Sense categoria

Investigar i educar en disseny

CATEGORIA:
Sense categoria
COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA:
  • La EASD, Escola d’Art i Superior de Disseny de València; CREARI, Grup de Recerca en Pedagogies Culturals (GIUV2013-103) i l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València, promouen les VIII Jornades Internacionals d’Investigació en Educació Artística.
  • Les jornades consoliden els treballs realitzats per la universitat en els últims anys en relació a la recerca en Educació Artística.

L’organització s’ha plantejat per l’interès per renovar les possibilitats que aporta la recerca i l’ensenyament del Disseny als entorns d’aprenentatge, plantejant la possibilitat de generar moments propicis per difondre el coneixement del disseny, especialment a l’àmbit educatiu. Es tracta de generar un espai de reflexió sense perdre de vista l’esperit de col·laboració i la implicació presencial de les persones assistents. Està prevista la participació de rellevants professionals de la recerca universitària i el disseny de prestigi, responsables institucionals, docents, i totes aquelles persones que tant des de la perspectiva educativa com des de la universitat, els diferents nivells educatius i el món de l’empresa, estan interessades en analitzar la situació actual de la recerca i l’educació en disseny.

Es tracta d’una proposta molt innovadora, ja que no s’havia abordat prèviament. L’organització vol integrar els conceptes de recerca i educació en l’àmbit del Disseny, per revisar el que s’ha fet fins ara en aquesta matèria i, sobretot, gestionar propostes de futur.

Les VIII Jornades Internacionals de Recerca en Educació Artística “Investigar i educar en Disseny” estan plantejades des de la perspectiva de l’Horitzó 2020 (H2020), el nou Programa Marco de la Comissió Europea per a la Recerca i la Innovació, ja que es tracta d’una activitat basada completament en l’interès per la Innovació, una iniciativa pensada per assegurar la competitivitat d’Europa a nivell global. Unim a representants de la societat civil, del món de l’empresa i del món acadèmic, plantegem l’excel·lència científica, impulsant la recerca de primer nivell. També constitueix un repte social, ja que fa front al repte d’una societat cada vegada més envellida. L’objectiu també és potenciar la participació internacional a través d’una nova estratègia que permetrà un enfocament ampli, trencant qualsevol barrera de cara a la creació d’un àmbit real per al coneixement, la recerca i la innovació.

Programa:

9:00h.: Recollida de materials. Presentació de les Jornades i benvinguda per part de responsables i autoritats.

9:30h.: Ponència inaugural
Vicent Martínez, ‘Vocabulari personal en disseny’.

10:00h.: Primera xarrada de ponents
‘Dones en el disseny i l’educació artística’
Marisa Gallén (dissenyadora i docent).
Amaia Arriaga Azcárate (Universitat Pública de Navarra).

10:45h.: Segona xarrada de ponents
‘Objectes i entorns per dissenyar i educar’
Sara Barquero (directora Escola Superior d’Ensenyaments Tècnics de la Universitat CEU Sant Pablo).
Amparo Alonso Sanz (Universitat de València).

11:30h.: Descans.

12:00h.: Tercera xarrada de ponents
‘Cinema, gènere, diversitat, disseny i educació’
Giovanna Ribes (directora de cinema i docent).
Ricard Horta (Universitat de València).

12:45h.: Debat participatiu entre ponents del matí i el públic assistent.

14:00h.: Dinar

16:00h.: Comunicacions

18:00h.: Quarta xarrada de ponents
‘Creativitat, disseny, museus i educació’
Anna Majó (professora i coordinadora del Grau en Disseny en EINA, Centri Universitari de Disseny i Art de Barcelona, adscrit a la UAB).
Sofia Rodríguez (directora del Museu d’Arts Decoratives de Madrid).

19:00h.: Presentació del número 8 de la publicació EARI, Educació Artística Revista de Recerca amb un dossier dedicat a ‘Investigar i Educar en Disseny’, a càrrec de Ricardo Domínguez Ruiz (Universitat de València, secretari de la revista EARI).

19:30h.: Ponència de clausura
Sara Colaone (Accademia di Belle Arti di Bologna), ‘Segno grafico e racconto, il fumetto come lente d’ingrandimento nell’investigazione artistica’.

Organització de les jornades:

EASD Escola d’Art i Superior de Disseny de València
CREARI Grup de Recerca en Pedagogies Culturals (GIUV2013-103)
Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València

Col·laboren:
Las Naves. Centre d’Innovació. Ajuntament de València
Àrea de Plàstica Dep. de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal UV
ISEA Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Generalitat Valenciana

Formulari d’inscripcions i presentació de Comunicacions (abans del 25 d’octubre):
https://goo.gl/forms/gkiygjpd6p9qbqdo1

COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA: