El Laboratori d’Accessibilitat premia tres projectes que trenquen les barreres de València

4 de desembre de 2017
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB

/ Una aplicació de xarxa social online amb un servidor de mapes que aporta informació sobre l’accessibilitat de la ciutat, un sistema de detecció d’objectes i prevenció de col·lisions per a persones amb capacitat visual reduïda, i una app que facilita la mobilitat en el transport urbà, han estat els tres projectes guanyadors del Concurs d’Idees del Laboratori d’Accessibilitat.

/ El regidor d’Innovació i la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de València, Berto Jaramillo i Consol Castillo han acudit aquest matí a la presentació i lliurament d’aquestos premis, que han comptat amb la participació d’un total de 19 propostes.

Coincidint el pròxim diumenge amb la celebració del Dia de la Conscienciació per la Diversitat Funcional, Las Naves ha acollit hui el Concurs d’Idees del Laboratori de l’Accessibilitat, creat fa uns mesos amb l’objectiu de treballar perquè el nostre entorn siga plenament accessible, de manera que qualsevol persona no veja interrompuda o dificultada la realització de les seues activitats quotidianes, com puga ser accedir a un servei, a un objecte, a un espai, etc.

Al concurs s’han presentat 19 propostes, de les quals hem pogut conèixer des d’aplicacions que ens ajuden a identificar barreres d’accessibilitat de la ciutat i ofereixen rutes personalitzades, fins a projectes que milloren l’atenció i l’accés a centres públics, així com al transport públic amb un sistema connexió sense fil; realitat virtual per a l’ajuda en el diagnòstic del trastorn de l’espectre autista; una aplicació d’assistència a persones amb dany cerebral; un dispositiu biònic per a moure les cadires de rodes, o una tecnologia especialitzada en atenció al públic amb diversitat funcional.

Projectes guanyadors

El primer dels projectes guanyadors ha estat VADEO 2.0, de ITACA UPV, qui ha creat una aplicació de xarxa social online amb un servidor de mapes que aporta informació de manera participativa sobre l’accessibilitat de la ciutat. A continuació s’ha premiat un sistema que tradueix la proximitat dels objectes a les persones cegues, ideat per l’institut d’investigació IRTIC; i per últim ha estat seleccionada Cuatrochenta, qui facilitarà a les persones amb dèficit visual i auditiu la mobilitat al transport públic de l’EMT, a través d’una xarxa de balises.

Aquestes tres iniciatives s’executaran com a projectes pilots a la nostra ciutat. Després seran avaluats, per analitzar els resultats finals i la seua posterior replicabilitat. El pressupost total per als pilots és de 45.000€.

Ciutat inclusiva i igualitària

La regidora de Serveis Socials, Consol Castillo, ha destacat la importància de la creació del Laboratori d’Accessibilitat, «com una eina per a fer de València una ciutat més igualitària i inclusiva. Ens trobem en el camí d’aconseguir-ho. Totes les persones tenen el dret de gaudir del seu entorn en condicions d’igualtat».

Per la seua banda, el regidor d’Innovació, Berto Jaramillo, ha volgut remarcar la qualitat de les propostes presentades al concurs d’idees, «totes contribueixen a la millora de l’accessibilitat de València. Tots els projectes, els que han estat premiats i els que no, són una font d’inspiració, que ens permet, a més, posar la tecnologia i la innovació al servei de les persones de manera igualitària i sense distincions».

Laboratori d’Accessibilitat

Des de Las Naves es vol treballar per a que cap persona tinga limitacions a la seua vida quotidiana. I amb eixe sentit, el Laboratori d’Accessibilitat ha treballat en els últims mesos en la identificació dels reptes a aconseguir, els quals s’agrupen en sis: la millora de la qualitat del transport públic per a facilitar l’accés de les persones amb diversitat funcional; la facilitació de l’accés tant a les activitats culturals com als edificis públics que les acullen; la millora dels sistemes d’informació i comunicació públics; la participació activa en els espais de presa de decisió pública (social i política) de les persones amb limitacions físiques, psíquiques i sensorials; la sensibilització a la població en general sobre les barreres que es troben quotidianament les persones amb diversitat funcional; i la disminució de la bretxa digital.

Al Laboratori d’Accessibilitat participen representants de les quatre hèlixs de la innovació: la societat civil, empreses relacionades amb les àrees plantejades en els reptes -mobilitat, cultura, etc.-, l’administració pública i la universitat. Aquestos agents han estat qui han identificat els reptes, així com són el jurat del concurs d’idees que ha escollit les propostes guanyadores.

COMPARTEIX:
TW - FB