logo-ajunt
WEB ACCESSIBLE

Un projecte d’innovació converteix un solar de cotxes al Cabanyal en un pati escolar 

29/04/2021
  • Estrategies de ciutat
  • El projecte ‘Un pati per a totes’ va ser un dels projectes d’innovació subvencionats pel servei d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València.
  • Un solar de cotxes en ple corazón del Cabanyal es transforma en un pati d’escola inclusiu gràcies al treball realitzat per l’alumnat del Col·legi Santiago Apóstol i guiat per persones amb problemes de salut mental.

El col·legi Santiago Apòstol del barri del Cabanyal de València ja disposa d’un nou pati escolar per al seu alumnat. Un solar de cotxes en ple cor del Cabanyal s’ha transformat en un pati d’escola inclusiu gràcies al treball realitzat per l’alumnat del Col·legi Santiago Apóstol i guiat per persones amb problemes de salut mental. Aquest pati, batejat com a “Zona Santiago, lliure per a jugar” és el resultat del projecte d’innovació “Un pati per a totes”, subvencionat pel servei de l’Ajuntament de València en la convocatòria de 2019.

L’acte d’inauguració de la Zona Santiago va tindre lloc ahir a la vesprada amb un recorregut pel parc de la Remonta i el col·legi Santiago Apòstol. Les persones assistents van poder veure el centre escolar i el seu pati situat a la terrassa de l’edifici, el parc municipal que actualment utilitzen com a espai d’esplai i la Zona Santiago, presidida per un mural de dimensions extraordinàries de la científica d’ascendència gitana Sofia Kovalevskaya i que està emmarcat dins del projecte Dons de Ciència impulsat pel centre d’innovació Las Naves i la Universitat Politècnica de València. En l’acte van ser presents Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València; la vicealcaldessa i regidora d’Urbanisme Sandra Gómez i el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana Sergi Campillo; Elisa Valía, regidora del Cicle Integral de l’Aigua; Isabel Lozano, regidora de Benestar i Drets Socials; Maite Ibáñez, regidora d’Educació; i Emiliano García, regidor de Turisme.

Gràcies al suport tècnic de la cooperativa Fent Estudi juntament amb l’associació de salut mental Nautae, i malgrat les barreres imposades per la pandèmia, un solar abandonat i ocupat per cotxes s’ha convertit en un lloc de trobada, oci i reunió on poder impartir classes a l’aire lliure, plantar un xicotet hort urbà o senzillament generar un espai viu on poder desenvolupar jocs diversos concordes a les inquietuds de cada persona.

La “Zona Santiago, lliure per a jugar”, nom amb el qual han batejat aquest vell solar, és un innovador pati d’escola que tracta de trencar les dinámiques socials que perpetúan les situacions de desigualtat. Un lloc on la educación reprén la seua essència com a motor de transformación social adequant l’entorn de l’escola i convirtiéndolo en un lloc de promoción de la convivència, la salut i la educación en igualtat.

Gràcies a la cesió d’ús del solar municipal i al treball de Javier Molinero, Bernat Ivars i Amesura Fusteria Tradicional, encarregats de coordinar el disseny, producció i execució de la “Zona Santiago” juntament amb les persones treballadores de Nautae i les estudiants d’ESO del col·legi, l’alumnat gitano en situación de desavantatge social ha pogut veure materialitzats els seus desitjos ampliant i millorant l’espai escolar amb un nou lloc per a l’aprenentatge i oci. La convivència quotidiana i un treball cooperatiu ha fet emergir un nou espai segur i inclusiu en el barri valencià del Cabanyal on conviuen i aprenen persones de diferents capacitats i diverses pertinences ètniques.

El projecte Un pati per a totes ha aconseguit els seus objectius: millorar l’entorn físic i ambiental del pati, trencar la estigmatització del col·lectiu de persones amb malaltia mental i disminuir la exclusión social i laboral que pateixen i augmentar la diversitat d’activitats a desenvolupar al pati.

Jordi Bosch, director del col·legi Santiago Apòstol, ha assenyalat que “el projecte suposa una transformació enorme per al col·legi perquè era un somni que perseguíem des de la comunitat d’aprenentatge de poder tindre un pati escolar digne perquè els joves pogueren gaudir d’ell. I gràcies al treball en xarxa i treball col·laboratiu l’hem aconseguit. Un dels objectius de la comunitat d’aprenentatge és obrir-se a la comunitat i al final transversalment hem aconseguit que aquest espai siga per al col·le però també per al barri. Serà un espai d’innovació social molt interessant”.

El procés de codisseny i construcció de la Zona Santiago es podrá veure en un documental que vorá la llum gràcies al suport de Val̀ncia Capital Mundial del Disseny 2022, amb data d’estrena prevista per als próximos mesos.

‘Del Pati al barri’, nou projecte d’innovació de Las Naves

Pròximament, gràcies a un treball de colaboración amb Las Naves, s’iniciará un procés de desenvolupament comunitari que impulsará en aquest mateix lloc un espai de experimentació comunitària i coeducativa al servei del barri, generant prototips que facen més eficient la innovación pública en un context de limitació de recursos front un escenari pandémico. El projecte abundará en la exploració del lideratge de col·lectius tradicionalment discriminats o perceptors de prestacions, explorant la seua funcionalitat i lideratge al servei de la comunitat.

Al navegar per la web acceptes l'ús de cookies més informació

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close