València fixa la seua primera missió d’innovació: arribar a 2030 com a ciutat neutra en emissions en almenys tres barris, pobles o zones d’especial interés

9 de juny de 2021
CATEGORIA:
Estrategies de ciutat
COMPARTEIX:
TW - FB

  • La ciutat de València ha presentat este matí la seua primera Missió d’Innovació, d’acord amb la política d’innovació orientada a missions de la Comissió Europea. L’alcalde, Joan Ribó, ha concretat el primer dels objectius fixats per a la ciutat en el marc del programa Missions Valéncia, amb horitzó l’any 2030. Esta primera Mission consisteix a aconseguir “ser una ciutat neutra en emissions en, almenys, tres barris, pobles o zones d’especial interés de la ciutat”, tot i que l’objectiu és arribar al conjunt de la ciutat. Ribó ha presentat esta iniciativa en un acte que ha comptat amb la presència telemàtica de la vicepresidenta quarta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i de la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

De fet, la primera de les missions proposades per la Comissió Europea és, precisament, la d’aconseguir 100 ciutats europees climàticament neutres abans de 2030, “i València vol ser una d’eixes cent ciutats que siguen la punta de llança contra el canvi climàtic a Europa”, tal com ha assegurat l’alcalde en l’acte celebrat este matí en el Centre d’Innovació Las Naves.

Acompanyat pel regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, i el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, a més d’altres membres de l’equip de govern, l’alcalde ha explicat que “la missió València Ciutat Neutra va molt més enllà de les polítiques d’innovació, ja que es tracta d’un element central del nostre model de ciutat, tal com es reflecteix en l’Estratègia Urbana València 2030”.

L’alcalde ha precisat que el concepte “ciutat neutra” no sols es refereix a les emissions contaminants, sinó que inclou els significats de “ciutat saludable, sostenible, compartida, pròspera i creativa, i tot això fruit d’un gran consens polític i social”. I ha subratllat que “quan parlem de ciutat neutra, a allò que aspirem és a definir la nostra via mediterrània a la transició climàtica, una via que done resposta a la qüestió des de les nostres pròpies característiques i la nostra pròpia idiosincràsia”.

La consellera Mireia Mollà ha destacat “la valentia de l’Ajuntament de València d’assumir el seu paper dins de l’agenda verda europea, i el paper de les ciutats com a motor de transformació”. Per part seua, la ministra Teresa Ribera, ha destacat l’aposta de València per esta missió i ha ressaltat que Missions València 2030 inspirarà a generar eixos projectes que ajuden a millorar l’eficiència, la cerca de comunitats energètiques, la manera de rehabilitar els nostres edificis, el disseny d’un urbanisme diferent que genere una mobilitat més sostenible i que millore la gestió dels seus residus”.

L’alcalde, Joan Ribó, ha explicat el compromís de la Primera Missió d’Innovació de València, aconseguir que almenys 3 barris, pobles o zones d’especial interés avancen significativament per a convertir-se en climàticament neutres “i fer-ho amb i per a la ciutadania”, ha subratllat: és a dir, “tenint en compte el seu benestar i la seua participació”.

DEMOSTRADORS CLAU DEL MODEL DE CIUTAT

Tal com ha explicat Ribó, els resultats de la Missió als barris “seran demostradors clau del nostre model de ciutat”; i ha assenyalat com a exemple el cas de la plaça de l’Ajuntament, “un espai urbà que semblava més una rotonda que una plaça pública, però que a través d’una intervenció d’urbanisme tàctic hem transformat en espai per als vianants, i recuperat 12.000 m² de calçada que s’utilitzen per a nous usos: xiquets jugant, famílies passejant, joves xarrant en un banc…” Altre exemple són els projectes pilot de Comunitats Energètiques que s’estan desenvolupant en els barris de la ciutat, i que constitueixen un model de col·laboració públic-privada-social per a la producció i consum col·lectiu d’energia renovable.

El regidor Carlos Galiana, ha clausurat l’acte i ha defensat que “la innovació és la clau per a abordar els majors problemes als quals ens enfrontem com a societat. La innovació és l’única eina que ens permetrà ser la ciutat que volem ser: una València Ciutat Neutra”. Per part seua, el regidor Alejandro Ramon ha presentat el llançament d’una convocatòria internacional per a projectes orientats a la missió València Ciutat Neutra i a la qual es destinaran els 100.000 euros que l’any passat va guanyar València per quedar entre les 6 ciutats finalistes en la Capital Europea de la Innovació.

L’alcalde ha intervingut per a defensar la importància d’“enfrontar la complexitat i reconéixer que per als nous problemes no valen les solucions antigues, i que moltes de les solucions noves estan per construir i han de ser construïdes col·lectivament”. “Encara estem a temps –ha finalitzat Ribó- però si volem aconseguir els compromisos climàtics als quals ens hem compromés, és fonamental accelerar la transició ecològica de les nostres ciutats”.

La jornada de presentació d’esta primera Missió d’Innovació ha comptat hui amb les intervencions de Julio Lumbreras, enginyer industrial membre del Centre d’Innovació en Tecnologia per al Desenvolupament, itdUPM, de la Universitat Politècnica de Madrid; Kirsten Dunlop, CEO d’EIT Climate-KIC; i Claire Roumet, directora d’Energy Cities. Així mateix, han participat el coordinador general d’Estratègies Urbanes de l’Ajuntament de València, Jordi Peris; la directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Celsa Monrós; i el CEO de la Fundació València i Clima de l’Ajuntament de València, Carlos Sánchez. Posteriorment s’ha celebrat una taula d’organitzacions ambaixadores de la missió amb la presència de Patricio Carpena, responsable de RSE de Mercadona; Marcos Lacruz, president d’AVAESEN; Tomás Gómez, director de l’Institut d’Enginyeria Energètica; i Julio Huerta, coordinador de la Fundació Horta Sud.

COMPARTEIX:
TW - FB