El projecte GrowGreen inicia les obres d’un dispositiu de resiliència urbana al pati de l’IES Benicalap

4 de desembre de 2020
CATEGORIA:
Energia
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’alumnat del centre ha col.laborat en el disseny d’aquesta infraestructura que pretén combatre l’estrès tèrmic del pati escolar.
  • La iniciativa, de Carpe Estudio i Clara Ferrer, està inclosa en aquest projecte europeu de solucions basades en la naturalesa, en el que participa Las Naves.

Les altes temperatures i la falta d’ombra al pati escolar de l’IES Benicalap són l’objectiu a combatre; la solució que es proposa: un dispositiu de resiliència urbana. Aquesta setmana han començat al barri de Benicalap els treballs de construcció d’aquesta infraestructura que amplia les zones d’ombra del pati de l’institut perquè aquest siga un espai més fresc, més amable i més verd.

El projecte d’aquest dispositiu de resiliència urbana és una de les accions premiades al Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives, convocat pel projecte europeu GrowGreen que està executant-se al barri de Benicalap i del què Las Naves i l’Ajuntament de València formen part.

Aquesta iniciativa va començar a caminar el passat mes d’octubre amb la celebració de sessions de co-disseny amb l’alumnat del cicle formatiu Artista Faller de l’IES Benicalap, en les que es treballà sobre una solució constructiva que inclogués ombra, vegetació i l’estada, i que inspirara el disseny final.

L’estructura del dispositiu està formada per tres mòduls iguals de lliure configuració. S’ha prevalgut l’estabilitat i la resistència tant al temps com a l’ús intensiu dels alumnes, amb l’objectiu final de combatre l’estrès tèrmic que genera el paviment del pati durant les altes temperatures.

Sessions col·laboratives

Junt amb l’alumnat, també han treballat en aquest projecte el professorat del centre i del cicle formatiu Artista Faller. Tots junts han consensuat la solució a partir de les necessitats de l’institut. Sobre eixe esbós del dispositiu s’ha iniciat aquesta setmana la seua construcció en els tallers del cicle de formació. Una vegada l’obra estiga acabada, es traslladarà al pati del centre.

El principal material que està utilitzant-se és la fusta, subministrada per la cooperativa del gremi d’artistes fallers, la qual es protegirà degudament per a augmentar la seua durabilitat. Segons Clara Ferrer, Irene Reig i Aitor Deza de l’estudi Carpe, impulsores del projecte, “s’han prioritzat els recursos propis del cicle formatiu abans que acudir a solucions més comercials, per a fomentar la producció i economia pròpies del gremi”.

Solucions basades en la naturalesa

El dispositiu de resiliència urbana se suma a altres pilots de GrowGreen que ja estan en marxa al barri com són el jardí vertical ubicat al CEIP Ciutat Artista Faller, el sostre verd al centre de majors del barri, o l’Espai Verd Benicalap i el Centre Cívic Verd, en l’encreuament dels carrers Salvador Cerveró i Carlos Cortina.

El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, assenyala: “el projecte GrowGreen prova aquestes solucions basades en la naturalesa en el seu objectiu de lluitar contra el canvi climàtic i fer de Benicalap un barri més verd, més sostenible i resilient”.

COMPARTEIX:
TW - FB