Las Naves impulsa el teatre robòtic amb cinc instituts de València

13 de octubre de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Aquesta iniciativa, que porta com a títol “Programa la teua obra”, ha sigut impulsada per Las Naves i El Caleidoscopio amb l’objectiu d’unir tecnologia, cultura i arts escèniques.
  • Estudiants dels centres de Secundària El Grau, Ramon Llull i el Ravatxol de València representaran tres obres, que han realitzat i dirigit, on un dels protagonistes és un robot, programat pels propi alumnat. En el projecte també han participat els centres de Districte Marítim i Balears.

El pròxim dimecres 31 de maig se celebrarà aquest esdeveniment educatiu i cultural en el Teatre El Musical (TEM), on s’estrenaran les tres obres de teatre, realitzades i dirigides per estudiants dels Instituts d’Ensenyament Secundari de València: El Grau, Ramón Llull i El Ravatxol. En les representacions un dels protagonistes és un robot. Aquest androide ha sigut programat pel propi alumnat al llarg del curs acadèmic dins del projecte educatiu Teatre Robòtic “Programa la teua Obra”.

Aquesta iniciativa ha sigut impulsada per Las Naves i Caleidoscopio Educación, i suposa un acte educatiu innovador en unir tecnologia, cultura i arts escèniques. El projecte va donar començament el passat mes de novembre amb una sèrie de mòduls formatius presencials destinats al professorat de les especialitats de Tecnologia i Informàtica, que s’han encarregat de dur a terme la programació dels robots. D’altra banda, els docents de Llengua i Literatura i Plàstica s’han ocupat del desenvolupament dels guions, vestuari i decorat. Una vegada format el professorat, aquest ha ensenyat als i les alumnes a programar el robot i entre tot l’alumnat s’ha realitzat l’obra de teatre en la qual el robot és un protagonista més de la mateixa.

Temàtica de les obres

L’IES El Grau i la seua obra “TSBETA”, ens traslladarà a l’antiga Unió Soviètica. Allí un científic fabrica un robot i en ell amaga una llista de corruptes. Pressionat pels seus superiors i temorós que destruïsquen la seua gran obra, decideix enviar l’androide a Espanya en la motxilla de la seua neboda. Ja l’any 2017, uns xiquets descobreixen al robot, la llista i altra informació confidencial.

“Emocions” de l’IES Ramón Llull ens acosta a descobrir, amb l’ajuda d’un robot, com afrontar la por, donar afecte i mostrar respecte, així com emocions com l’empatia, la confiança, la culpabilitat i l’esperança. Aquest muntatge es caracteritza per la música, la llum i l’expressió corporal.

Finalment, tancarà les representacions l’obra “Has dit, un Ravatxol?” de l’IES Ravatxol, una obra que s’integra dins d’un treball per projectes sobre Blasco Ibáñez que està desenvolupant el propi centre. L’argument comença l’any 2299 quan un professor encarrega al seu alumnat un treball de recerca i els ofereix un robot com a ajudant. Els i les alumnes visitaran l’Albufera de València seca i sense vida, arreglaran una màquina del temps i viatjaran fins al segle XX per a descobrir la figura de Blasco Ibáñez.

En aquesta edició de “Programa la teua obra” han participat prop de 70 estudiants de secundària i batxillerat de cinc instituts valencians: IES El Grau, IES Ramón Llull, IES Ravatxol, IES Districte Marítim i IES Balears. A la mostra acudiran els tres primers.

COMPARTEIX:
TW - FB