Lectures Post-Covid: El gran repte és convertir informació en coneixement útil

13 de juliol de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Yolanda Puchades, tècnica de Documentació de Las Naves, participa en la sèrie de #LecturasPostCovid.
  • Amb elles el centre d’innovació pretén donar a conéixer el treball que es duu a terme en cadascuna de les àrees de treball a través del punt de vista de les nostres tècniques i tècnics.

Quin futur li espera a la innovació social en la gestió del coneixement després de la COVID-19?

Des de l’explosió d’Internet vivim en una ‘infoxicació’, terme encunyat per Alfons Cornella com a acrònim d’intoxicació per informació. Rebem tal bombardeig de missatges que, en la majoria de situacions, és impossible processar-los. La ja cèlebre frase “la informació és poder” té més rellevància que mai en aquesta època que vivim i el treball de gestionar el coneixement es posiciona com a recurs clau en la nostra organització.

En una època de pandèmia en la qual s’han estés exponencialment les fake news (notícies falses) devem i tenim un repte per davant per a lluitar contra elles, buscant informació en fonts fiables i contrastant la mateixa per a així poder reflexionar i analitzar les dades que manegem. El pas que estem donant com a organització i cap a on ens dirigim és sumar valor a aqueixa informació. És a dir, convertir informació en coneixement útil.

De viure en una època accelerada, de la immediatesa, en la qual no hi ha temps per a res, apareix la figura del content curator (curador/gestor de continguts) per a filtrar la informació i afegir valor a aquesta, tant dins com fora de l’organització. Dins de l’organització es facilitaran així els fluxos d’informació interna i la posada en marxa d’un repositori per a documentar tant el nostre treball com el generat per altres institucions. Treballant estretament al costat dels i les tècniques, i coneixent les seues línies de treball, se’ls oferirà suport documental. A nivell extern, i al costat del departament de Comunicació, es transmetrà a la societat aquest coneixement útil transformat en projectes i iniciatives innovadores.

Es planteja un gran repte per davant perquè en Las Naves existeixen moltes àrees de treball però totes tenen un denominador comú: la innovació social i urbana. Aquest és el motor que ens mou.

Llegir, buscar, comparar, investigar, organitzar, recopilar… Són accions diàries per a una única fi: compartir coneixement. Rellevant, útil, verificat. Aquest coneixement generat, modificat o substituït per coneixement anterior, s’haurà de processar per a adaptar-nos a la nova situació i circumstàncies amb la mirada sempre posada cap a la societat i les seues necessitats. És fonamental mantindre els ulls oberts i una escolta activa.

I si compartir és la fi del procés, no podem oblidar-nos del treball en xarxa i col·laboratiu com a eina. La identificació de bones pràctiques, d’agents rellevants de les quatre hèlices (sector públic, sector privat, sector acadèmic i investigador, societat civil) i de tendències en el camp de la innovació social i urbana ens permetrà una visió global de l’estat en el qual estem i cap a on ens dirigim.

COMPARTEIX:
TW - FB