La UPV i Las Naves presenten un espectacular mural en homenatge a l’arquitecta Zaha Hadid

10 de febrer de 2021
CATEGORIA:
Sense categoria
COMPARTEIX:
TW - FB
  • En el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.
  • El mural, obra de l’artista valenciana Nayra López Martos, es troba en el CEIP Salvador Tuset de València.
  • Amb aquest són ja 16 els murals amb els quals el projecte Dones de ciència ompli d’art i ciència en femení els carrers de València i la seua àrea metropolitana.

L’obra de Zaha Hadid passarà a la història per la seua visió innovadora i revolucionària de l’arquitectura, el seu ús magistral de la línia corba i per la seua lluita per obrir-se pas en el panorama arquitectònic internacional, tradicionalment ocupat per homes; un repte que va aconseguir amb escreix, convertint-se en la primera dona a guanyar el Premi Pritzker d’Arquitectura (2004), entre molts altres guardons.

Ara, en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra demà dijous, 11 de febrer, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, en col·laboració amb la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació, li rendeixen un nou tribut en el seu projecte Dones de ciència. Ho fan en el col·legi Salvador Tuset de València amb un espectacular mural, obra de la pintora valenciana Nayra López Martos.

El mural cobreix per complet una de les parets verticals del pati del col·legi. En ell, Nayra López Martos presenta a una Zaha Hadid majestuosa, rotunda i alhora pròxima. “He intentat plasmar una simbiosi entre l’arquitectura de Zaha i la pintura mural: en la seua obra predominen edificis enormes, impactants, amb un domine absolut de les línies orgàniques; tot això es tradueix en un retrat de grans dimensions, amb línies i traços que remeten directament a la seua obra: la grandària de la cara ens fa mirar cap amunt com quan veiem els seus grandiosos edificis i, al mateix temps, la seua mirada ens dirigeix al cel, com una visió de futur”, destaca l’artista, formada en la Facultat de Belles Arts de la UPV.

Nayra fusiona també els potents trets facials de Zaha Hadid, reflex del seu caràcter lluitador, amb la suavitat de la seua arquitectura blanca de línies orgàniques; i convida a descobrir les similituds entre els traços del mural i un dels seus edificis més emblemàtics, el Centre Heydar Aliyev, a Bakú (Azaerbaiyán).

Activitats el 11F sobre el mural

L’artista valenciana ha donat vida al mural en un temps rècord: en tan sols 48 hores va convertir una paret inerta en un homenatge pictòric que ha despertat ja l’admiració tant de veïns –“cada poc temps s’anaven apuntant al balcó i ens aplaudien”, riu Nayra- com del propi alumnat del centre. “Aquest és un projecte fantàstic perquè es reconega més la figura femenina en el món de la ciència, l’art, l’arquitectura… En el col·legi tots saben ja qui és Zaha Hadid… i els veïns també”, destaca l’artista valenciana.

José Miguel Guerrero Aznar, director del CEIP Salvador Tuset, ha assenyalat que al llarg de tota la setmana i sobretot demà dijous, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, les activitats del col·legi giraran entorn del mural. “És un punt de partida perquè coneguen a Zaha Hadid, per descomptat, però també a altres dones de referència en el món de la ciència. I continuarem treballant en això més enllà del 11F, durant tot l’any, amb aquest nou mural com a fil conductor. Un mural que a més volem que servisca per a despertar el costat més creatiu de l’alumnat i per a demostrar-los que tots i totes poden, amb esforç, arribar a ser com Zaha Hadid”, destaca José Miguel Guerrero.

Margarita Salas, Anna Lluch, María Blasco…

Amb aquest, són ja 16 els murals amb els quals aquest projecte contribueix a visibilitzar a grans científiques de la nostra història, als carrers de València i la seua àrea metropolitana. Fins al moment, Dones de ciència ha rendit tribut a Margarita Salas, Anna Lluch, Valentina Tereshkova, Rosalind Franklin, Jane Jacobs, Katherine Johnson, Josefina Castellví, Hedy Lamarr, Hipatia d’Alexandria, María Blasco, Concepción Aleixandre, Jane Goodall, Ada Lovelace, Marie Curie, Dolors Corella i Zaha Hadid, totes elles grans exponents en aquest Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència… i durant tot l’any.

Novament, entre els millors projectes de divulgació del país

El projecte Dones de ciència, que continuarà creixent amb nous murals els pròxims mesos, ha sigut de nou reconegut com un dels millors projectes de divulgació del país. En concret, ha sigut triat per a formar part de la huitena edició del catàleg de Pràctiques Innovadores en cultura científica, elaborat per la FECYT.

Les Pràctiques Innovadores en Cultura Científica són una selecció d’activitats singulars en divulgació i comunicació de la ciència. Inclou accions innovadores i de qualitat en determinats aspectes: els seus formats renovats, objectius estratègics, públic concret al qual van dirigides, el seu impacte en participants, la implicació d’agents científics i no científics, etc. En aquest enllaç es pot accedir al catàleg.

A l’abril de 2019, el projecte ja va ser seleccionat com el Millor projecte de l’any de divulgació científica per la Xarxa Nacional d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), en el marc de la trobada ComCiRed, organitzat per FECYT amb la col·laboració de la Universitat d’Oviedo.

COMPARTEIX:
TW - FB