Participants del pilot valencià de WellBased contra la pobresa energètica reben formació sobre salut i energia

14 de juny de 2024
CATEGORIA:
Energia
Salut
COMPARTEIX:
TW - FB

Durant quasi any i mig, una de les Oficines de l’Energia de València ha acollit fins a 28 tallers centrats en hàbits saludables i eficiència energètica

La cooperativa AeioLuz juntament amb altres entitats locals, han sigut les encarregades de dinamitzar estes formacions per a participants del pilot d’este projecte europeu que ajuda a persones en situació de vulnerabilitat energètica de fins a huit barris de la ciutat

Com afecta la pobresa energètica a la salut de la població vulnerable? Esta és una de les preguntes a les quals ha donat resposta el projecte europeu WellBased a la nostra ciutat. Esta iniciativa, que lidera València a través de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la promoció estratègica, el desenvolupament i la innovació, ha organitzat en l’últim any i mig fins a 28 tallers dirigits a les persones participants del pilot que s’ha desplegat en huit barris de la ciutat, i que coordina la Fundació València Clima i Energia.

Durant estos tallers, els assistents han rebut formació sobre hàbits saludables, per exemple amb l’entitat Alihadas sobre com millorar la salut mental, la qual es veu afectada en aquelles persones que pateixen situació de vulnerabilitat energètica, amb episodis de depressió, aïllament social o estrès. Altres jornades s’han centrat en la importància de l’activitat física, alimentació, planificació de compra, pagament de factures, etc., a més, d’altres sessions de temàtica energètica, com l’impacte de l’energia en la salut, l’eficiència energètica i les energies renovables, el dret a l’energia, l’efecte del canvi climàtic i les ones calor, l’optimització de la factura del gas o les comunitats energètiques.

Finalment s’han realitzat tres tallers d’art amb l’Associació Fractals i dos més amb Camí de l’Horta i Les Marietes, productores d’agricultura ecològica i de proximitat, per a aprendre a preparar alimentació saludable de temporada i conserves. La regidora d’Innovació de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, subratlla que estos tallers “han ajudat a les persones participants en el pilot, entre altres qüestions, a prendre consciència de les seues rutines sobre consum d’energia, a conèixer com pal·liar l’impacte en la salut de les altes o baixes temperatures, o a saber interpretar la factura. En l’estratègia de WellBased per a combatre la pobresa energètica és necessari també l’aprenentatge i la comunitat que s’ha format en compartir estos tallers”.

COMPARTEIX:
TW - FB