La Universitat Politècnica de València i Las Naves rendeixen tribut a Marie Curie

5 de novembre de 2020
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Curie protagonitza un nou mural del projecte Dones de Ciència
  • El mural és obra de l’artista gaditana Ana Barriga i està situat en el CEIP Lluís de Santàngel del Saler (València)

Marie Curie és una de les figures més excel·lents de la història de la ciència. Va ser la primera dona a rebre un premi Nobel i, fins hui, és l’única persona que l’ha aconseguit en dues àrees científiques diferents: el primer d’ells ho va obtindre en Física –juntament amb el seu marit Pierre Currie i el professor Henri Becquerel- per les seues investigacions sobre la radioactivitat. El segon, en Química i ja en solitari, el va rebre pels seus descobriments dels elements radioactius radi i poloni. Va ser també la primera catedràtica en l’emblemàtica universitat parisenca de la Sorbona. Un referent històric en el món de la ciència, a la qual ara homenatgen la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València.

Curie protagonitza un nou mural del projecte Dones de Ciència. Obra de l’artista gaditana Ana Barriga, el mural està situat al pati del CEIP Lluís de Santàngel del Saler (València) i convida a tot el que el contempla trobar pistes i endinsar-se en la història de Marie Curie.

“És un dels projectes més difícils als quals m’he enfrontat perquè he tractat de conjuminar pintura, història, espai i públic. No sols bastava amb conéixer la vida de Marie Curie, calia traduir-ho a pintura per a un públic molt exigent: els xiquets. Per aquesta raó, m’interessava més tractar de representar tot el que embolica a la vida d’aquesta gran científica que fer un retrat fidel del seu rostre. Sense deixar de costat la forma en la qual entenc hui dia la pintura, he plantejat una imatge que revela el seu llegat a través de xicotetes pistes. En les meues intervencions sempre tracte de convidar a l’espectador a descobrir un secret, i aquest mural guarda molts de la seua trajectòria”, explica Ana Barriga. Els números de la part superior, el collaret, els cércols i l’esquelet són només alguns d’ells, però hi ha més per descobrir…

Per a donar-li vida al seu homenatge a Curie, Ana Barriga ha treballat amb pintura plàstica, esmalts, retolador i espráis. “Utilitze tot el que tinc al meu voltant, combine esmalts brillants i mats, al costat de retoladors i espráis, materials que vibren per contradicció i m’ajuden a donar-li espacialitat a la figura”, explica Barriga. Una oportunitat molt valorada per l’artista de Jerez de la Frontera, ja que, en les seues paraules, “aquest és un projecte genial perquè a través del color i la imatge contem històries a xiquets i xiquetes que estan desitjosos de descobrir el món”.

En aquest mateix sentit, Tània Alamar, directora del CEIP Lluís de Santàngel del Saler assenyala que aquesta iniciativa suposa una “gran oportunitat per a acostar-los la cultura i l’art, perquè descobrisquen tot el treball que hi ha darrere d’una obra d’art i coneguen una mica més sobre la història de Marie Curie”

Ciència, art i igualtat de gènere

Durant tota la setmana que Ana Barriga va estar en el centre, la programació d’aula dels professors va estar directament vinculada al mural: la música del col·legi es tematizó al voltant de la figura de Marie Curie, es van fer treballs de recerca sobre la seua trajectòria, però també sobre la d’Ana Barriga i sobre el paper de la dona en l’art. “Normalment, els referents de l’alumnat són noms de pintors -en masculí- o de científics, també en masculí. El fet que les protagonistes d’aquest mural siguen dues dones ha donat molt de peu per a treballar no sols els continguts de la ciència i l’art, sinó també de la igualtat de gènere”, destaca Tania Alamar.

Catorze murals
Amb aquest homenatge d’Ana Barriga a Marie Curie, són catorze els murals que omplin els nostres carrers d’art i ciència gràcies a aquesta iniciativa de la UPV i Las Naves, que compta a més amb la col·laboració de la FECYT-Ministeri de Ciència i Innovació.

El projecte ha rendit tribut ja a Margarita Salas, Anna Lluch, Valentina Tereshkova, Rosalind Franklin, Jane Jacobs, Katherine Johnson, Josefina Castellví, Hedy Lamarr, Hipatia d’Alexandria, María Blasco, Concepción Aleixandre, Jane Goodall i Ada Lovelace. Tota la informació del projecte es pot trobar en la pàgina web www.donesdeciencia.upv.es.

COMPARTEIX:
TW - FB