La biòloga molecular María Blasco, nova protagonista dels murals de Dones de Ciència de la UPV i Las Naves

26 de setembre de 2020
CATEGORIA:
Estratègies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural, obra de l’artista María Barrachina, se situa en l’entrada principal de l’IES Sorolla, a València.
  • En el mural destaca un retrat de grans dimensions de María Blasco, envoltada de cadenes d’ADN, cromosomes i un ratolí que descansa sobre un rellotge d’arena, al·legoria del pas del temps.

La biòloga molecular María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i una de les científiques espanyoles més excel·lents de l’actualitat, és la protagonista d’un nou mural de el projecte Dones de Ciència, de la Universitat Politècnica de València i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València.

Aquesta nova intervenció, obra de l’artista càntabra María Barrachina, se situa en l’entrada principal de l’Institut d’Educació Secundària Sorolla, a València. En el mural destaca un retrat de grans dimensions de María Blasco, envoltada de diferents referències que remeten a la seua extraordinària trajectòria científica: des d’una gran hèlice d’ADN, a diverses parelles de cromosomes amb els seus telómeros i un ratolí que descansa sobre un rellotge d’arena.

“El ratolí fa referència als seus estudis, en els quals ha obtingut ratolins més longeus i mancats de malalties. Per aquest motiu, apareix recolzat sobre un rellotge d’arena, que ens indica que el temps és or. Cadascun de nosaltres porta en les seues cèl·lules aquest rellotge biològic que ens determina la nostra vida i mort”, apunta l’artista de Torrelavega.

En la part superior del mural destaca el nom de la investigadora en tons daurats i travessat per un triangle invertit. “Amb això volia destacar la importància de María Blasco en el camp científic. A més, manifesta obertament la seua visió feminista a l’hora d’enaltir i defensar el paper de les dones com a alts càrrecs dins d’aquest sector”, ha explicat María Barrachina, durant la presentació del mural hui dissabte.

I tot això pintat exclusivament amb tons neutres i brotxa i pinzells, “una tècnica que permet plasmar sobre el mur un registre característic, uns traços molt personals”, ha destacat María Barrachina.

Per a l’artista de Torrelavega, participar en aquest projecte ha sigut un desafiament molt gratificant. “Les dones, sobretot en els càrrecs més alts, ho tenim més complicat i em sembla molt positiu que a través d’aquesta sèrie de murals s’enaltisca a aquestes investigadores i que es faça en ambients públics com a instituts. A més, el projecte recorre a artistes femenines, amb el que es tanca d’una forma molt bonica, ja que ens dóna l’oportunitat de compartir aquests espais amb aquestes grans referents científiques”, ha destacat María Barrachina.

“És molt important que xiquetes i xiquets vegen que la ciència no és un món d’homes”

Durant la presentació del mural, María Blasco ha mostrat la seua satisfacció per l’homenatge que ha rebut, elogiant el treball desenvolupat per María Barrachina. “El mural reflecteix molt bé qui sóc i el que he fet. M’encanta el ratolí, el rellotge d’arena, l’hèlice de l’ADN, els cromosomes i m’encanta que estiga el triangle invertit que representa d’alguna manera el feminisme”. Blasco ha destacat a més la importància del projecte impulsat per la UPV i Las Naves, “ja que permet visibilitzar la figura de dones científiques en diferents punts de València, i ho fa a més de la mà també d’artistes dones”.

Al mateix temps, la directora del CNIO ha assenyalat que és molt important que xiquetes i xiquets vegen que la ciència no és un món d’homes sinó que la fem dones, també. “Per exemple, en el CNIO el 70% del personal investigador són dones; hi ha moltíssimes dones fent investigació. El que passa és que els llocs de direcció de laboratori, els caps de laboratori encara no lleguem al 50%, estem en el 30% més o menys i això és una cosa que ha de canviar i que estem intentant que canvie”.

Mentrestant, el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, ha destacat la trajectòria científica de María Blasco, “una de les grans referents actuals de la ciència espanyola, a qui ara rendim tribut amb aquest homenatge artístic”. El rector de la UPV ha incidit en la importància de posar en valor el treball que investigadores com la Dra. Blasco duen a terme dia a dia, acostar-ho a la societat i, sobretot, al públic més jove i, en particular, a les xiques. “Aqueix és l’objectiu del nostre projecte Murals Dones de Ciència. Juntament amb Las Naves de l’Ajuntament de València, estem contribuint a visibilitzar als nostres carrers a algunes de les grans referents de la ciència nacional i internacional”

En aquest sentit, Marta Chillarón, directora de Las Naves, ha assenyalat que des d’aquest centre d’innovació de l’Ajuntament de València “aspirem al fet que les xiquetes i joves que van a aquest institut o a uns altres de la ciutat diguen ‘De major vull ser com María Blasco’. I per a això necessiten referents de dones científiques com María. Referents en el seu dia a dia; en el seu propi institut. Les vocacions científiques entre les xiquetes i les joves encara disten molt de les quals desitjaríem. I des de Las Naves utilitzem la innovació i aquests projectes per a visibilitzar aqueixes figures que puguen inspirar a moltes joves”, ha destacat Marta Chillarón.

Margarita Salas, Anna Lluch, Jane Goodall, Marie Curie…

Amb aquest, són deu ja els murals que omplin d’art i ciència, en femení, els nostres carrers, gràcies al projecte Dones de ciència. Una iniciativa que compta a més amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Entre altres, aquest projecte ha rendit tribut ja a Margarita Salas, Anna Lluch. Valentina Tereshkova, Rosalind Franklin o Katherine Johnson. I durant les pròximes setmanes homenatjarà a Jane Goodall, Marie Curie, Concepción Aleixandre o Dolors Corella. I sempre, també, de la mà de destacades artistes, referents en el camp de l’art mural.

Sobre María Blasco

Bióloga molecular dedicada a l’estudi del càncer i envelliment, María Blasco ha contribuït al desenvolupament d’estratègiques terapèutiques contra el càncer i contra malalties degeneratives associades a l’envelliment.

Des de l’any 2011, és directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) a Madrid, on també és cap del Grup de Telómeros i Telomerasa. Els seus assoliments han sigut reconeguts a través de prestigiosos premis internacionals com la Medalla d’Or de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO), el Josef Steiner Cancer Research Award de Suïssa, el Körber European Science Award d’Alemanya, la EMBO Gold Medal, així com amb el Premi Nacional de Biologia Santiago Ramón y Cajal i el Premi Rei Jaume I, entre altres. Blasco ha rebut a més tres doctorats Honoris causa a Espanya: Universitat Carles III de Madrid (2014), Universitat d’Alacant (2017) i Universitat of Múrcia (2018).

COMPARTEIX:
TW - FB