1.100 veïns i veïnes de Sant Marcel·lí han participat en el projecte europeu ReciPlàstic

16 de desembre de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Les tres veïnes que més eco-punts han guanyat al llarg del projecte pilot han rebut un patinet elèctric de premi.
  • Després de sis mesos de treball i una gran implicació dels veïns del barri de Sant Marcel·lí, el projecte Reciplàstic ha conclòs aquest dissabte, 14 de desembre, amb una festa del reciclatge. Al llarg del projecte s’han recollit 58.422 kg de plàstic, 15.000 dels quals eren plàstics PET.

El projecte europeu de reciclatge en contenidors intel·ligents i un sistema de punts que premiava als veïns del barri de Sant Marcel·lí de València ha finalitzat aquest matí amb una festa del reciclatge protagonitzada per la superheroïna del reciclatge Supermarcel·lina. Durant la ‘Festa de ReciPlàstic’ s’ha premiat als veïns i veïnes per la seua participació en la iniciativa ReciPlàstic, englobada en el projecte europeu PlastiCircle. El seu objectiu és millorar i optimitzar la gestió de residus domèstics d’envasos de plàstic en totes les seues fases des d’un enfocament d’economia circular, per a obtindre matèries primeres amb les quals fabricar productes d’alt valor afegit.

El projecte s’ha desenvolupat entre maig i octubre de 2019 i han participat 1.100 veïns del barri de Sant Marcel·lí. Gràcies a la seua tasca s’han recollit 58.422 kg de plàstic, 15.000 dels quals corresponien a plàstics PET, i s’ha contribuït a reduir les emissions a l’atmosfera de 5.261 kg de CO2.

Carlos Galiana, regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València del qual depén el centre d’innovació Las Naves, ha comentat “l’èxit del projecte gràcies a l’alta participació i implicació dels veïns i veïnes de Sant Marcel·lí”. També ha destacat que “amb tot el plàstic PET que s’ha depositat en el contenidor groc es podrien fabricar més de 102.000 samarretes. Així es contribueix a l’economia circular, donant-li una segona vida als envasos”.

Aquest projecte s’ha dut a terme entre maig i octubre de 2019 a València i posteriorment es realitzarà en altres ciutats europees com Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania).

El barri de Sant Marcel·lí ha comptat amb contenidors intel·ligents que han permés permeten saber què i com reciclen els seus veïns i veïnes els envasos lleugers. Una iniciativa que, a través d’un sistema de punts, ha premiat les bones pràctiques i ha permés als veïns aconseguir diferents premis com un patinet elèctric o motxilles fabricades amb plàstic reciclat.

Durant la ‘Festa’ s’ha fet lliurament dels 3 patinets elèctrics a les 3 veïnes guanyadores de Reciplàstic, així com multitud de regals a totes les persones que han participat. A més hi ha hagut ambientació musical, dos tallers perquè els més xicotets facen les seues pròpies figures i aprenguen a treballar amb material reciclat i activitats familiars gratuïtes i obertes a tots els veïns del barri.

Projecte europeu PlastiCircle

ReciPlàstic és la marca local de el projecte europeu PlastiCircle i està coordinat per ITENE (Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística) i compta com a socis locals amb el centre d’innovació Las Naves, SAV-S.A. Agricultores de la Vega de València i Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a Espanya.

València és una de les tres ciutats, al costat d’Utrecht (Països Baixos) i Alba Iulia (Romania), seleccionada per a ser l’escenari pilot de el projecte europeu PlastiCircle que té com a finalitat reinventar el cicle de reciclatge d’envasos i embalatges plàstics.

A més dels socis locals, el projecte compta entre els socis espanyols amb INTERVAL (Indústries Termoplàstiques Valencianes) i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona). En total, el consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com privades d’Espanya, Noruega, Alemanya, Països Baixos, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia.

COMPARTEIX:
TW - FB