica de València al costat del centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València i amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, el projecte ‘Dons de ciència’ contribueix des de fa tres anys a visibilitzar i homenatjar “grans dones de referència nacional i internacional” en els seus respectius camps d’investigació, a través de “la mirada de grans dones també de la pintura mural”.

El projecte va començar al febrer de 2019, amb un mural en homenatge a Margarita Salas. I actualment són ja 30 els que conformen “un dels majors museus a l’aire lliure de pintura mural urbana del país”. La majoria d’ells, pintats en centres de primària, secundària i batxillerat.

Cadascun dels murals homenatja i visibilitza a “destacades” dones de ciència, referents en els seus respectius camps d’investigació, com Anna Lluch, María Blasco, Jane Goodall, Hipatia, Mae Jemison, Sofía Kovalevskaya, Katalín Karikó, Elena García Armada, Anna Veiga, María Cegarra, Ángela Nieto, Rosana Rodríguez o Luz Rello, a més de la ja citada Margarita Salas.

A més, tots els murals són obra de dones referents en la pintura mural. Entre altres noms, aquest projecte porta el segell artístic de Julieta XLF, Lula Goce, Hyuro, Lidia Cao, GalletaMaría, CacheteJack o el Duo Mitgeres.

Al costat de la pintura mural, el projecte incorpora una gran varietat de continguts que permeten descobrir a aquestes dones a través de vídeos, webs, podcast, jocs de cartes, rutes amb bici dinamitzades, una ruta de geocaching, puzles o codis QR. D’aquesta manera, es “dona vida” a un projecte “singular” que configura una ruta “única” al nostre país per a visibilitzar a “dones pioneres” que “van trencar barreres i han sigut i són referents en els seus respectius camps”.

Premiats

A més del premi a ‘Dones de ciència’, aquest dissabte s’ha fet lliurament també d’altres set guardons: en la categoria de vídeo ha rebut el premi la webserie d’humor ‘Camí a Congrés’ i en nous mitjans ‘Yonki Books’, de Oihan Iturbide.

El millor llibre editat ha sigut ‘Assetjament’, d’Ángela Bernardo, que aborda la realitat d’aquesta qüestió en l’àmbit científic. El premi al millor article periodístic va ser per a ‘Història d’un segrest genètic’, del periodista de l’Agència SINC Jesús Méndez, que explica com una mosca va guanyar habilitats a partir d’una planta.

Mentre que el millor treball en radi ha recaigut en ‘La lupa sònica’, un podcast de María Teresa Pérez i Xaviera Torres, que acosta la ciència a la joventut amb “estil innovador”. Finalment, el Prisma Especial del Jurat ha sigut per a Enrique Pérez, investigador de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia-CSIC.

COMPARTEIX:
TW - FB