Lectures Post-Covid: “El paper de l’avaluació de les polítiques públiques després del Covid-19”

29 de juny de 2020
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Empar Soriano, tècnica de l’I+D+i en Avaluació de Polítiques Públiques de Las Naves, participa en la sèrie #LecturesPostCovid.
  • Amb elles el centre d’innovació pretén donar a conéixer el treball que es duu a terme en cadascuna de les àrees de treball a través del punt de vista de les nostres tècniques i tècnics.

Si alguna cosa ha demostrat l’actual crisi sanitària, deguda a la propagació del virus Covid-19, és que fer prediccions sobre el futur és cada vegada més difícil. Cap govern del món i, especialment dels països d’occident, tenia entre els seus plans gestionar una situació tan inesperada com la que estem vivint.

Per això, seria molt agosarat dedicar aquestes línies a predir quin paper jugarà l’avaluació de les polítiques públiques a partir d’ara. No obstant això, sí que podem reflexionar i posar en valor quines són les possibilitats que l’avaluació pot oferir als governs en la recuperació de la crisi econòmica, i també social, que ja ningú té dubte que ens assotarà almenys durant els pròxims dos o tres anys.

Segons les prediccions de l’OCDE, les economies del G7 situen la caiguda de l’activitat econòmica agregada durant el període de confinament entre un 25% i un 30%. Per part seua, la caiguda del consum privat seria del 35% segons aquestes mateixes estimacions. El fet que es paren la producció i el consum suposa que els ingressos a les arques de l’estat es vegen significativament reduïts en un moment en el qual, a més, es necessita d’una major presència de l’Estat. No sols per a la reactivació econòmica sinó també per a la gestió de la crisi social derivada de la recessió.

En aqueix sentit, és fonamental que les decisions dels governs estiguen basades en criteris d’eficàcia, eficiència i en l’impacte d’aquelles mesures que es vagen a dur a terme, per a això l’avaluació pot tindre un paper clau.

Més enllà de la contribució a millorar la transparència i rendició de comptes a la ciutadania, l’avaluació és un instrument que ajuda a millorar el coneixement sobre les polítiques públiques permetent així prendre millors decisions als responsables polítics. A més, pot contribuir a una millor planificació i coordinació de les mesures que es pretenguen dur a terme. I els seus resultats poden oferir-nos, també, nous coneixements i una major comprensió dels problemes socials als quals s’han d’atendre des de l’acció pública, permetent així aplicar els canvis que siguen necessaris per a donar resposta a les necessitats d’intervenció des de l’Administració Pública.

En qualsevol cas, el rol de l’avaluació pot ser el d’ajudar als qui tenen la responsabilitat de prendre les decisions a optar per posar en marxa aquelles actuacions que, sobre la base d’un procés sistèmic d’observació, mesura, anàlisi i interpretació, aconseguisquen resoldre els problemes per als quals s’han dissenyat al menor cost possible.

Tant de bo el Covid-19 servisca també per a canviar la manera de dissenyar les polítiques públiques i l’avaluació siga vista ara com una oportunitat de fer millor les coses.

COMPARTEIX:
TW - FB