Las Naves i ITACA-Sabien de la UPV presenten el Manifest per a abordar i reduir la soledat de les persones majors

27 de novembre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • A València hi ha més de 40.000 persones majors de 64 anys que viuen soles i l’objectiu principal és millorar la seua qualitat de vida.
  • El Manifest ha sigut desenvolupat en el projecte Healthy Loneliness secundat per EIT Health i la Comissió Europea.
  • El projecte ha abordat les causes i les conseqüències de la soledat no desitjada en la salut de les persones majors, amb especial interés en els efectes causats pel confinament.

Reconéixer l’impacte que la soledat té en la salut i el benestar mental o psicològic dels ciutadans majors i els vulnerables per a transformar els serveis i programes d’intervenció perquè siguen més proactius i receptius. Aquest és l’objectiu del Manifest que acaben de fer públic en l’esdeveniment online internacional en el qual van participar més de 70 representants de regions de tota Europa.

El Manifest ha sigut elaborat per un grup d’experts en el qual ha participat Las Naves i la Universitat Politècnica de València, i ha sigut liderat per la Xarxa Col·laborativa de Llocs de Referència per a l’Envelliment Actiu i la Vida Saludable (RSCN). D’aquesta manera el Manifest es presenta com una eina que permeta aglutinar i dirigir les polítiques europees i locals per a reduir la soledat entre els adults majors i els més vulnerables de la nostra societat sobre la base de principis com escoltar i aprendre dels adults majors per a aconseguir una millor comprensió de la soledat actual en els entorns urbans i rurals, i identificar causes, conseqüències i possibles solucions. Així mateix, es proposa augmentar la sensibilització entorn de la soledat i el seu impacte en els ciutadans majors entre totes les parts interessades i, en particular, els responsables polítics per a treballar per la detecció i prevenció de la soledat des d’una perspectiva coordinada i holística.

El centre d’innovació Las Naves i l’Institut ITACA-Sabien de la Universitat Politècnica de València són les institucions responsables de desenvolupar el projecte a València, proporcionant eines a les persones majors que estan soles perquè puguen combatre el sentiment de soledat no desitjada, augmentar la seua autoestima i tindre un envelliment actiu i saludable.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha explicat “la forta aposta de Las Naves per aquesta mena de projectes d’innovació que aborden la soledat de les persones majors a València. Un problema que, durant aquesta pandèmia, s’ha vist agreujat. Més de 40.000 persones majors de 64 anys a València viuen soles. Cuidar d’elles i apoderar-les perquè milloren la seua qualitat de vida i la seua salut és cuidar de tots nosaltres per a tindre una ciutat més saludable i compartida”.

Durant els dos anys de projecte, s’han realitzat diferents activitats en les quals s’han inclòs a persones majors en el disseny de programes que els ajuden a afrontar els aspectes negatius de la soledat no desitjada. De la mateixa forma, més de 50 professionals de la Salut, els Serveis Socials, empreses i ONGs que treballen en l’àrea, així com persones voluntàries de xarxes comuntiarias en diferents barris de València, han col·laborat en el disseny i implementació d’aquests programes, que s’han vist fortament afectats per les restriccions ocasionades per la pandèmia.

L’objectiu del Manifest és compartir coneixements i aprenentatge amb altres regions perquè en tota Europa treballe col·lectivament per a reduir la soledat en les persones majors i vulnerables. Durant les pròximes setmanes diferents ajuntaments i regions mostraran el seu interés en el Manifest i a replicar les activitats que s’han dut a terme a València.

Es pot consultar el Manifest i sol·licitar l’adhesió en el següent enllaç: https://bit.ly/2JPUh0I

COMPARTEIX:
TW - FB