La UPV i Las Naves homenatgen la científica valenciana Pilar Mateo en el seu projecte de murals Dones de ciència

16 de març de 2021
CATEGORIA:
COMPARTEIX:
TW - FB
  • El mural està situat en una de les parets exteriors del Museu de Ciències Naturals, als jardins de Vivers de València.
  • És obra de l’artista catalana Alba Fabre. Amb aquest són ja 18 els murals repartits per València i la seua àrea metropolitana amb els quals la UPV i Las Naves visibilitzen a grans dones referents en el camp de la ciència.

Pilar Mateo és una de les deu científiques més prestigioses d’Espanya i està entre les cent més destacades de tot el món. Doctora en química, al llarg de la seua trajectòria ha centrat la seua activitat professional en el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies de microencapsulació polimèrica de biocides i productes naturals per al control d’insectes que transmeten malalties endèmiques mortals -associades a la pobresa -i l’erradicació d’aquestes.

Fa ja 25 anys va crear la “pintura que salva vides” –així se coneix-, un invent que ha contribuït a lluitar contra el mal de chagas, dengue, chikungunya, leishmaniasis o la malària, evitant moltes morts en les zones més desfavorides del planeta. Pilar Mateo és una d’eixes dones que, des de la ciència, ajuden a millorar aquest món.

I des de hui, 15 de març, és una de les científiques a les quals la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’innovació Las Naves de l’Ajuntament de València rendeixen tribut en el seu projecte Dones de ciència. Ho fan amb un mural de l’artista Alba Fabre, situat en un enclavament emblemàtic de València: els Jardins de Vivers de la ciutat, en concret, en un dels murs exteriors del Museu de Ciències Naturals.

El mural representa principalment un retrat de Pilar Mateo, amb un estil de pintura tradicional pròxim a l’impressionisme. En el fons, Alba Fabre reprodueix un dibuix original que guaranís del Chaco bolivià li van regalar a Pilar Mateo l’any 1998, com a mostra d’agraïment al treball desenvolupat en la seua comunitat. Tot això amb una gamma cromàtica que encaixa a la perfecció en l’entorn paisatgístic. Sintetitza l’esperit amb el qual dia a dia treballa Pilar Mateo, per a qui la ciència ha d’estar prop del que pateix; és la ciència que abraça.

“La ciència i la creativitat artística no tenen fronteres ni sexe”

Durant la inauguració, la científica valenciana ha agraït a les institucions que han posat en marxa aquesta iniciativa “no sols pel reconeixement a la meua persona, sinó també per la manera de fer-ho”. Mateo ha assenyalat que l’art és la realització de l’esperit humà i té vocació universal. “I el mural d’Alba Fabre és, a més, una trobada amb el temps: representa, d’una banda, el passat de la meua vida, el meu esforç per millorar, a través de la química, la dignitat de les persones que viuen en condicions molt precàries en zones afectades per malalties endèmiques vinculades amb la pobresa. I, a més, ho fa amb la il·lusió que servisca com un xicotet exemple per a altres generacions futures; que desperte l’interés per la ciència i que ho faça també amb vocació de gènere, demostratiu que la ciència i la creativitat artística no tenen fronteres ni sexe”

En la seua intervenció, Pilar Mateo ha assenyalat també “que la tecnologia moderna ha creat el “museu sense murs”. És a dir, que qualsevol persona pot tindre accés a tot el llegat artístic de la humanitat sense necessitat de viatjar. Però aquesta obra, situada en els Vivers de València serà una espècie de “mur amb museu”, el Museu de Ciències Naturals. I desitge que aquest binomi científic i artístic continue col·laborant junt per a continuar millorant l’existència física i l’espiritual de les persones en el nostre planeta”, ha conclòs la científica valenciana.

Mentrestant, l’artista Alba Fabre ha destacat que “pintar aquest mural ha sigut meravellós; poder homenatjar a Pilar Mateo, fer-ho en un lloc tan preciós i formar part d’un projecte en el qual totes les protagonistes som dones ha sigut un plaer”

Una ruta de dones pioneres que van trencar barreres

Per part seua, el rector de la UPV, Francisco Mora, ha destacat com el projecte Dones de ciència de la UPV i Las Naves està configurant una ruta de dones pioneres, que van trencar barreres i han sigut i són referents en els seus camps de treball, al mateix temps que ha subratllat el treball desenvolupat per Pilar Mateo en el camp de la química i de la lluita per a véncer malalties en els llocs més desfavorits.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha expressat que “des de Las Naves utilitzem la innovació i aquests projectes per a visibilitzar aqueixes figures que puguen inspirar a moltes joves. Mesclant ciència i art, contingut i continent, estem donant visibilitat als carrers, edificis públics i instituts al paper de la dona en la ciència, perquè les xiquetes tinguen referents a l’hora de decantar-se per uns estudis de ciències, perquè cada vegada més joves òmpliguen l’aules de carreres universitàries STEM, i siguen capaces de trencar el famós sostre de cristall quan arriben al món laboral. Només així podrem tindre una ciutat més compartida, i parlar d’igualtat”.

Per part seua, Gloria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, assenyala que “la realització d’aquest mural simbolitza a la perfecció el poder de la cultura com a eina de visibilització de les dones en l’esfera pública. Sobretot en un àmbit, com és el científic, en què, desgraciadament, el seu treball ha quedat durant molt de temps en segon pla. Des del Museu de Ciències Naturals continuem treballant per conjuminar cultura i ciència, en aquest cas, amb perspectiva de gènere”.

COMPARTEIX:
TW - FB