BlindWiki’ proposa una cartografia sonora de València per a una ciutat més accessible

24 de novembre de 2020
CATEGORIA:
ICC
COMPARTEIX:
TW - FB
  • 10 Sentidos i Las Naves presenten el projecte d’Antoni Abad en una xarrada virtual dijous que ve 26 de novembre a les 19 hores. Inscripcions en: https://bit.ly/3lXE9bn.
  • ‘BlindWiki’ es defineix com una xarxa d’àudio basada en la localització en la qual ciutadans amb diversitat visual utilitzen telèfons mòbils per a compartir les seues experiències publicant enregistraments sonors.

El centre d’innovació Las Naves i el Festival 10 Sentidos presentaran aquest dijous, 26 de novembre, el treball que ha realitzat a València en els últims mesos l’artista Antoni Abad en col·laboració amb participants amb diversitat visual. Es tracta de ‘BlindWiki’, una APP que recull cartografies sonores de ciutats, com ara Londres, Guatemala, Malmö o Sídney i a la qual ara s’uneix València.

‘BlindWiki’ es defineix com una xarxa d’àudio basada en la localització en la qual ciutadans amb diversitat visual utilitzen telèfons mòbils per a compartir les seues experiències publicant enregistraments sonors. La plataforma no sols conté informació sobre les dificultats i barreres urbanes amb les quals es poden trobar, sinó que també recull anècdotes, opinions i històries, creant una cartografia col·laborativa del que no es veu.

El regidor d’Innovació de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha explicat que “gràcies a aquest projecte innovador de cultura podem aconseguir una ciutat més compartida, tal i com marquen les nostres Missions València 2030, en la qual no es deixe a ningú arrere. I, així, entre totes les persones podrem construir una ciutat més inclusiva i accessible”.

En aquest projecte col·laboratiu importat a València convergeixen al voltant de 20 participants, amb i sense discapacitat visual, procedents del Departament d’Escultura de la UPV, l’ONCE o la Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar i que, mitjançant les seues expedicions per barris com Poblats Marítims, han acumulat suficients registres d’àudio geolocalizados com per a generar mapes sonors sobre la seua particular percepció de l’espai públic urbà.

Segons Antoni Abad, “els participants de ‘BlindWiki’ València han realitzat amb gran entusiasme innombrables expedicions col·lectives de mapatge, publicant prop de 400 missatges d’àudio utilitzant els seus telèfons mòbils”.

Registres de so que podem escoltar tant als carrers on es van publicar, mitjançant l’aplicació per a mòbils del projecte, com en la web BlindWiki. “Un patrimoni intangible de la seua excepcional percepció de la ciutat de València, que ens ofereix aquest grup de generosos ciutadans”, afig Abad. I és que, “contra tot pronòstic i superant les innombrables dificultats ocasionades per la pandèmia”, segons ens fa saber l’artista, la segona persona que més àudios ha publicat d’Espanya és una participant de ‘BlindWiki’ València, Empar, amb un total de 46 missatges registrats. Gràcies, en part, a aquesta participant com a la dedicació de la resta dels seus participants, València es converteix en la ciutat d’Espanya amb major volum de missatges generats.

Aquest cúmul d’experiències, cròniques i opinions publicades són accessibles mitjançant l’aplicació gratuïta per a mòbils ‘BlindWiki’, posant a l’abast de totes i tots la cartografia sensorial de tot allò que els participants no poden veure. A més, en aquests mesos de treball ‘BlindWiki’ València també ha dut a terme reunions inclusives en les quals s’han posat en comú i han sigut objecte de debat entre els seus participants els diferents temes a destacar en les publicacions sonores.

La València que no es veu

“Hem trobat un dels treballs típics del Port, que normalment la gent no sol veure: l’arranjament de les xarxes de faena de pescar”, sona en un missatge que Nuria va depositar en l’APP el passat 16 d’octubre quan es trobava en una de les expedicions per la Marina. Per part seua, una altra participant, Anita, descriu en un missatge registrat el passat 13 de novembre un conjunt de cases baixes en el barri de Natzaret on abans arribava la mar quasi a les seues portes i expressa amb tristesa que ja no continue sent així.

Gràcies al treball de l’artista en col·laboració amb Las Naves i 10 Sentidos, a partir d’ara els qui recórreguen València – ja siga els seus propis habitants o visitants vinguts de fora- podran beneficiar-se dels mapes locals i també contribuir amb els seus enregistraments. Una interacció entre autòctons i visitants que proporciona una major accessibilitat a la ciutat i amb la qual s’aspira a despertar la consciència de la societat sobre el paisatge urbà tal com ho perceben les persones amb pèrdua visual.

Sota eixa premissa de revelar el que no es veu, Antoni Abad protagonitzarà una conversa virtual coorganitzada entre Las Naves i 10 Sentidos de manera que els qui no hagen pogut formar part d’aquests mesos de treball puguen conéixer de primera mà les experiències i impressions que es desprenen d’aquesta versió valenciana de ‘BlindWiki’.

En ella es projectarà una breu peça documental, que registra audiovisualment el conjunt de les expedicions realitzades aquests mesos, al mateix temps que es dialogarà amb dos de les participants que han intervingut de manera activa en les expedicions. L’assistència a aquesta trobada serà el pròxim 26 de novembre a les 19 hores. Les inscripcions es realitzaran a través d’aquest enllaç: https://bit.ly/3lXE9bn.

COMPARTEIX:
TW - FB