Esdeveniments

Cultura Comunitària i Agenda 2030 en el marc del programa “Un botiquín para mi ciudad”

CATEGORIA:
Esdeveniments
INFORMACIÓ:
COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA:
24/03/2023 18:00 - 20:00
  • Remeis veïnals per a una implementació situada, feminista i intercultural de l’Agenda 2030
  • Amb el suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030
  • El laboratori ciutadà de Las Naves, Ciuta·lab, va participar en els tallers del barri d’Orriols.

Quins són els remeis i cures reals que possibiliten la nostra vida en comú en els entorns en què habitem, independentment del nostre lloc d’origen? De quina manera contribueixen els acostaments que es plantegen des de l’Agenda 2030 i el treball des de la cultura comunitària a facilitar la construcció col·lectiva de futurs compartits en els nostres barris i ciutats?

Tractar de reconéixer què és el que ens fa bé, no a cadascú, sinó a unes amb les altres, ha sigut la manera d’abordar des de GRIGRI aquests qüestionaments, a través de l’elaboració col·laborativa d'”Un botiquín para vmi ciudad”. Aquest programa, impulsat amb el suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha constituït la nostra temptativa de resposta al repte d’un accés al públic per a totes en contextos urbans fragilizados. Una iniciativa que ens ha permés trobar-nos per a, juntes, traduir als nostres contextos de proximitat alguns dels reptes que s’emmarquen en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i per a materialitzar així, de manera situada en el quotidià dels nostres barris, alguns dels principis enunciats en aquesta agenda.

Des del barri de Orriols (València) -al costat d’Orriols Convive, Infàncies i Dones del Món, València Acull y Fem Sarao-, el distrito de Puente de Vallecas (Madrid) -junto a Programme Afrique de SERCADE, la Despensa Numancia de la Red Somos Tribu y el CS La Brecha– y la ciudad de Ceuta -junto a Asociación Elín y el Proyecto ICI de Cruz Roja-es va treballar al llarg de 2022 per a visibilitzar i reivindicar el paper essencial de les associacions i xarxes comunitàries i veïnals per a la posada en pràctica, assimilació i implementació situada, feminista i intercultural de l’Agenda 2030.

Cal assenyalar l’acompanyament de Ciuta·lab al projecte “Un botiquín para mi ciudad-ODS” impulsat per l’associació Grigri Projects en tres territoris (Orriols-València-, Vallecas-Madrid i Ceuta). En concret des de Ciuta·lab es van acompanyar les activitats del projecte en el barri de Orriols, que sota el nom “Una farmaciola per a Orriols” va realitzar una sèrie de tallers, fent ús de la metodologia de laboratoris ciutadans, per a prototipar fins a 11 propostes en quatre àmbits (Orriols un barri humà i acollidor; Orriols un barri ecològic; Orriols un barri amb art; i Orriols un barri que sap).

En aquesta última fase del projecte tornem a València on, gràcies a l’hospitalitat de Las Naves, proposem una trobada que ens permeta posar en comú el kit d’eines i de remeis que componen aquest “Botiquín”, publicat en format de guia, un espai per a retrobar-nos amb les veïnes d’aquests tres territoris i continuar pensant juntes el rol fonamental de la cultura comunitària en la materialització d’un pla d’acció per al desenvolupament sostenible.

PROGRAMA

18.00h Bienvenida i presentació Un botiquín para mi ciudad

Susana Moliner, politòloga, gestora cultural, coordinadora de GRIGRI i integrant de l’assemblea de Museo Situado i de la REACC (Xarxa d’Espais i Agents de Cultura Comunitària).

Associació Elín (Ceuta), associació pel reconeixement dels Drets Humans, la cerca de la justícia i la protecció dels drets de les persones migrants.

CS La Brecha (Vallecas, Madrid), centre social, espai obert al barri i local comunitari construït per veïns i veïnes que volen apostar per una manera de vida més just i solidari, menys consumista i individualista.

Orriols Convive (València), iniciativa de desenvolupament comunitari que pretén promoure convivència intercultural i integració social en el barri de Orriols a través de la participació ciutadana.

18.15h Projecció del documental Un Botiquín para mi ciudad, de Cecilia Barriga.

Cecilia Barriga, cineasta, guionista i productora audiovisual. La seua trajectòria, de més de tres dècades, ha basculat entre el videoart i les pràctiques documentals. Les seues pel·lícules es caracteritzen per un compromís ètic i personal amb reivindicacions ciutadanes i socials (feminismes, polítiques de gènere o moviments democràtics) que travessen la seua manera d’entendre el cinema.

19:00h Conversatori Com aterrar els ODS i l’agenda 2030 en els nostres barris?

Javier Roche, fotògraf, integrant del Colectivo Llámalo H y de la Harinera ZGZ i membre de la REACC (Red de Espacios y Agentes de Cultura Comunitaria).
Participant de l’Ajuntament.

Representant de l’Ajuntament

Representant de la Xarxa per la Gestió Comunitària

 

Scheduled Esdeveniments Eventos Ciuta·lab
COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA:
24/03/2023 18:00 - 20:00