LECTURES POST-COVID: “LA INNOVACIÓ SOCIAL, CLAU PER A GARANTIR EL DRET A L’ENERGIA EN L’ERA POST COVID-19”

9 de juny de 2020
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Victoria Pellicer, tècnica de l’I+D+i en Energia de Las Naves, participa en la sèrie de #LecturesPostCovid.
  • Amb elles el centre d’innovació pretén donar a conéixer el treball que es duu a terme en cadascuna de les àrees de treball a través del punt de vista de les nostres tècniques i tècnics.

Amb l’arribada de la crisi del COVID-19, d’un dia per a un altre i sense previ avís, el nostre dia a dia va canviar, i ens vam veure obligats a quedar-nos a casa i a reinventar les nostres rutines diàries. Gran part de la població recordarem aquests dies connectats a través de pantalles per a sentir-nos més prop de familiars i amics, fer esport, veure pel·lícules o sèries, descobrir noves receptes de cuina, teletreballarr en aquells casos més privilegiats… Però, i si no haguérem tingut internet, ordinadors o televisió? I si cuinar haguera suposat una despesa excessiva en la nostra factura de la llum? I si durant les 24 hores del dia, de tots els dies del confinament, haguérem estat passant fred o vivint en la foscor després de la posta de sol?

Aquesta situació afecta entorn del 20% de les llars valencianes i al voltant d’un 18% en la Comunitat Valenciana. És l’anomenada pobresa energètica, coneguda com la incapacitat de mantindre els nivells mínims d’energia en la llar, necessaris per a garantir una vida digna. Viure en aquesta situació té greus conseqüències en la salut tant física com mental, i afecta principalment a la població més vulnerable. Les arrels del problema són profundes i estructurals (destaquen els alts preus de l’electricitat, les males condicions del parc d’habitatges, la precarització de les ocupacions i el descens dels ingressos en les llars, entre altres).

Amb l’arribada de la crisi del COVID-19, no hi ha dubte que els impactes que es preveuen sobre l’ús de la població vulnerable no faran més que acréixer aquest greu problema. Davant aquesta alarma, ara més que mai és necessari reconéixer els subministraments energètics (electricitat, gas i aigua) com un bé bàsic per al manteniment de la vida, i ser capaces de garantir en cada llar el dret a un mínim bàsic d’energia. Però, som capaços de garantir aquest dret? Sabem com fer-ho? Per a ajudar a definir polítiques públiques que ho garantisquen, la innovació social es considera una eina clau per a imaginar, assajar i testar nous models de gestió i governança de l’energia capaces de garantir aquest dret mínim, i d’aquesta manera generar evidències que demostren que sí que és possible fer-ho.

Les dimensions en les quals innovar són múltiples: en els sistemes de producció i consum per a crear nous models amb major participació ciutadana; en la regulació per a dissenyar tarifes més justes; en la tipologia d’ocupacions a promoure; en les pràctiques i els hàbits diaris per a consumir de manera més conscient… etc. Des de Las Naves, conscients del nostre rol per a promoure la innovació social, estem ja treballant en totes aquestes dimensions a través de diferents estratègies: creem espais de connexió entre actors (com la Xarxa Connecta Energia); desenvolupem projectes pilot que exploren models innovadors i col·lectius de finançament, producció i consum d’energia (com els projectes MAtchUP o Las Naves Brillen); i col·laborem i donem suport a espais d’investigació, debat i reflexió (com la Càtedra de Transició Energètica UPV-Las Naves).

La crisi del COVID-19 ens ha demostrat, una vegada més, la necessitat de treballar per garantir el dret a l’energia. En aquest camí a recórrer per a transformar el model energètic actual cap a un model més just i sostenible, seran necessàries grans dosis de creativitat i imaginació col·lectiva, de valentia per a atrevir-se a assajar i a equivocar-se, d’il·lusió i convicció, de reflexió, aprenentatge i avaluació… Ingredients clau per a promoure la innovació social, ingredients clau del nostre treball des de Las Naves.

COMPARTEIX:
TW - FB