El projecte ARCH inicia els treballs per estudiar i millorar l’adaptació al canvi climàtic de l’Horta i l’Albufera

2 de desembre de 2020
CATEGORIA:
Agroalimentació
COMPARTEIX:
TW - FB
  • La iniciativa, en la que participa Las Naves, contempla quasi un trentena d’accions que analitzen la resiliència dels dos enclavaments i proposen mesures adaptatives i de sensibilització.
  • L’Assemblea General del projecte, que està celebrant-se hui i demà, és el punt d’eixida a València del pla de treball que s’executarà durant dos anys.

El projecte ARCH, emmarcat al programa europeu H2020, té com a objectiu general l’avaluació i millora de la resiliència del patrimoni cultural i natural davant les amenaces climàtiques i d’altres desastres naturals. En aquesta iniciativa participa un consorci de 15 socis, entre els que figura el Centre d’Innovació Las Naves, i quatre ciutats: Camerino (Itàlia), Hamburg (Alemanya), Bratislava (Eslovàquia) i la pròpia València. A la nostra ciutat, el projecte ha escollit els patrimonis naturals de l’Albufera i l’Horta com enclavaments per a investigar i treballar.

Hui i demà, ARCH està celebrant la seua Assemblea General de manera online, després que s’hagen donat llum verda als plans de treball locals de cadascuna de les ciutats participants. A València aquest document s’ha desenvolupat, amb el recolzament de Tecnalia -soci tecnològic local en aquest projecte- i ICLEI -xarxa global de municipis i regions per la sostenibilitat-, així com amb la imprescindible col·laboració d’actors locals i regionals, amb qui s’ha executat un procés en el que s’han establert una sèrie d’objectius, estratègies, accions i indicadors de compliment per al treball local del projecte.

Trentena d’accions

Entre aquestes accions s’ha identificat i prioritzat una trentena per al seu desenvolupament, la majoria enfocades a comprendre i analitzar millor els impactes del canvi climàtic en aquestes dos àrees naturals.

El regidor d’Innovació i gestió del Coneixement, Carlos Galiana, explica que les accions “van dirigides a conèixer com està afectant a aquestos indrets el canvi climàtic, quina és l’adaptació o quins beneficis aporten a la ciutat de València en aquest context d’amenaça”.

Els treballs també se centraran en el disseny d’estratègies de resiliència i en la co-creació de ferramentes per a millorar l’accés a les dades, sempre amb la col·laboració i participació de diversos agents pertanyents a la societat civil, administracions públiques, sector privat i sector acadèmic/investigador.

Algunes d’aquestes accions són, per exemple, la posada en marxa de treballs de modelització tèrmica del efectes de l’Horta i l’Albufera sobre la ciutat de València, per a conèixer millor la influència dels dos indrets en el clima de la ciutat i com aquesta es pot veure afectada pels efectes del canvi climàtic en un període aproximat de 100 anys.

Altres accions són l’elaboració d’un inventari de mesures per a traçar trajectòries d’adaptació al canvi climàtic, els anàlisi de vulnerabilitat d’aquestos racons naturals davant el canvi climàtic o el disseny d’una eina per a la preparació d’estratègies de resiliència.

Campanya de conscienciació

A més, el desenvolupament d’ARCH també inclourà la posada en marxa d’una campanya per incrementar la conscienciació ciutadana sobre els impactes del canvi climàtic en la ciutat de València, així com la redacció d’un pla de turisme responsable amb l’objectiu d’atraure al turisme interessat en el patrimoni de la ciutat, així com incrementar la seua sensibilització en relació als impactes del canvi climàtic, i el recolzament a la sistematització i gestió del coneixement local sobre canvi climàtic i agricultura.

El document de treball d’ARCH es pot consultar al següent enllaç: https://savingculturalheritage.eu/fileadmin/user_upload/Deliverables/D3.2_ARCH_local_work_plan-Valencia.pdf

 

COMPARTEIX:
TW - FB