El curtmetratge ‘Manspreading’, d’Abdelatif Hwidar, seleccionat per al Festival de Màlaga

11 de abril de 2018
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • ‘Manspreading’ és un curtmetratge impulsat pel centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València.
  • La cinta reflexiona sobre el silenci davant les xicotetes injustícies quotidianes. El manspreading és el micromasclisme d’aquells passatgers que ocupen seients adjacents en asseure’soberts de cames.

El curt ‘Manspreading’, dirigit pel guanyador d’un Goya Abdelatif Hwidar, produït per la productora valenciana La Marmota Insomne i impulsat per Las Naves, ha sigut seleccionat en la secció oficial del Festival de Màlaga que se celebrarà del 13 al 22 d’abril.

El propi Abdelatif Hwidar explica com ha rebut la notícia: “Ho estem vivint com un subidón. El camp del curtmetratge està vivint una època d’esplendor a Espanya amb una gran competència, a pesar que ho té tot en contra sempre, i que ens hagen seleccionat fa molta il·lusió. I començar en un Festival com el de Màlaga és fer-ho per la porta gran”.

El micromasclisme del manspreading és el fil conductor del curtmetratge. “Està molt d’actualitat, i m’agrada contribuir a criticar-ho, així com riure’ns de situacions i traure-li els colors a posicions i reaccions extremes de la gent”, explica. “Qui veja la cinta va a sentir que viatja en aqueix vagó de metre, amb totes les conseqüències: va a experimentar incomoditat, sentiments oposats, fins i tot pot ser que li fem somriure quasi alhora que cabrejar-se!”, apunta Hwidar. I és que el punt de partida és senzill, però el curtmetratge té una gran riquesa gràcies als silencis, al llenguatge gestual, a l’humor negre però subtil i a la versemblant i potent interpretació de la parella protagonista: Clara de Luna i Marco Huertas.

Aquest curtmetratge ha sigut impulsat per Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València, que amb el seu objectiu fundacional d’apostar per la igualtat i la innovació, tenint a les persones com a epicentre, va veure clar que la història que volia explicar Abdelatif Hwidar posava en la palestra temes tan candents com la justícia de gènere des d’una perspectiva fresca i provocadora. Així mateix també han col·laborat Metro València i FGV. De tots ells s’ha acordat, el director de Ceuta establit a València: “La història d’aquest curt és única. Tot ha anat molt a favor. Ens hem trobat somriures allà on hem anat. Les institucions s’han portat realment bé, començant pel centre d’innovació Las Naves, de l’Ajuntament de València, i FGV. Si no fora per la seua implicació haguera sigut complicat traure-ho avance”.

També s’ha recordat de l’equip de rodatge ja que “s’ha comportat de manera impressionant. Amb una generositat i un amor fora de concurs. Vam estar gravant tancats, 50 persones, en un vagó i eren tot somriures”, explica el director.

“Haver sigut seleccionat per al Festival de Màlaga em fa especial il·lusió, encara que també és important guanyar després. Però preferisc que ens seleccionen per a molts festivals i després no guanyar al fet que ens seleccionen en pocs i guanyem. Volem que ‘Manspreading’ tinga el major recorregut possible i ho veja el major nombre de persones”, conclou Hwidar.

COMPARTEIX:
TW - FB