Les científiques Concepción Aleixandre, Chien-Shiung Wu i Gertrude Elion protagonitzen els premis “De Major Vull Ser Com…”

12 de febrer de 2020
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB

La investigadora Concepción Aleixandre, la física Chien-Shiung Wu o la bioquímica Gertrude Elion són algunes de les científiques que s’han donat a conéixer a través de vídeos en el lliurament de premis del concurs “De major vull ser com…”, organitzat per la Fundació Fisabio i el centre d’innovació Las Naves. Aquest matí ha tingut lloc el lliurament de guardons del certamen de vídeos dirigit a joves estudiants de l’ESO, Batxillerat i FP per a visibilitzar el treball de les dones en la ciència, la tecnologia i la innovació i, alhora, ajudar a despertar vocacions científiques i tecnològiques entre les xiquetes i adolescents.

Enguany, el certamen ha celebrat la seua tercera edició. En les anteriors edicions, les de 2018 i 2019, es van presentar un total de 108 treballs. Enguany, s’han rebut 44 vídeos i s’han entregat premis per valor de 16.000 euros per a la compra de material científic i/o tecnològic per part del centre educatiu i de l’alumnat.

Han entregat els guardons José Antonio Manrique, director gerent de Fisabio; Marta Chillarón, directora de Las Naves; David Rosa, subdirector tècnic de Naves i Javier Burgos, director general d’Investigació i Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha explicat que “amb aquests concursos de vídeos volem reduir la bretxa laboral en la conciliació i en la investigació, així com la dificultat de la dona per a accedir i liderar en el camp de la ciència, la investigació i la tecnologia. Despertar noves vocacions científiques entre les més joves per a en un futur augmentar les investigacions d’excel·lència liderades per dones a la Comunitat Valenciana. Actualment només un 20% estan liderades per elles”.

José Antonio Manrique, director gerent de FISABIO, destaca la consolidació del certamen com a eina per a ajudar a “derrocar les barreres socioculturals del patriarcat que, encara que hi ha avanços, continua imperant en la societat actual. Les xiquetes i xiquets han de mirar-se en els referents femenins que sí han aconseguit arribar als llocs de la investigació on han d’arribar. Que la dona no puga enfrontar-se a reptes científics és un fals constructe social i canviar la cultura és complex, tots i totes hem d’implicar-nos”.

Els premiats d’aquesta tercera edició en les diferents categories han sigut:

– Millor guió ESO: “De Major Vull ser com, ca” del Col·legi Beceroles, Gandia, per presentar quantitat de referents del nostre dia a dia.

– Millor guió Batxillerat: “El teu procés” de l’IES Vicent Castell i Domènech de Castelló, per l’exaltació de la sororidad.

– Accèssit 1 vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge: “Gertrude Ellion” del SES Alpuente, per fer visible a personatges que s’han mantingut en un segon pla històricament.

– Accèssit 2 vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge: “Les dones en la ciència” del SES Alpuente, per mostrar referents femenins menys coneguts.

– Vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge ESO: “Concepción Aleixandre” del Col·legi El Armelar, Paterna, per visibilitzar a una referent valenciana de la biomedicina.

– Vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge Batxillerat: “Efecte Matilda” de l’IES Vicent Andrés Estellés, Burjassot, per la varietat de personatges presentats i la denúncia sobre l’imperi del patriarcat durant anys en el món científic.

– Millor Producció Audiovisual ESO: “El camí de Wu” de l’IES Ifach, Calp, per les seues localitzacions i coherència en el rácord.

– Millor Producció Audiovisual Batxillerat: “Chien-Shiung Wu” de l’IES Francesc Escultor Badia, Foios, per l’originalitat de la proposta.

Els qui no s’han alçat amb cap estatueta, tenen fins al 26/02/2020 per a votar pel seu vídeo favorit en Easypromos. D’aquesta forma, es decidirà el Premi del Público al Millor Vídeo. Com en les altres modalitats, hi ha 4.000 euros en joc: 2.000 per al centre i altres 2.000 euros per a l’alumnat.

La gala ha comptat amb representants de centres educatius de Gandia, Paterna, València, Manises, Foios, Calp, Rojales, Vinaros, València, Muro d’Alcoi, Burjassot, Castelló, Aldaia i Alpuente.

El lliurament de premis d’enguany ha estat conduïda i amenitzada per Big Van Ciència, científics que porten des de 2013 dedicant-se a comptar la ciència més capdavantera d’una forma assequible i divertida.

COMPARTEIX:
TW - FB