La plataforma Escoles que Alimenten demana un canvi en els criteris d’elecció d’empresa de menjador

27 de juliol de 2020
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • Escoles que Alimenten presenta el seu ‘ Manifest per a un menjador sostenible i saludable’ després de reunir-se amb les diferents Conselleries de la GVA.
  • Exigeix que es formulen normatives perquè l’elecció d’empresa de menjador siga sota uns criteris que tinguen en compte la sostenibilitat i qualitat dels aliments per a garantir el futur i la salut de les xiquetes i xiquets.
  • L’objectiu és “transitar cap a un menjador escolar més educatiu, més saludable, més lligat al territori, més sostenible i compromés amb el sector primari local”.

Escoles que Alimenten, formada per un grup d’organitzacions relacionades amb l’alimentació, el desenvolupament rural i l’economia social, en vista que està a punt de tancar-se el termini per a la selecció d’empresa de menjador per part dels centres educatius, publica el seu manifest per a recordar que a l’hora de seleccionar empresa de menjador es tinguen en compte criteris més enllà dels económics; és a dir, socials i ambientals.

I, sobretot, es tinga en compte la qualitat sobre el preu dels aliments. La plataforma demana el trànsit dels menjadors escolars cap a una alimentació sana i sostenible -basada en aliments de temporada, proximitat i ecològics- per a garantir un futur sostenible: “Volem posar de manifest que les administracions competents, com a titulars d’obligacions, han de garantir una alimentació sana, sostenible i no discriminatòria en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, que les nostres filles i fills, i la societat en el seu conjunt mereixen”.

El 30 de juliol és la data perquè els Consells Escolars decidisquen l’empresa que gestionará el menjador el pròxim curs. Actualment, en el modus operandi per a seleccionar empresa, sol pesar molt el criteri econòmic i els extres o “millores” que l’empresa ofereix al centre (moltes vegades en metàlic o sense
relació cap amb el servei de menjador), ja que es permet que el 50% del superàvit del menjador s’aplique a altres despeses del centre, la qual cosa repercuteix negativament en la qualitat dels aliments o del servei que reben els qui són en realitat el client final: els xiquets i les xiquetes. Les famílies solen pagar exactament el mateix (4,25 €/menú), independentment del preu que l’empresa factura al centre. La despesa en matèria primera és molt reduït, podent arribar a estar per davall dels 80 céntimos per menú escolar. “Amb aquesta partida alimentària, és difícil oferir una alimentació de qualitat”, expliquen en el manifest.

En el document la plataforma denuncia que “seguint l’actual normativa per a la contractació del servei de menjador, no existeix una eina de valoració objectiva de les ofertes presentades” i afegeix que la insuficiència de seguiment i avaluació una vegada triada l’empresa fa que siga “difícil saber si aquestes estan complint la Guia dels Menús i el Decret 84/2018, de 15 de juny per al foment d’una alimentació saludable i sostenible en els centres de la Generalitat”.

Les peticions que fa Escoles que Alimenten tenen com a objectiu retornar-li el pes que té al menjador com un espai transformador i amb un gran impacte en els hàbits alimentaris, a més d’altres aspectes com la salut, el desenvolupament econòmic o l’ambiental. “Podem definir una dieta sostenible com a patró alimentari que té en consideració tant l’equilibri nutricional com social, econòmic i del planeta en el present i en el futur”, comenta un dels membres de la plataforma.

La petició del manifest és clara: “El nou model de gestió ha d’estar regit pels valors de l’economia social i la soberanía alimentària, garantir la participació de les xicotetes i mitjanes empreses de restauració i permetre el proveïment dels menjadors escolars amb aliments del nostre territori produïts de manera sostenible per les nostres empreses agràries familiars”, tal com incideixen les noves Estratègies de la Granja a la Mesa i Biodiversitat 2030, aprovades a l’empara del Pacte Verd Europeu elaborat per la Comissió Europea i la missió “Salut dels sòls i Alimentació” del pròxim marc d’investigació i innovació de la Comissió Europea.

Mesa intersectorial per una alimentación escolar saludable i sostenible

Dimarts passat 14 de juliol la plataforma es reunia per primera vegada amb diferents representants de la Conselleries de Sanitat, Agricultura i Educació, en el que han anomenat ‘Mesa intersectorial per una alimentació escolar saludable i sostenible’ .

L’objectiu va ser presentar a l’Administració les seues peticions per a repensar el model de gestió de menjadors escolars actual, amb l’objectiu de posar en marxa la transició cap a uns menjadors escolars més saludables i sostenibles. En definitiva, la fi de la plataforma és que aquesta reunió servisca d’inici per a poder dur a terme un pla de treball que conste de successives reunions en les quals es puguen anar tractant els diferents temes de interés amb la finalitat de traure accions concretes.

ENLLAÇ: Llegir manifest complet de ‘Escoles que Alimenten ’.

Sobre la Plataforma Escoles que Alimenten

La plataforma Escoles que Alimenten està conformada per diferents organitzacions lligades a l’àmbit de ‘alimentació, el desenvolupament rural, l’economia social i l’educació. És el resultat de l’articulació d’un moviment de denúncia sobre l’escassa qualitat del menjar que moltes vegades ofereixen els menjadors escolars i el reclam de la incorporació de criteris de qualitat i sostenibilitat en la selección de les empreses que els gestionen. El seu principal objectiu és impulsar canvis que permeten transitar cap a un menjador escolar més educatiu, més saludable, més lligat al territori, més sostenible i compromés amb el sector primari local, en definitiva, més participatiu i més just.

MÉS INFORMACIÓ:
Contacte plataforma: info@escolesquealimenten.org

Contacte entitats:
● Cerai: comunicacion@cerai.org ; 636624985
● CODiNuCoVa: prensa@codinucova.es; 608308883
● Las Naves: joseafuentes@lasnaves.com; 647674259
● Justícia Alimentària: valencia@justiciaalimentaria.org; 683456025

COMPARTEIX:
TW - FB