Sense categoria

Comictools 2018: ‘Racialización y cómic”

CATEGORIA:
Sense categoria
COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA:
  • “Racialización y cómic” és un seminari de Comictools que tindrà lloc en Las Naves.
  • Un espai de debat sobre la relació que manté el món dels còmics amb aspectes de la nostra realitat, com la situació de les persones ‘racialtizades’.

Els còmics, com a part de la cultura popular, s’integren en la relació dialèctica que manté el binomi format per dos conceptes; la cultura com a reflex d’una societat i, al mateix temps, la cultura com transmissora d’un sistema de valors que ajuda a configurar aquesta societat. És a dir, com a reflex i com a vehicle de valors. D’altra banda, el món del còmic com a indústria cultural, planteja dues grans preguntes en relació al tema tractat. D’una banda, cal preguntar-se si existeix un rebuig a les autores per ser persones racialitzades. Per l’altre, és interessant reflexionar sobre si la veu d’aqueixes persones, les seues vivències, experiències, idees i el seu univers creatiu en general, tenen cabuda en aquesta indústria. En definitiva, és hora de reflexionar sobre la relació que manté el món dels còmics amb aspectes de la nostra realitat com és la situació de les persones racialitzades amb les quals convivim, les dones racialitzades, el fenomen de la migració i quina imatge projecta de la realitat en els països de l’anomenat “sud”.

L’objectiu és estudiar la relació que manté el món dels còmics amb la situació de les persones racialitzades de la nostra societat, les dones racialitzades, el fenomen de la migració i el coneixement sobre la realitat en els països del sud.

Participen:

– Quan Zhou Wu (Algesires, 1989), autora, il·lustradora i dissenyadora gràfica. Va estudiar a Madrid i es va graduar a Anglaterra. Adora la migdiada i odia l’api. La seua mare insisteix que es case amb un xinès, i ella no fa molt cas al tema. Va publicar vinyetes en la versió digital d’El País, va col·laborar en el programa ‘Avui comença tot’ de Radi 3 i va publicar en 2015 la seua primera novel·la gràfica, ‘Gazpacho agridulce’. Una autobiografia xinés-andalusa, en Astiberri.

– Jessica Espinoza (Santiago de Xile, 1980). Dibuixant, fanzinera, tatuadora, activista però, sobretot, costurera. Autoedita les seues pròpies publicacions amb sistemes artesanals de reproducció des de 1999 fins avui. Elabora treballs visuals relacionats amb la “memòria de l’horror”, “el  erotisme”, “ el camuflatge com a resistència” i “el treball tèxtil domiciliat”. És autora i coordinadora de la dinàmica pedagògica d’art col·laboratiu COMIC TEXTIL que tracta sobre narracions visuals en suports tèxtils, on el seu contingut aquesta relacionat amb la “memòria laboral domiciliada”. També organitza l’esdeveniment BIENNAL DE AGUJA E HILO, plataforma critica sobre els processos  de producció laboral domiciliat o industrial i la “terciariTzaciÓ del treball” juntament amb altres artistes, plataformes de veïnes i col·lectius feministes antiracistEs. Actualment coordina el seu llibre SEWING TATTOO de dibuixos per a *tattoos inspirats en la cultura tèxtil en Abya Yala.

– Ramón Nsé Esono (Micomeseng, 1977). Autor, il·lustrador, animador audiovisual, bloguer i autor d’historieta ecuatoguineà. Signatura amb el pseudònim de Jamón y Queso. Autodidacta, va rebre formació en dibuix en el Centre Cultural d’Espanya a Malabo. Ha guanyat premis com el Regarde 9 del Festival del Còmic d’Angulema i el de la revista Àfrica i Mediterrani a Bolonya. En internet ha impulsat el webzine Las Locuras de Jamón y Queso i l’emissora virtual Locos TV. Al setembre de 2017 va ser detingut per haver il·lustrat un còmic sobre Teodoro Obiang i va ser enviat a la presó de Black Beach.

– Ken Province (València, 1984). Llibreter, activista, músic, artista. Nascut i crescut a València, amb ascendència haitiana. Ken dirigeix la llibreria United Minds com una obra d’art, un collage de llibres que ens mostren una imatge africana real. Llibreter, promotor cultural i artista multidisciplinari, músic (Mc, productor, cantant) i presentador del programa de ràdio “La Llave del Matrix” (radiogodella.com). Realitza les recomanacions de Book Jockey a manera de performance. 

Programa:

9.00 – 9.15h.: Introducció per Álvaro Pons. De què parlem en parlar de còmics. Què és ComicTools.

9.15 – 10.15h.: Breu repàs històric als estereotips racials en el còmic espanyol. Pedro Porcel, especialista i divulgador.

10.20 – 11.20h.: Obrint espais en i amb el còmic, Nsé Esono. Xarrada mitjançant connexió per internet. El còmic com a arma de conscienciació. Existeix indústria per al racialitzat?. Modera Ken Province (United Minds).

11.25 – 12.25h.: Discursos identitaris des de l’avantguarda artística. El gest com a discurs, Jessica Espinoza.

12.30 – 13.45h.: El còmic com a eina per a desmuntar arquetips. El testimoniatge de Quan Zhou Wu.

COMPARTEIX:
TW - FB
CONVOCATÒRIA: