UNICEF se suma al programa PAIDO de l’Hospital General de València a través de la seua nova app “Esc@la Salut”

26 de octubre de 2020
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’organització UNICEF, centrada en el benestar de la infància, dóna suport al desenvolupament d’aquesta aplicació basada en l’experiència clínica del programa PAIDO.
  • El projecte Esc@la Salut ha superat el programa d’acceleració UNICEFLab: Covid19.
  • Esc@la Salut busca abordar la “nova normalitat” ajudant a través de les escoles i de manera motivadora a millorar els hàbits de salut de les famílies.

L’aplicació Esc@la Salut, promoguda pel servei de Pediatria de l’Hospital General de València, creador del Programa d’Atenció Integral de l’Obesitat Infantil (PAIDO), del CIBER d’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i el centre d’innovació de l’Ajuntament de València, Las Naves, ha superat el programa d’acceleració UNICEFLab: Covid19, que va llançar al costat de l’Escuela de negocios digital (ISDI) per a donar suport als millors projectes per a solucionar problemes que el Coronavirus ha generat a xiquets, famílies i comunitats.

El programa d’acceleració UNICEFLab: Covid19 inclou serveis de “mentoring” amb experts en diferents àrees d’activitat, suport en la busca de sinergies, tecnologia, serveis i possible finançament. El procés d’acceleració ha permés fer un salt important en la posada en marxa de l’aplicació Esc@la Salut, dissenyada per l’hospital i desenvolupada per MySphera, empresa valenciana líder en el segment de desenvolupaments tecnològics en salut, i d’aquesta manera ja està llesta per a ser testada en un entorn real. El desenvolupament inicial de l’aplicació ha sigut possible gràcies al conveni de col·laboració signat entre la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València (FIHGUV) i Las Naves.

“La implementació d’aquesta aplicació mòbil en els centres educatius servirà d’eina pedagògica per a impartir una assignatura transversal per a promocionar els hàbits saludables entre les famílies, a través dels i les xiquetes i afavorir la prevenció de malalties, fonamentalment l’obesitat infantil. El primer col·legi que se sumarà serà el CEIP Miquel Adlert i Noguerol en el qual està previst testar aquesta aplicació al llarg del mes de novembre”, explica el pediatra de l’Hospital General de València Julio Álvarez-Pitti, promotor i responsable científic de la iniciativa i investigador del CIBEROBN.

Noves tecnologies per prescripció mèdica

Aquesta nova aplicació permetrà al Programa PAIDO saltar a l’àmbit educatiu, convertint al professorat en promotor de salut per a fer arribar a l’alumnat la importància de mantindre hàbits de vida saludables i contribuir a la prevenció primerenca de l’obesitat des del col·legi. Es tracta d’una app oberta, de “e-learning” sustentada en el coneixement de metges, docents i programadors experts en tecnologia mèdica que té com a objectiu facilitar l’ensenyament de manera transversal d’hàbits saludables entre escolars d’entre 8 i 12 anys i les seues famílies.

Es tracta d’una aplicació per a ensenyar a les famílies, des dels col·legis, a crear entorns saludables en les llars mitjançant la promoció i informació estructurada de rutines d’hàbits saludables des d’una perspectiva integral: alimentació, exercici físic i oci saludables, intentant contrarestar l’ambient obesogénico que està generant la “nova normalitat”.

Per a això, proporcionarà pautes basades en evidència clínica i científica perquè tots els membres de la família puguen portar rutines i hàbits d’alimentació, exercici físic i oci saludables mitjançant activitats i informacions dirigides a tots els seus membres i per a realitzar-se conjuntament, de manera motivadora i lúdica, emprant la “ludificació”. A més, aquesta app permetrà a les famílies coordinar-se amb l’escola i el seu centre de sanitari de referència en el seguiment d’aquests hàbits i activitats saludables en possibles situacions en les quals hi haja limitació de mobilitat.

“Partint que la prevenció a través de promoció d’hàbits saludables en les famílies és fonamental per a lluitar contra l’obesitat infantil, esperem amb aquesta aplicació arribar en una primera fase als més de 41.000 alumnes de primària i als més de 29.000 alumnes de secundària que hi ha en la Comunitat Valenciana. Posteriorment, la nostra intenció és ampliar-la a tot el territori nacional per a arribar als més de 3.900.000 alumnes de primària, ESO i FP bási-ca del nostre país i, en últim terme, també a l’àmbit internacional, fonamentalment de parla hispana. Amb aquest projecte d’innovació podrem amb-seguir una ciutat més saludable tal com ens marca l’estratègia d’innovació de la ciutat: Missions València 2030”, explica Elena Rocher, coordinadora del projecte pel centre d’innovació Las Naves.

Previndre l’obesitat infantil en un escenari online, responsabilitat col·lectiva

PAIDO va nàixer fa més de 20 anys com un programa multidisciplinari que implica pediatres, infermeria, dietistes-nutricionistes, especialistes en exercici físic, investigadors i a diferents entitats públiques i privades que col·laboren en ell juntament amb les famílies dels pacients. Un programa estructurat en constant evolució en el qual s’utilitzen els últims avanços mèdics i tecnològics i al qual ara se suma també la comunitat educativa. “Des de la seua creació no ha deixat de créixer i madurar, adequant-se als nous temps i necessitats socials, col·laborant amb diferents agents d’influència. És per això que atés el moment actual valorem important avançar en matèria TIC per a impulsar la digitalització de la salut a través de nous promotors de salut, com són els professors”, indica la professora Empar Lurbe, cap del servei de Pediatria del General de València i del grup CIBEROBN.

De fet, el servei de Pediatria del Consorci Hospital General Universitari de València, en cooperació amb l’Ajuntament de València, la Cooperativa Consum i la Universitat CEU Cardenal Herrera, ha involucrat de manera activa tots aquests anys a milers de xiquets i xiquetes amb sobrepés i a les seues famílies en PAIDO per a la prevenció primerenca de l’obesitat, una de les malalties de major prevalença, que afecta a un de cada dos menors al nostre país. Bon exemple d’això és “Marxant amb el meu pediatre PAIDO”, que consisteix a reunir, una vegada a la setmana, als pediatres de la Unitat contra l’Obesitat i el Risc Cardiovascular del servei de Pediatria -juntament amb altres pediatres i infermeres col·laboradores del servei de Pediatria- i als monitors de l’Ajuntament de València amb xiquets i xiquetes que pateixen sobrepés o obesitat i les seues famílies per a practicar marxa ràpida en el llit del riu Túria i que gaudisquen d’altres activitats en equip a l’aire lliure, sent aquesta iniciativa bona pràctica clínica de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

COMPARTEIX:
TW - FB