L’ajuntament incorpora la intel·ligència artificial en l’app València per a ajudar a separar residus en els contenidors

25 de juny de 2024
CATEGORIA:
Sostenibilitat
COMPARTEIX:
TW - FB

El projecte pilot, impulsat per València Innovation Capital, permet a l’usuari fotografiar amb el mòbil el residu sobre el qual té dubtes, reconéixer-lo i obtindre informació per a depositar-lo en el contenidor correcte.

La ciutadania pot trobar ja en l’app València la icona d’este “coach” o assessor d’intel·ligència artificial.

Sol ser habitual que la ciutadania tinga dubtes a l’hora de reciclar algun residu. Per a solucionar este tipus de situacions, l’Ajuntament de València ha llançat, a través de l’estratègia València Innovation Capital, un projecte pilot en el qual l’app València incorpora una tecnologia que utilitza la intel·ligència artificial (IA) per a ajudar les persones usuàries a separar millor els residus.

L’ús d’este “coach” o assessor de IA, és molt senzill: dins de l’aplicació València s’inclou una icona, i en fer clic sobre ell s’activa la càmara del mòbil per a fer una fotografia del residu. Amb l’ajuda de la IA, s’identifica este residu i es mostra a la persona usuària la informació sobre en quin contenidor s’ha de depositar o si s’ha de dur-se a l’ecoparc.

La regidora d’Innovació, Paula Llobet, ha explicat que l’aplicació de la intel·ligència artificial “ens permetrà, en este cas, millorar encara més la separació i el reciclatge dels residus, amb una metodologia, a més, senzillíssima d’utilitzar, a l’abast de tota la ciutadania. Creiem que és un pas important en la millora de la política de residus i de sostenibilitat de la ciutat”.

Informació en els contenidors i recopilació de l’empremta de carboni

Actualment els contenidors de la ciutat incorporen codis QR que, en activar-se, conduïxen a la web municipal València Neta, en la qual apareix àmplia informació sobre residus, reciclatge, etc. Ara, a més, la ciutadania tindrà també informació sobre este “coach” de reconeixement de residus, el qual podrà monitorar els comportaments de separació dels usuaris, així com el registre de l’empremta de carboni i dades sobre els residus, perquè es puga elaborar un informe final del pilot.

Tal com ha recordat la regidora Llobet, l’estratègia València Innovation Capital de la Regidoria d’Innovació pretén fomentar una ciutat dinàmica, diversa i creativa que siga l’hub d’innovació tecnològica de referència del Mediterrani. Esta estratègia promou la col·laboració publicoprivada, i ser catalitzadora de l’ecosistema d’innovació i emprenedoria tecnològica de la ciutat, i busca generar ocupació de qualitat i d’alta qualificació a València.

“La tecnologia és el com, i l’ésser humà és el perquè. València Innovation Capital aposta per resoldre els problemes reals de la ciutat amb una innovació pròxima que siga efectiva i tinga un impacte directe en la vida de les persones”, ha conclòs la delegada

COMPARTEIX:
TW - FB