El documental ‘Patis vius, patis coeducatius’ rep el premi sobre urbanisme amb perspectiva de gènere

4 de març de 2019
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Una iniciativa de l’Associació per la Coeducació en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves, Florida Universitària i Caixa Popular.
  • ‘Patis vius, patis coeducatius’ és un documental basat en la tesi doctoral de la professora Sandra Molines, de Florida Universitària.
  • El disseny dels patis i la prevalença de certes pistes esportives com a camps de futbol pot anul·lar el desenvolupament d’altres activitats lúdiques.

El documental ‘Patis vius, patis coeducatius’ ha sigut premiat aquest matí en la tercera edició dels premis Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb perspectiva de gènere de la Generalitat Valenciana. Aquest documental és una iniciativa de l’Associació per la Coeducació en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves, Florida Universitària i Caixa Popular, i està basat en la tesi doctoral de Sandra Molines, professora de Florida Universitària.

‘Patis vius, patis coeducatius’ denuncia la distribució actual dels patis escolars, qui ocupa gran part de l’espai, si alguna activitat o algun gènere queda marginat… I, per a això, recull testimonis de professionals de diferents centres educatius, tant en l’observació dels patis com en els processos de construcció de noves infraestructures que promouen la coeducació.

Està basat en la tesi doctoral de Sandra Molines, professora de Florida Universitària, i és una invitació a reflexionar sobre el que ocorre als patis escolars des de la perspectiva feminista, però també una finestra oberta a noves maneres de jugar i educar més equitativa.

‘Patis vius, patis coeducatius’ pretén ser un instrument que convide a la reflexió de tota la comunitat educativa (professorat, alumnat i famílies) sobre el que ocorre als seus patis escolars, ja que en ells es comencen a sembrar les desigualtats de gènere entre xiquetes i xiquets.

La directora del documental Sandra Molines explica que “el documental convida a la reflexió respecte a la importància de com configurem els patis i veure com genera interacció i veure si promou la convivència o no”.

Així mateix, una altra idea que plasma el documental és que la disposició de les infraestructures als patis, amb un alt predomini de les pistes esportives, condiciona una especial jerarquia en els jocs, podent arribar a anul·lar la diversitat de propostes lúdiques. Segons Sandra Molines, la importància d’aquest premi és que “prové de la Conselleria d’Urbanisme, i és molt important que d’ara endavant es tinga en compte la perspectiva de gènere en la construcció de nous centres escolars, perquè no es construïsca com es feia fa 30 anys”.

Encara que l’objectiu principal del documental és que el professorat incloga la perspectiva de gènere en la seua mirada, anàlisi i usos del pati, també pretén crear noves i majors sensibilitats respecte de l’important paper que té aquest espai en la socialització de l’alumnat en un centre educatiu.

Las Naves innova amb perspectiva de gènere

‘Patis vius, patis coeducatius’ és un dels projectes en els quals el centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, innova amb perspectiva de gènere. Però no l’únic, ja que també ha impulsat inciatives com l’aplicació ‘MisOFF’ que denuncia cançons amb lletres masclistes, el curtmetratge ‘Manspreading’ que posava el focus en els micromasclismes, el concurs de vídeos ‘De major vull ser com…’ que pretén despertar vocacions científiques entre les més joves, el de les trobades de desenvolupadores de videojocs ‘FemDevs’ o el projecte pilot per a la millora de l’espai urbà amb perspectiva de gènere ‘Genera Barri’.

COMPARTEIX:
TW - FB