Energia, alimentació, ocupació i inclusió, eixos de les propostes de les startups de la cinquena edició de l’acceleradora Col·lab

16 de novembre de 2021
CATEGORIA:
Labs i Makers
COMPARTEIX:
TW - FB
  • L’acceleradora pública del centre d’innovació Las Naves dóna inici a la cinquena edició dels seus programes amb quinze equips. Des de la seua creació, ha treballat ja amb més de 50 startups.
  • Els projectes seleccionats proposen solucions a diferents reptes contemplats en l’estratègia Missions València 2030, que aspira a definir una ciutat més saludable, sostenible, compartida i emprenedora.

La cinquena edició dels programes de Col·lab, l’acceleradora pública d’empreses emprenedores d’innovació amb triple impacte social, mediambiental i econòmic-, s’ha posat en marxa amb quinze projectes, centrats en l’aportació de solucions a diferents reptes del marc estratègic d’innovació urbana Missions València 2030. Els emprenedors treballaran, els pròxims sis mesos al costat dels professionals i mentors de l’acceleradora, amb el suport de tot l’equip i serveis del centre d’innovació Las Naves.

En concret, les startups treballen en el desenvolupament de solucions per a afrontar alguns dels grans reptes i preocupacions de la ciutadania, des de la transició energètica i la gestió eficient de l’aigua, fins al consum de productes de proximitat i sostenible, l’alimentació ecològica i saludable, l’accessibilitat per a totes les persones a les ciutats, la cerca d’ocupació, l’impuls a les professions creatives i la protecció del patrimoni cultural i mediambiental.

Nou dels quinze equips que participaran en la cinquena edició de Col·lab s’incorporen, per primera vegada, a l’acceleradora. Es tracta de Agri-cultura, que proposa la creació d’un centre educatiu en agroecologia i permacultura; Banco Colabora, que busca connectar professionals de l’economia creativa, amb una moneda social, ‘col·labora’; Central de Compras Ecológico València, que facilita la gestió comercial, sinergies i promoció d’un consum de proximitat i sostenible; El Balcón Verde, que planteja un sistema per a l’eficiència energètica d’habitatges, amb panells solars i hivernacles; Guías 3D, per a digitalitzar col·leccions culturals amb 3D i realitat augmentada; Llum, plataforma en el núvol basat en blockchain per a traçar, gestionar i compartir l’electricitat procedent de fonts renovables; Accesscity, App que permetrà identificar i categoritzar l’estat d’accessibilitat de les ciutats; Fibsen, que investiga i desenvolupa sistemes intel·ligents de sensado de fibra òptica per al sector de l’aigua, i Veniboo, que ha creat un moble sostenible amb materials naturals que millora la conservació de fruites i verdures.

Amb ells, són ja 53 les startups que han sigut accelerades en Las Naves

“Las Naves està formada per persones que innoven per a persones, per a millorar la seua vida i el seu entorn. Durant la seua estada en Col·lab, ajudem al fet que aqueixes propostes de solucions amb impactes positius es convertisquen en una realitat viable, sostenible i accessible. Donem la benvinguda a les startups i els animem a aprofitar al màxim els programes i tot el que comporta ser part del centre d’innovació”, apunta Marta Chillarón, directora de Las Naves.

Els participants en la cinquena edició de Col·lab compten amb espai de treball en el co-working de l’acceleradora i rebran mentorización en deu àmbits de gestió empresarial, sostenibilitat i innovació: model de negoci (lean startup), oratòria, màrqueting i vendes, responsabilitat social, metodologies de treball àgils, tecnologia, viabilitat i finançament, gestió d’equips, negociació i lideratge, estratègia i assessorament legal.

A més, els equips se secunden entre si, a través de sessions grupals en les quals es treballa en un ambient de co-creació i podran participar en diferents accions i esdeveniments, com a jornades i trobades de networking i amb potencials inversors. Els millors projectes de cada edició reben una aportació econòmica. Els programes no tenen cost per als equips i són ‘equity free’ (no han de cedir part de la seua capital social).

“Més enllà de la progressió individual i resultats de cada equip, en les últimes edicions hem vist interessants experiències de sinergies i projectes conjunts entre startups, que suposen multiplicar l’abast i impactes reals de les solucions que es treballen en l’acceleradora. Estem segurs que aquesta tendència anirà a més”, subratlla Mauro Xesteira, responsable de Col·lab.

Més de 50 projectes accelerats

Col·lab compta amb tres programes, en funció del grau de desenvolupament dels projectes: Pre-Acceleració (iniciatives que busquen la validació i reforç del seu model de negoci); Acceleració (han validat el seu model de negoci i han iniciat la comercialització o estan a punt de fer-ho), i Scale-Up (en procés de consolidació de l’equip i creixement del model de negoci i vendes).

En concret, en aquesta nova edició, es treballarà amb set startups en Pre-acceleració, cinc en Acceleració i tres en Scale-Up.

PRE-ACCELERACIÓ

Agri-­cultura: Iniciativa emprenedora que proposa la creació d’un centre educatiu i cultural en agroecologia i permacultura per a formar a la nova generació de persones agricultores en pràctiques agrícoles més sostenibles.

Banco Colabora: Banc social integrat que busca connectar professionals de l’economia creativa per a fer projectes i productes, a partir d’intercanvis de serveis i col·laboració remunerats per la moneda social ‘colabora’.

Bemariposa: Marketplace que sensibilitza a consumidors i assessora a empreses sobre els seus impactes socials i mediambientals, facilitant la transformació de sistemes de producció i canvi en hàbits de consum

Central de Compras Ecológico València: Central de compres de productes ecològics, de proximitat i respectuosos amb el mitjà. Ofereix un paquet de serveis per a facilitar la gestió comercial, crear sinergies i estendre aquest model de consum

El Balcón Verde: Està desenvolupant un sistema hermètic integrat per panell solar generador d’electricitat i hivernacle generador de calefacció i ventilació passiva per a millorar de l’eficiència energètica dels habitatges.

Guías 3D: Pretén proporcionar a les entitats culturals eines per a la divulgació de les seues col·leccions digitalitzades en 3D, mitjançant guies interactives amb aplicacions dedicades de realitat augmentada i altres articles.

Llum: És una plataforma en el núvol basat en blockchain per a traçar, gestionar i compartir electricitat de fonts renovables. Cerca reduir el preu casant oferta i demanda entre productors i consumidors, com a comunitats de veïns, empreses i ajuntaments.

ACCELERACIÓ

Accesscity: App que serveix per a identificar i categoritzar l’estat d’accessibilitat de les nostres ciutats, realitzant un mapatge per trams, detectant les incidències i senyalitzant-les.

Fibsen: Investiga i desenvolupa sistemes intel·ligents de sensado de fibra òptica per al sector de l’aigua, per a monitorar en temps real i formular analítiques predictives de la seua qualitat i la salut de les infraestructures, a baix cost i consum energètic.

Tornem, Cultura i Sostenibilitat: Creació d’esdeveniments culturals que promouen un canvi social, reduint l’impacte en l’entorn. Amb aqueixa experiència, treballa amb altres entitats, minimitzant la seua petjada, i realitza activitats d’educació ambiental.

Veniboo: Startup que ha creat un moble sostenible inspirat en la tradició valenciana, fet amb mitjans artesanals i materials naturals, per a promoure el consum de fruites i verdures.

Yhood: És una plataforma de triple impacte que dóna visibilitat al comerç local, humanitza els barris i promou un consum responsable i amb propòsit.

SCALE-UP

Baukunst-Patrimonio Virtual: Pretén preservar, divulgar i gestionar virtualment el patrimoni amb repositoris institucionals 3D, itineraris urbans inclusius amb realitat augmentada i place branding digital mitjançant NFTs.

RH en Positiu: Dinamitza la cerca d’ocupació a les províncies d’Espanya a través de l’organització de fòrums d’ocupació que permeten la connexió àgil i útil de persones en cerca activa amb empreses i responsables de RH.

Valua: És una empresa la missió de la qual és posar en valor l’ofici d’artista faller, creant nous horitzons, visibilitzant, diversificant i desestacionalizando els treballs dels creadors i les creadores de Falles i Fogueres.

Missions València 2030

El centre d’innovació Las Naves i la Delegació d’Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l’ecosistema d’innovació, perquè les missions d’una ciutat, d’un país o de tota Europa s’aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Gràcies a Missions València 2030 València s’ha situat a l’avantguarda europea de la innovació orientada a missions, havent sigut reconeguda per la Comissió Europea com una de les sis ciutats europees més innovadores en 2020 i aspirant a Capital Europea de la Innovació.

COMPARTEIX:
TW - FB